Majoritatea publicaţiilor periodice din Moldova s-ar fi pomenit într-o situaţie critică, după ce hârtia de ziar s-a scumpit cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, susţine că majoritatea publicaţiilor periodice din Republica Moldova s-au pomenit într-o situaţie critică după scumpirea hârtiei de ziar cu până la 25%. API solicită urgentarea adoptării unor măsuri legislative pentru susţinerea dezvoltării presei de importanţă socială.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Petru Macovei a declarat că, după modelul ţărilor europene, API elaborează un proiect de lege prin care va propune crearea şi în Republica Moldova a unui fond de susţinere a publicaţiilor periodice de importanţă socială.

„Presa scrisă din ţara noastră, din păcate, se află într-o stare, nu aş vrea să folosesc expresii prea tari, dar cred că este o expresie foarte bună – într-o stare de pre-comă, pentru că presiunile puse asupra redacţiilor publicaţiilor periodice, a ziarelor şi, în parte, a revistelor sunt extraordinare”, a notat Petru Macovei.

Potrivit lui, acum câteva săptămâni s-a anunţat majorarea preţului pentru hârtia de ziar cu până la 25%. „Aceasta înseamnă că foarte multe redacţii vor ajunge în stare de pre-faliment, în special ziarele care nu au susţinere din partea grupurilor politice sau economice, cele care încearcă să ofere informaţie cetăţenilor fie la nivel naţional, fie la nivel local”, spune directorul API.

Petru Macovei a menţionat că situaţia rămâne la fel de complicată şi în problema tarifelor pentru distribuţia presei scrise, care rămân exagerate, chiar dacă nu au fost majorate în ultimii ani datorită implicării API. Potrivit lui Petru Macovei, presa nu va suporta o eventuală majorare în condiţiile în care capacitatea de cumpărare a populaţiei din Republica Moldova este foarte scăzută.

Directorul API a amintit şi despre faptul că în localităţi practic nu au mai rămas chioşcuri în care să se vândă ziarele, inclusiv în capitală. Cele de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt au dispărut şi, deşi s-a promis că vor reapărea, acest lucru nu s-a întâmplat.

Directorul API a făcut apel către decidenţii politici să înţeleagă că nu este vorba despre un moft de a acorda subvenţii pentru ceea ce se consideră că sunt afaceri private. „Este adevărat, sunt afaceri private, însă editarea unei publicaţii periodice, o instituţie mass-media în Republica Moldova, nu este un business ca alte genuri de business. Trebuie să existe o abordare specifică şi noi acest lucru vrem”, a mai spus Petru Macovei.

Şi asemenea mecanisme de susţinere a presei există deja de jumătate de veac în foarte multe ţări europene şi acest fapt îl confirmă un studiu realizat de către experta media Aneta Gonţa pentru API. Experta a menţionat că guvernele ţărilor europene aplică mai multe tipuri de subvenţionare a presei, cum ar fi: rate preferenţiale ale TVA, tarife preferenţiale pentru servicii poştale şi feroviare pentru distribuţie, tarife favorabile pentru telecomunicaţii. Alte măsuri includ reduceri fiscale pentru investiţii şi diferite tipuri de facilităţi fiscale.

Unele state au subvenţionat preţul hârtiei de ziar, un cost semnificativ de producţie. Actualmente, doar două state membre ale Uniunii Europene nu acordă scutiri de TVA pentru presă – Bulgaria şi Slovacia. În acelaşi context, Franţa, care are şi un sistem de subsidii directe pentru presă, aplică şi cea mai mică TVA pentru acest sector din UE – 2,1%.

În ceea ce ţine de Republica Moldova, la cele aproape trei decenii de independenţă statală, aceasta nu are un sistem de subvenţionare a presei şi nici politici viabile, continue şi eficiente în domeniul mass-mediei. În aceste condiţii, Republica Moldova nu ar trebui să inventeze nimic, ci să încerce să preia din practicile statelor europene guvernele cărora au aplicat de-a lungul timpului mai multe tipuri de subvenţionare a presei, unele fiind valabile şi astăzi, altele modificându-se odată cu schimbările de ordin tehnologic şi comunicaţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite