Istoricul britanic Anthony Beevor, interzis în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul regiunii Sverdlovsk a ordonat şcolilor locale să elimine cărţile istoricului britanic Antony Beevor despre al Doilea Război Mondial de pe rafturile bibliotecilor, acuzându-l de promovarea unor stereotipuri formate în timpul celui de-al Treilea Reich.

Ministerul Educaţiei din Sverdlovsk a anunţat că a primit o înştiinţare prin care unele şcoli din regiunea Munţilor Ural deja strâng cărţile lui Beevor  care urmează să fie excluse din facultăţi şi din programa scolară, informează publicaţia The Moscow Times.

Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a plasat Fundaţia pentru o Societate Deschisă pe lista sa neagră a organizaţiilor non-guvernamentale străine care senatorii ruşi cred că ar trebui să fie declarate indezirabile şi interzise în conformitate cu o lege adoptată recent. Cărţile lui Beevor, printre care volumele Stalingrad, Berlin: Căderea 1945 şi Al Doilea Război Mondial, i-au adus o faimă internaţională, dar şi critici pentru exploatarea unor teme dureroase şi macabre, cum ar cum canibalismul soldaţilor japonezi în sud-estul Asiei.

Istoricul Niall Ferguson l-a acuzat pe Beevor de faptul că scrie pornografie de război. Beevor i-a replicat că este nevoie ca cineva să încerce să înţeleagă aceste lucruri până la urmă. Unii ruşi au o problemă cu fragmentele din cărţile lui Beevor în care se aminteşte de violarea femeilor germane de către soldaţii Armatei Roşii. Beevor a precizat într-un interviu recent că criticii săi au fost prost informaţi deoarece majoritatea documentaţiei ce a stat la baza cărţilor sale a fost sovietică. 

În prezent, arhivele sovietice s-ar putea să nu mai fie o apărare valabilă în Rusia unde guvernul este din ce în ce mai protectiv cu versiunea oficială a acţiunilor Armatei Roşii în al Doilea Război Mondial.

Ministerul Culturii din Rusia Vladimir Medinski a reacţionat după ce Serviciul de Arhivă a desecretizat anumite documente, arătând că un grup de eroi legendari din al Doilea Război Mondial, cunoscuţi sub numele Panfilovtsi nu au existat în realitate. Medinski a declarat ca Serviciul Arhivă ar trebui să stea departe de istorie şi să se abţină să comenteze asupra evenimentelor istorice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite