INFOGRAFIE Cum a funcţionat jefuirea Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii CNA au dezvăluit ieri modalităţile prin care două firme controlate de apropiaţi ai fostului premier Vlad Filat au spălat sume de ordinul milioanelor de euro provenit din împrumuturi de la Banca de Economii.

Banca de Economii (BEM) a acordat credite pentru două companii – Caravita şi Business Estate Investment SRL. După ce banii din aceste credite au fost cheltuiţi, BEM a mai oferit un credit companiei Caritas Gup, iar aceasta, prin firme off-shore, a redirecţionat banii spre cele companiile Caravita şi Business Estate Investment - care şi-au restituit astfel creditele iniţiale. Respectiv, Caritas Grup a rămas datoare BEM-ului. Procurorul CNA, Adriana Beţişor şi şeful Direcţiei generale de urmărire penală a CNA Bogdan Zumbreanu au prezentat schema de spălare de bani de la BEM realizată de compania Caravita.

În prima schemă se arată că Banca de Economii a acordat două credite. Un credit de 22.000.000 lei companiei Caravita Co SRL şi un credit de 30.000.000 lei companiei Business Estate Investment SRL. Banii au fost cheltuiţi aşa cum au considerat firmele de cuviinţă. Caravita a cheltuit banii, după cum se vede în schemă, plătind patru „agenţi economici din Republica Moldova”, iar Business Estate SRL, din banii primiţi de la BEM, a întors o datorie unei firme din Londra făcând un tranfer pe conturile acesteia din Letonia şi a mai achitat nişte servicii de contrucţie unei firme din România.

Cum s-au furat banii 

În al doilea grafic se arată cum Banca de Economii oferă un credit de aproape 2.800.000 euro comapniei Caritas Grup care face un transfer prin mai multe companii cu conturi deţinute în Letonia sub pretextul de plăţi pentru mărfuri. Printre aceste tranzacţii se numără şi un overdraft, ceea ce înseamnă deschiderea unui credit pe un termen foarte scurt de către o bancă unui agent economic. Creditul overdraft coincide cu suma luată de la BEM. Agentul este obligat să restituie în termen scurt banii. Apoi, aceşti bani trec prin doi agenţi nerezidenţi şi ajung la Business Estate Investment SRL. Aceasta transferă din suma de aproape 2.800.000 euro suma de 22.000.000 către Caravita Co SRL, care la rândul ei îşi închide creditul la Banca de Economii, iar Business Estate Investment îşi închide creditul său. 

caravita

La BEM a rămas o gaură 

Întrebată care este ilegalitatea acestor tranzacţii, procuroarea Adriana Beţişor a declarat că de fapt banii nu au ajuns înapoi la Banca de Economii. „Au fost primite credite de la BEM care au fost utilizate în interesele agenţilor economici. Ulterior, s-au creat tranzacţii fictive, s-a camuflat că aceşti bani au fost restituiţi BEM, de fapt a rămas o gaură. Camuflarea a constat în deghizarea provenienţei mijloacelor financiare”, a declarat Beţişor. Pe numele persoanelor care au statut de învinuit sunt deschise proceduri de sechestru faţă de bunurile mobile şi imobile. 

Ce au găsit procurorii 

Procurorii CNA susţin că la firma Caravita, unde au avut loc percheziţii, au fost găsite ştampile ale companiilor străine prin care Caravita a efectuat transferurile banilor obţinuţi de la BEM. Au mai fost depistate şi cheile de acces la conturile bancare din state străine la care aveau acces companii din Republica Moldova. La firmă au fost găsite copii de pe originalul probelor din dosarul BEM care se află în dosarul CNA. „Noi intuim că acest copii ajuns în mâinile persoanelor, înainte de a ajunge documentele la organul de urmărire penală”, susţin procurorii CNA. 

În cadrul percheziţiilor au fost găsite şi citaţii pe numele persoanelor care au fost implicate în cazul investigat. Citaţiile au fost emise de autorităţile române care investighează în paralele activitatea acestor întreprinderi. 

Ioniţă, monitorizat

În urma percheziţiilor au fost identificate dovezi conform cărora un martor care figurează pe acest dosar penal a fost „monitorizat” de către autorităţile din Republica Moldova. „Nu pot să vă dau detalii care anume martor şi ce documente au fost depistate. Procuratura va iniţia o investigaţie separată pe acest caz, pentru a vedea dacă nu este un abuz de serviciu în interes personal sau a terţelor persoane”, a declarat procurorul Bogdan Zumbreanu. Acesta bănuieşte că angajaţii acestei instituţii vor încerca, posibil, să-şi şteargă urmele din implicarea în această „monitorizare”.

Fostul preşedinte al comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă crede că el este martorul monitorizat. „Dacă tot am patru dosare cu Filat şi Caravita, sunt covins că este vorba despre mine. În scurt timp mă vor anunţa oficial despre asta. Azi am mai primit o citaţie de la Caravita. Iar vor în judecată”, a declarat Ioniţă pentru Deschide.MD.

Ion Rusu, cumnatul şi naşul lui Vlad Filat împreună cu fiul său Vladimir Rusu se află în arest pentru 30 de zile, conform unei decizii luate de magistraţii de la Judecătoria Buiucani. Vladimir Rusu este administratorul firmei Caravita. De asemenea, au mai fost arestaţi administratorul şi contabila acestei firme.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite