Jurnalistul din Moldova condamnat pentru spionaj în Ucraina a fost eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simion Niculin a fost reţinut în aprilie 2012, la Odesa, şi riscă până la 15 ani de închisoare pentru spionaj
Simion Niculin a fost reţinut în aprilie 2012, la Odesa, şi riscă până la 15 ani de închisoare pentru spionaj

Simion Niculin (39 de ani), jurnalist acreditat la Comisia Unificată de Control şi fost militar, a revenit în Republica Moldova, după ce a fost condamnat în Ucraina la un an de închisoare sub acuzaţia de spionaj.

"Sunt din nou acasă!", scrie Semion Niculin pe pagina sa pe o reţea de socializare. Aceasta după ce a ispăşit un an de detenţie în Ucraina. Potrivit kommersant.md, Niculin a fost eliberat la 12 aprilie 2013, la un an din momentul arestării sale la Odesa, după care imediat a revenit în ţară. Acuzat de spionaj Niculin a fost condamnat la 22 februarie 2013 de o instanţă din Ucraina la un an de detenţie.

Bărbatul a fost arestat în luna aprilie 2012, însă informaţia tăinuită de autorităţi s-a scurs în presă abia în luna august 2012. Făcând trimitere la surse anonime din cadrul Serviciului de Securitate de la Chişinău, ziarul rusesc „Kommersant" a descris, în ediţia electronică din Moldova, operaţiunea demnă de scenariul unui film de acţiune.

Astfel, Simion Niculin a fost încătuşat pe 13 aprilie, noaptea târziu, într-un apartament din Odesa, iar peste trei zile o instanţă de la Kiev i-a sancţionat arestul. Aşa-zisul spion este acuzat că a adunat informaţii care constituie secret de stat în Ucraina cu scopul de a le transmite altui stat sau unei organizaţii străine, infracţiune pasibilă de o pedeapsă de la opt până la 15 ani de închisoare.

Un jurnalist moldovean a fost arestat în Ucraina pentru spionaj

Curios este, scrie publicaţia, că protocolul privind reţinerea lui Niculin a fost întocmit abia în seara aceleiaşi zile, însă acesta nu face referire la martori sau la acte confiscate de la moldovean. Asta deşi, potrivit acuzării, el ar fi primit documente secrete de la proprietarul apartamentului, momentul fiind fixat de camerele ascunse instalate în locuinţă mai devreme. Deocamdată, nu se ştie dacă o expertiză a confirmat caracterul secret al acelor documente şi nici dacă dosarul a ajuns în instanţă.

În 2001, pe timpul serviciului în Armata Naţională
image
Simion Niculin este cuzaţia de spionaj

CLICK PENTRU GALERIE

„KGB-IST SUTĂ LA SUTĂ"

Atât Ministerul moldovean de Externe, cât şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) au confirmat reţinerea lui Simion Niculin. „Cunoaştem despre existenţa acestui caz şi ne îngrijorează că un cetăţean al Republicii Moldova se află în arest în străinătate. Nu putem însă oferi alte detalii sau comentarii. Chiar dacă ar fi colaborator sau angajat SIS, această informaţie este, conform legii, secret de stat", a declarat Cristina Flocea, ofiţer de presă al instituţiei.

„Jurnalistul acuzat de spionaj aduna informaţii despre circulaţia mărfurilor din Ucraina prin segmentul transnistrean"

Anumite episoade din trecutul jurnalistului-militar trezesc, totuşi, bănuieli. Potrivit biografiei sale, Simion Niculin a absolvit Institutul Forţelor Terestre din Odesa, a slujit în Armata Naţională, iar apoi a fost reporter la agenţia de stat Moldpres, fiind specializat în tematică transnistreană, a scris pentru ziarul „Nezavisimaia Moldova", iar în momentul reţinerii activa în cadrul centrului de presă al Comisiei Unificate de Control (CUC).

„A lucrat la noi doar câteva luni, în 2003. Pe atunci director era Mihail Belous, un militar numit de comunişti, care s-a împuşcat în circumstanţe suspecte. Anume el l-a adus pe Niculin de la Securitate la Departamentul Ştiri. El avea acoperire la Moldpres. Era oficial angajat aici, dar nu venea la redacţie, era permanent prin Transnistria. Era KGB-ist sută la sută, o ştiau toţi. După moartea lui Belous, a plecat", ne-a povestit Vlad Darie, directorul Moldpres.

„Era subalternul meu. Plecase de la Ministerul Apărării, încercase să se angajeze şi în alte locuri şi a ajuns la Moldpres printr-un concurs de împrejurări. Ca militar era, probabil, bun, dar ca jurnalist - nu pot să mă exprim. Şi nici ca om. În cazul lui, este greu de separat omul de militar", a fost mai rezervat Fidel Galaicu, şeful Departamentului Ştiri de la Moldpres. În acelaşi timp, Niculin nu era ofiţer de presă cu acte în regulă la CUC. Şi asta pentru că acolo lucrează jurnalişti din cele trei părţi doar în bază de voluntariat.

„SIS ABIA RESPIRĂ"

Anatol Plugaru, fost ministru al Securităţii, nu crede însă că acesta ar fi făcut spionaj în favoarea Moldovei. „Care spioni?! SIS azi abia respiră. Nici nu trăieşte, nici nu moare. Fug ofiţerii, nu este asigurat cu mijloace ca să facă spionaj. Şi asta pentru că statul este condus de nişte diletanţi", este părerea colonelului.

Închişi în stânga Nistrului

Două cazuri similare au avut loc în ultimii ani. În ambele a fost vorba de cetăţeni moldoveni arestaţi în regiunea transnistreană, acuzaţi de trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova. Condamnat la 15 ani de închisoare, jurnalistul Ernest Vardanean a fost eliberat în mai 2011, fiind graţiat de liderul de la Tiraspol de atunci, Igor Smirnov. La fel a ieşit din puşcărie, în octombrie, şi inspectorul fiscal Ilie Cazac, condamnat la 14 ani. Ion Manole, preşedintele Promo-Lex, nu crede că dosarul lui Niculin ar avea legătură cu activitatea acestuia în Transnistria: „Dacă ar fi fost arestat la Tiraspol, puteam vorbi de un asemenea scenariu".

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite