GALERIE FOTO „Plajele“ din Chişinău. La bronzat pe arătură, în miros de bâhlitură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întinşi pe pământ în loc de nisip şi în miros de apă stătută. Aşa se odihnesc orăşenii pe malurile lacurilor din Capitală. Medicii avertizează că riscăm să ne îmbolnăvim, iar ecologiştii - că vom rămâne cu nişte mlaştini.

Cei care nu au bani să plece la mare sau la sanatoriile din ţară, se bronzează pe plajele din oraş. Unele zone de agrement din Chişinău seamănă însă mai mult cu nişte locuri sălbatice, năpădite de stuf, unde doar broaştele se bucură de apa verde. Bunăoară, iazul din parcul Valea Trandafirilor este plin de mizerie şi emană miasme. Nisipul a fost spălat de ploi, iar pe pământul arat „cu grijă“ de edili oamenii fac băi de soare.

„Nu ne scăldăm pentru că apa este foarte murdară, dar am venit să ne bronzăm pentru că locuim pe aproape. Şi mirosul este foarte «frumos», dar altceva mai bun nu avem“, spune Tatiana M. (31 de ani), care a venit cu amicele la plajă.

La câţiva paşi distanţă, aşezată pe o bancă de pe terenul de joacă a copiilor, se perpeleşte şi pensionara Zina Bucilă (61 de ani). „Asta e plajă? E ca şi cum ai sta la ţară, pe deal. Când eram mai tânără, acest iaz arăta mult mai bine: ne bronzam pe nisip, iar apa era curată“, îşi aminteşte bătrâna.

Deşi sunt panouri cu avertismentul „scăldatul e interzis“, câţiva copii se bălăcesc aproape de mal şi îşi spală jucăriile, în timp ce părinţii îi supraveghează de la distanţă. „Acest lac trebuie curăţat de foarte multă vreme, dar misiunea noastră e să salvăm de la înec, nu să curăţăm apa. Noi atenţionăm oamenii să nu se scalde, dar nu le putem interzice“, susţine salvamarul Roman Tipa (35 de ani).

image
„Avertizăm oamenii că e periculos să se scalde, dar nu le putem interzice“ - Victor Şupac, scafandru

Alţi câţiva micuţi au ieşit cu găletuşe, lopăţele şi stropitori pe malul unui iaz din parcul Râşcani. Dezamăgirea e aceeaşi. Pe plajă doar brăzde de pământ. „Nepotul mă întreabă unde e nisipul. Şi-a adus tot felul de forme pentru a se juca în nisip, dar de unde?! Ne udăm la duş şi stăm pe pătură, atât. Prima dată suntem aici, dar nu mai venim“, afirmă Eudochia Macovei (57 de ani).

Vecina de plajă vrea să curăţe iazul la care vine de când era mică, dar are nevoie de susţinere. „Aici mi-am petrecut copilăria. Sunt gata să dau o mână de ajutor la salubrizare, numai de ar fi bani. Nu vreau să pierdem acest lac pentru că ar putea fi un loc de agrement foarte frumos“, speră Lilia Caţman (63 de ani), care şi-a scos nepotul la soare.

Ecologiştii spun că majoritatea iazurilor din Chişinău sunt înnamolite. „Cele 14-15 bazine acvatice sunt murdare. Termenul lor de exploatare a expirat demult, dar nu s-a făcut nicio lucrare de reamenajare. Trebuie curăţate de nămol, ceea ce nu s-a mai făcut de cel puţin 20-25 de ani“, explică Vladimir Garaba, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova.

image

„De-am avea bani, le-am da şi săpun!“

„Cu timpul aceste iazuri se vor transforma în mlaştini pentru că fiecare iaz are o viaţă. Din punct de vedere ecologic, nu este chiar atât de rău, dar orăşenii nu vor mai avea unde să se odihnească. Totuşi, sunt vreo trei-patru iazuri periculoase deoarece nu au scurgere. Acolo peştii nu au oxigen şi mor. De exemplu, la Albişoara de câteva ori au pierit“, adaugă specialistul.

„Nepotul mă întreabă unde-i nisipul, pentru că nu se poate juca. N-o să mai venim“ - Eudochia Macovei, pensionară

De cealaltă parte, autorităţile locale susţin că fac tot ce le stă în putere pentru a întreţine zonele de agrement. „Lacurile trebuie să fie curăţate de mâl, dar din cauza bugetului limitat nu ne putem permite s-o facem. Stuful incomodează scăldatul, dar sperăm că edilii vor găsi o soluţie“, spune Galina Leahu, şef-adjunct al Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi.

Potrivit ei, afânatul plajelor este benefic. „Când nisipul este arat adânc, ouăle de helminţi şi alţi paraziţi sunt distruşi de razele solare. Pe plaje este nisip, iar stratul e de cel puţin zece centimetri. În Turcia, în Spania este într-adevăr mai frumos, dar acolo s-au investit mulţi bani. Noi lucrăm în măsura posibilităţilor. Dacă am avea bani, am face plaje cu şezlonguri şi cu duşuri. Le-am da şi săpun oamenilor“, ne asigură funcţionara.

Pericol de contaminare

Anul trecut, specialiştii de la Centrul municipal de Sănătate Publică au identificat în apa lacurilor din Chişinău mai multe bacterii şi microorganisme, iar în nisipul de pe plaje - ouă de helminţi. Medicii îi avertizează pe cei care ignoră panourile informative riscă să se aleagă cu maladii infecţioase precum hepatita virală A, meningita seroasă şi boli diareice acute, precum şi afecţiuni ale pielii sau paraziţi. Dacă totuşi alegeţi să vă odihniţi în zonele poluate, faceţi măcar duş şi spălaţi-vă pe mâini după ce ieşiţi din apa murdară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite