La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost inaugurată prima expoziţie de artă africană din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia de artă africană va fi deschisă până pe 7 septembrie. FOTO: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
Expoziţia de artă africană va fi deschisă până pe 7 septembrie. FOTO: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

Peste 150 de obiecte ce reprezintă cultura tribală pot fi admirate în premieră în Republica Moldova. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală găzduieşte colecţia de artă populară africană, realizată şi expusă cu ajutorul colecţionarului belgian, Marc Van Wesemael.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Varvara Buzilă, a spus că este o expoziţie neobişnuită pentru publicul din Moldova, relevă IPN.

„Ea reuneşete arta tradiţională, unii chiar îi spun arta tribală. Fiecare obiect ar putea constitui o expoziţie aparte, în acest spaţiu s-au adunat foarte multe valori culturale pentru publicul din Moldova. Aceste obiecte au fost acumulate în misiunile culturale ale domnului Marc Van Wesemael. Obiectele puteau să fie pierdute în valul schimbărilor care au loc sub impactul globalizării, modernizării, mondializării etc.  Ideea acestor conducători de triburi era să fie cunoscută cultura lor peste hotarele continentului. Nu ştiu dacă aceşti conducători de triburi aveau idee unde e Moldova, dar este cert că noi comunicăm acum cu ei prin aceste măşti, prin aceste obiecte de cult cu simboluri spirituale expuse”, a spus Varvara Buzilă.

Marc Van Wesemael a spus că viaţa de colecţionar este pasionantă şi în fiecare ţară pe care o vizităm este important să-i cunoaştem cultura. „Cultura o găsim în obiectele de cult, în expresiile lor, în arta tradiţională. Cea mai mare parte din colecţie vine din Zambia şi Congo. Oamenii care trăiesc pe malurile fluviului Congo se numesc între ei veri, din regiunea aceea vin şi obiectele mele, apoi Tanzania, Zimbabwe. Africanilor le este jenă faţă de europeni să îşi expună cultele, ca să nu fie luaţi drept sălbatici, dar eu cred contrariul, acest specific îi face diferiţi şi îi integrează în această unitate culturală”, a menţionat Marc Van Wesemael pentru IPN.

„Suntem fericiţi să vedem cultura noastră aici, în Moldova, suntem foarte mândri de acest fapt”, a spus pentru IPN un turist din Mali. „Am văzut o mască ce reprezintă fertilitatea, o femeie care ţine un copil în braţe. În regiunea mea, femeia de pe mască este în picioare, aici o văd aşezată. Femeile care nu pot să aibă copii i se destăinuie acestei măşti, fac acte de caritate, după care rămân însărcinate. Fiecare mască are o importanţă aparte”, a subliniat bărbatul.

Marc Van Wesemael a dăruit Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală un covor mortuar moldovenesc, atestat de specialişti ca fiind ţesut în a doua jumătate a secolului al XIX-a. Acest covor este ţesut după o tehnică simplă, dar valoarea sa constă în durabilitate. Este transmis ca zestre a patru generaţii. Covorul a aparţinut familiei Mârza din satul Ignăţei, aceştia au fost deportaţi în Siberia în 1949 şi au revenit în Moldova în 1958. Expoziţia va fi deschisă până pe 7 septembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite