Judecătoarea Rodica Berdilo: Mi-am făcut meseria aşa cum prevede legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Rodica Berdilo, de la Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Centru, care a emis decizia de nerecunoaştere a rezultatelor alegerilor locale noi ale primarului de Chişinău, declară că şi-a făcut meseria aşa cum prevede legea, independent de orice influenţă din exterior.

Judecătoare a transmis un mesaj prin intermediul paginii de Facebook a instanţei de judecată, menţionând că în luarea deciziei nu s-a lăsat intimidată de vocile care îi strigau la uşa biroului cum să aplice legea în favoarea unuia sau altuia, în dependenţă de preferinţele politice.

Judecătoarea afirmă că s-a condus strict şi fără excepţii de prevederile legii, în speţă de Codul Electoral, care prevede că în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitaţie electorală, cuvântul cheie fiind „niciun fel”. „Astăzi legea poate fi încălcată un pic, mâine un pic mai mult, astăzi poate fi încălcată de cineva pe care îl simpatizaţi, mâine poate fi încălcată de cineva pe care nu îl simpatizaţi, iar nesancţionarea acestor încălcări pune în pericol democraţia şi statul de drept”, declară magistrata.

Potrivit judecătoarei, ca să aplici legea este nevoie de curaj, şi nu doar în Republica Moldova, ci în orice alt colţ al lumii, de aceea nu oricine poate fi judecător. Rodica Berdilo mai spune că un judecător este nevoit să reziste presiunilor psihologice, cu respectarea jurământului depus la învestirea în funcţie, cu respectarea Constituţiei şi a legilor ţării.

Judecătoarea afirmă că a respectat întrutotul legea şi că numai prin respectarea legii oamenii vor avea sentimentul că trăiesc într-o lume echitabilă, că eforturile lor pot avea o finalitate.

Decizia de invalidare a alegerilor locale noi ale primarului general de Chişinău, emisă de către Judecătoria municipiului Chişinău, sectorul Centru, în data de 19 iunie, a devenit irevocabilă prin încheierea Curţii Supreme de Justiţie din 25 iunie. Drept motiv al invalidării scrutinului este invocat faptul că atât Andrei Năstase, cât şi contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, acţiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidaţi, prin intermediul live-urilor pe reţelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menţionat cu cine anume să voteze, instanţa a decis că aceste acţiuni au avut un impact semnificativ asupra opţiunii alegătorului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite