NATO, principalul partener al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen
Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen

NATO a fost cel mai mare susţinator al republicii Moldova în probleme militare pentru că a oferit consultanţă, instruire şi asistenţă tehnică, transmite IPN.

Viceministrul apărării, Aurel Fondos a declarat că Moldova este un veteran din punct de vedere al participării la misiunile de menţinere a păcii şi că a fost acumulată experienţă prin participarea militarilor  moldoveni în misiunile din Irak şi Kosovo, aceste precizări fiind făcute în cadrul dezbaterii ”Parteneriatele NATO şi Republica Moldova”.

Despina Afentouli, ofiţer de programe în cadrul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO, a precizat că Moldova este prezentă şi activă în multe operaţiuni. „Ne aşteptăm la lărgirea parteneriatului ca un exerciţiu reciproc benefic”, a adăugat Afentouli. Mihai Carp, vicedirectorul Secţiunii Managementul Crizelor din Divizia Operaţiuni a NATO, a declarat că la printre deciziile Summitului NATO din Ţara Galilor se numără şi Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, la care a fost acceptată şi Moldova, respectiv luarea de poziţie fermă faţă de Rusia şi acţiunile ei în Ucraina.

Analistul politic Vasile Croitor a declarat că nu se aşteaptă la un comportament mai pacifist din partea Rusiei. În opinia sa, Rusia poate folosi şi unele instrumente democratice pentru schimbarea situaţiei interne din Republica Moldova, profitând de campania electorală.

Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, a fost de acord, sugerând că Moldova ar trebui să urmeze exemplul Ucrainei şi să interzică programele sau posturile străine care difuzează informaţii ce subminează securitatea naţională. Potrivit acestuia, capacitatea de reacţie faţă de provocările externe ale ţării s-a diminuat în urma trendului de peste un deceniu de reducere a cheltuielilor pentru apărare. În acest context, analistul a accentuat importanţa parteneriatului Republicii Moldova cu NATO pe cele trei dimensiuni-cheie: umană, procedurală şi tehnică. Moldova s-a alăturat Parteneriatului NATO pentru Pace în 1994, iar în 2006 a semnat Planul Individual de Acţiune. Moldova a trimis al doilea contingent de militari în Kosovo, pe 6 septembrie 2014, pentru a-l înlocui pe primul, care a revenit în ţară pe 10 septembrie. Conform Eurobaromentrului din primăvara 2014, 30% din moldoveni au încredere în NATO, în creştere cu 4 puncte procentuale faţă de Eurobaromentrul precedent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite