Oastea cibernetică a Kremlinului, în acţiune. Confruntări între conturile false de pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul a devenit un spaţiu al confruntării permanente. FOTO nato.int
Internetul a devenit un spaţiu al confruntării permanente. FOTO nato.int

Armata de comentatori pe internet a Rusiei are reguli stricte de funcţionare, are ture de schimb de noapte şi de zi, este bine finanţată şi disciplinată. Un jurnalist rus a realizat o investigaţie care prezintă detalii din interiorul acestei armate, al cărui sediu central se află în oraşul Sankt-Petersburg.

Aric Toler, specialist în limbi slave şi literatură de la Universitatea din Kansas a realizat pe blogul său de pe platforma globalvoicesonline.org o sinteză a investigaţiei jurnalistului rus Andrei Soşnikov.

Despre faptul că într-un cartier rezidenţial liniştit din nordul Sank-Petersburgului activează o adevărată armată de comentatori ruşi pe internet s-a scris şi s-a discutat mult timp în ultima perioadă, însă investigaţia făcută recent de către Andrei Soşnikov şi apărută în publicaţiile ”Moi Reghion” şi ”Novaia Gazeta” oferă dezvăluiri mai complexe despre aşa-numitul ”bârlog al trollilor” de unde sunt realizate mii de comentarii şi articole pro Kremlin în fiecare zi.

Articole reale şi articole comandate

Andrei Soşnikov, care este reporter la publicaţia săptămânală ”Moi Reghion” din Sank-Petersburg, a realizat un interviu cu un fost angajat al deja renumitei în presa rusă instituţii S.R.L. ”Agenţia de Cercetare pe Internet” care aparţine guvernului rus şi a adunat o întreagă colecţie de documente despre această structură care are peste 400 de persoane angajate într-o clădire enigmatică din Sankt-Petersburg, fără nici un semn de identificare la intrare şi declarată drept construcţie nefinalizată. Interviul respectiv confirmă în mare parte ceea ce mulţi ştiau deja despre sutele de angajaţi ai acestei instituţii care gestionează în mod colectiv mii de conturi de pe site-urile de socializare LiveJournal, Twitter, Facebook, Odnoklassniki, VKontakte şi alte platforme. Aceşti utilizatori crează postări pro Kremlin bazate pe teme de discuţii şi puncte de vedere pregătite de la comandă şi primite de ei din timp pe care le amestecă printre postări apolitice despre fotografie, modă, sport şi alte subiecte banale. În afară de o scurtă înregistrare video cu camera ascunsă în care sunt prezentaţi comentatorii pe net aflaţi în acţiune la locul de muncă, cea mai interesantă parte a articolului lui Soşnikov este dezvăluirea unui set de documente ce conţin şi o listă parţială a conturilor de pe LiveJournal operate de angajaţi însoţită de teme de discuţii furnizate acestora după asasinarea liderului opoziţiei ruse, Boris Nemţov.

Reguli stricte

Din materialul lui Soşnikov rezultă că munca în calitate de comentator plătit nu este atât de uşoară precum s-ar crede, dat fiind faptul că ”Agenţia de Cercetare pe Internet” are reguli stricte şi exigente legate de postările fabricate la comandă. Jurnalistul publică şi o foaie descoperită de el cu ”reguli generale de scriere a postărilor”. În aceasta sunt specificate ca ”obligatorii” lucruri precum utilizarea anumitor cuvinte cheie în corpul şi în titlul postării şi marcarea lor cu text îngroşat, utilizarea imaginilor grafice sau a clipurilor video la tema postată găsite pe youtube, cerinţă la care este menţionat faptul că ”este foarte binevenită utilizarea imaginilor făcute de Departamentul de Creaţie” (n.r. din cadrul agenţiei ruse menţionate). Foaia mai conţine reguli privind numărul minim de caractere care trebuie atins de persoanele care lucrează în tura de zi şi a celor din tura de noapte şi menţionează faptul că, postările care nu vor întruni criteriile cerute, nu vor fi luate în calcul.

Pe lângă regulile generale care le sunt amintite zilnic şi alte noi norme de lucru, personalului aflat în continuă activitate le sunt distribuite cu regularitate teme de discuţii şi cuvinte cheie pe diferite subiecte precum Ucraina, UE, Statele Unite sau opoziţia rusă. Lista conturilor de pe LiveJournal operate de ”postacii” ruşi dezvăluite de Soşnikov confirmă lucrurile menţionate de el în investigaţie şi dezvăluie nenumărate postări care respectă întru totul aceste reguli.

Marioneta virtuală

Jurnalistul rus prezintă şi un exemplu de marionetă virtuală selectată în mod aleatoriu dintre sutele de conturi ale trollerilor ruşi. Este vorba de o oarecare Natalia Drozdova care are un blog pe LiveJournal, un cont pe Twitter şi VKontakte, o pagină de Facebook şi un profil de Google+. Bineînţeles Natalia Drozdova nu există în realitate, aceste conturi fiind gestionate de o angajată pe nume Tatiana Kazakbaieva, după cum o confirmă documentele dezvăluite de Soşnikov. Totuşi pe conturile sale ”Natalia” se prezintă a fi interesată de ”artă, psihologie şi tot ce se întâmplă în lume”. Cea mai mare parte din postările ”Nataliei” sunt irelevante şi neinteresante cum ar fi o gamă întreagă de parodii ale filmului ”Fifty Shades of Grey”, faptul că Facebook a eliminat status-ul ”Mă simt gras” de pe paginile sale sau o postare în care cere sfaturi despre cum trebuia să procedeze după ce a avut un conflict cu un angajat al unui mall care a intrat cu un cărucior pentru copii la toaletă.

”Natalia” are, însă, şi opinii ferme despre faptul că Iranului i s-a permis să-şi continuie programul nuclear şi se întreabă cu voce tare dacă nu cumva mişcarea de opoziţie din Rusia l-a omorât pe Boris Nemţov ”sacrificându-l” pentru a-şi atinge propriile scopuri. Soşnikov scrie că ”gândurile”, ”contemplările” şi ”neliniştea” acestei ”Natalia Drozdova” respectă întru totul regulile impuse de Angenţia de Cercetare pe Internet.

Dominaţie rusă

Într-un comentariu la investigaţia publicată de Moi Reghion, Anton Nossik, expert RuNet (n.r. partea de internet în limba rusă din întreaga reţea globală de net) menţionează că nu toate comentariile şi postările pro Kremlin sunt plătite dar cele fabricate la comandă sunt vizibile în mod clar şi că aceasta ar însemna că ”postacii” plătiţi au un efect minim asupra viziunilor politice a utilizatorilor de pe internet.

Aric Toler încheie sinteza spunând că războiul propagandistic online dintre Kiev şi Moscova a beneficiat de aproape la fel de multă acoperire mediatică precum conflictul real din estul Ucrainei iar Rusia pare să aibă superioritate de resurse pe ambele fronturi. Tabăra rusă pare să fie mai mare, bine finanţată şi mai disciplinată în crearea unei zone cu ecou masiv pe RuNet. Ucraina încearcă, totuşi să respingă armata de trolleri a Rusiei. Una din măsurile luate de Kiev a fost recrutarea recentă a propriei brigăzi de comentatori care, potrivit presei ucrainene îşi propune să ”înfrunte propaganda cu fapte şi probe”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite