Ministerul Sănătăţii a cheltuit 1 milion de euro, bani publici, pentru un soft deja creat din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

19 milioane de lei sau 1 milion de euro. Atât ar fi cheltuit Ministerul Sănătăţii pentru a implementa un soft pentru medicina de familie. De fapt, instituţia nu a făcut decât să ajusteze un soft deja creat, din fonduri europene, încă în anul 2010 şi care este acum utilizat fragmentar în unele instituţii medicale.

Acum câteva săptămâni Ministerul Sănătăţii a anunţat cu mare fast că Medicina de Familie din Moldova va dispune de un sistem informaţional performant, care va uşura munca medicilor, care, în sfârşit, vor scăpa de chinul scrisului pe hârtie. Pentru acest scop „nobil” au fost cheltuiţi 19 milioane de lei din bugetul de stat. Încălcând numeroase acte legislative, aflăm că, de fapt, Ministerul Sănătăţii a cheltuit aceşti bani pentru a ajusta un soft deja creat, din fonduri europene, încă în anul 2010 şi care este utilizat acum fragmentar în unele instituţii medicale. Interesele au fost atât de mari, încât autoritatea care trebuia să se ocupe de licitaţie a fost exclusă din proces, iar funcţionarii nu şi-au pus semnăturile pe documente, scrie e-sanatate.md.

Potrivit sursei, Ministerul Sănătăţii a anunţat că este vorba despre un sistem construit de la zero, iar pentru elaborarea acestuia au fost contractate două companii - European Software Company, care este de fapt un SRL, înregistrat în Republica Moldova şi Romanian Soft Company. Aceste două companii au un administrator comun şi mai multe interese.

E-sanatate mai scrie că, deşi potrivit Legii privind Instituţia publică Centrul de Guvernare Electronică, din 18 august 2010, anume această instituţie este responsabilă şi trebuia să coordoneze implementarea proiectelor de dezvoltare a tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, odată cu aprobarea proiectelor lucrurile au fost stopate, iar Ministerul Sănătăţii a decis să se ocupe singur de organizarea licitaţiei pentru alegerea unei companii care să se ocupe de dezvoltarea softului.

Responsabilii de la E-Guvernare spun că finanţarea a fost oprită, pentru că Ministerul a argumentat că „deţine resursele necesare, inclusiv de la donatori externi, pentru a dezvolta softul”.

Faptul că Centrul de E-Guvernare a fost dat la o parte din proces o dovedeşte şi un document, unde este indicată perioada, numărul licitaţiei şi rezultatul licitaţiei pentru procurarea serviciilor de elaborare a unui soft. Este vorba despre Hotărârea grupului de lucru al Ministerului Sănătăţii pentru evaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei Publice nr.2142/12, din 20 decembrie, 2012. Iar membrii grupului de lucru sunt nimeni alţii decât funcţionari ai Ministerului Sănătăţii -  ministrul Andrei Usatîi, Alexandru Roşioru, şef e-Transformare, Petru Crudu, director adjunct al Centrului Naţional de Management în Sănătate, Victor Stasiuc, şef contabilitate şi raportare, Tatiana Zatîc, şefa Direcţiei Asistenţa Medicală Primară, Ion Ciochină, şeful Direcţiei juridice şi Rodica Scutelnic, şefa Direcţiei Asistenţă Medicală Spitalicească şi Urgentă din cadrul Ministerului Sănătăţii. Deşi din acest grup de lucru mai făceau parte şi  Vlad Manoil şi Iurie Ţurcanu, ambii de la Centrul de Guvernare Electronică, semnăturile acestora nu se regăsesc pe document.

Citiţi mai multe detalii despre acest caz pe e-sanatate.md.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite