Luminiţa Suveică, nutriţionist: „Este important de sărbătorit nu doar cu stomacul, ci şi cu sufletul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Suveică recomandă o hrană sănătoasă şi multă mişcare, chiar şi de sărbători FOTO: Ajută un Om
Luminiţa Suveică recomandă o hrană sănătoasă şi multă mişcare, chiar şi de sărbători FOTO: Ajută un Om

Sărbătorile de iarnă aduc nu doar cadouri şi magie, ci şi kilograme în plus sau intoxcaţii căpătate la mesele copioase. Pentru a evita problemele de sănătate şi pentru a afla nişte sfaturi utile, am discutat cu nutriţionistul Luminiţa Suveică, şefa Centrului de Sănătate Publică din Chişinău.

Adevărul: De sărbători, gospodinele se întrec la făcut bucate, iar deliciile de pe mese nu întotdeauna sunt şi sănătoase. Cum trebuie să mâncăm de sărbători ca să evităm intoxicaţiile, dar şi kilogramele în plus?

Luminiţa Suveică, şefa Centrului de Sănătate Publică din Chişinău: În primul rând, de sărbători se fac o sumedenie de bucate grase. Dacă cantitatea normală de energie alimentară într-o zi este de 1.500-2.000 de kCal, de sărbători ea creşte până la 5.000 kCal. Sunt persoane care au ţinut tot postul Crăciunului şi, atunci când trec de la bucate vegetariene la cele grase, se încep problemele gastrice. Printre cele mai răspândite sunt colecistita, ulcerul, pancreatita. Este bine ca la trecerea dintre ani şi dintre post să se consume bucate uşoare. Recomand carnea de pui sau de iepure, în niciun caz cea de porc. Ea trebuie combinată cu salate din crudităţi, spre exemplu morcovul, varza sau sfecla.

Unele gospodine, mai ales la sate, prepară bucatele în ajun de Anul Nou sau chiar cu câteva zile înainte. Ce riscuri aduce această practică?

Cele mai frecvente probleme cauzate de acest obicei sunt toxiinfecţiile alimentare. Salatele unse cu maioneză în niciun caz nu trebuie făcute din timp, dar şi răcitura sau carnea. Sunt bucate uşor alterabile care pot provoca intoxicaţii foarte serioase. Este foarte important de a sărbători nu doar cu stomacul, ci şi cu sufletul. Trebuie să avem o masă frumoasă nu doar din perspectiva mâncării. Nişte flori frumoase, nişte lumânări, nişte fructe ne-ar face să ne simţim mai bine. Şi, pe lângă toate, nu trebuie să uităm de esenţialii doi litri de apă pe care trebuie să-i bem câte puâion ca să nu fim deshidrataţi.

Însă, de obicei, lumea consumă băuturi alcoolice...

Da, şi acest lucru este foarte riscant, mai cu seamă combinaţiile neaşteptate de băuturi, dar şi de mâncare grasă cu alcool. Se poate de consumat vin roşu sau alb. Vinurile spumante, care sunt deja o tradiţie a Anului Nou, trebuie băute cu atenţie. Şampania este o băutură foarte grea care pe unii îi balonează. Aş recomanda nu mai mult de 150 de grame de spumant la masa de Revelion.

Ce regim aţi recomanda după bomba calorică a sărbătorilor?

Ar fi binevenită o detoxifiere a organismului. Într-o zi se poate de mâncat doar brânzeturi, în altă zi – salate din crudităţi sau hrişcă, iar cu 20 de minute înaintea mesei recomand o jumătate de grepfrut, care arde caloriile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite