GALERIE FOTO Parfumuri contrafăcute, demachianţi cu sedimente şi rujuri fără termen de valabilitate, în centrul Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit Protecţiei Consumatorului, 80% din produsele cosmetice nu sunt însoţite de acte de provenienţă. Foto: Dumitru Goncear
Potrivit Protecţiei Consumatorului, 80% din produsele cosmetice nu sunt însoţite de acte de provenienţă. Foto: Dumitru Goncear

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au găsit ieri printre tarabele de la Piaţa Centrală pastă de dinţi şi articole de bărbierit falsificate, rujuri fără termen de valabilitate şi demachianţi cu reziduuri.

Ce zici de un aftershave Gileatre? Sau poate un parfum bărbătesc Blog, Cosa Nostra ori Wiski? Le găseşti pe toate şi încă mult mai multe produse contrafăcute cu denumiri la fel de ingenioase în Piaţa Centrală din Capitală.

Reporterii „Adevărul“ au mers printre tarabe împreună cu inspectorii de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorului (APC), unde au găsit tot ce nu-ţi poţi dori în dulapul tău cu produse cosmetice.

Prima noastră oprire a fost la o tarabă, unde, alături de produsele de îngrijire bărbătească Gillette, erau vândute articole identice, produse sub denumiri apropiate de cea a brandului american. Vrei ceva? Primeşti repede... ca la piaţă.

„Asta e ceva nou? Niciodată n-am dat bon de plată“, a spus, mirată, Ana Vrabii, vânzătoarea de produse de bărbierit Gileatre, atunci când i s-a cerut un bon de casă. La o altă tarabă, codul de produs al tuburilor de pastă de dinţi Colgate era diferit de cel al cutiilor în care erau ambalate.

Câţiva metri mai încolo, alţi comercianţi cu alte metehne. Rujurile şi ojele ispititor de colorate umplu o masă întreagă. Într-un colţ stau trei pămătufuri de bărbierit, în bătaia prafului. În faţa lor au fost aşezate, la vedere, câteva cutii cu rimeluri şi fonduri de ten. Niciuna din fiole n-are preţ, instrucţiuni de utilizare sau termen de valabilitate.

„Astea sunt testere! Am cumpărat marfa tot de la o tarabă de-aici şi vând şi eu. Nu ştiu de unde au luat ei marfa. Am acte doar de la un singur furnizor. Câştigăm şi noi un ban să nu murim de foame“, se plânge şi Raisa Ştifliuc, o altă comerciantă de cosmetice din Piaţa Centrală.

Şi-au părăsit marfa

Ceva mai departe, vânzătorii şi-au părăsit tarabele, lăsându-şi marfa şi chiar pe cei câţiva muşterii de izbelişte. „Ştiu că-s produse de proastă calitate aici, dar măcar pot să găsesc câte ceva mai ieftin decât la magazin. În general, cumpăr mărci cunoscute“, ne spune Olga Stepanov, o tânără care mirosea nişte geluri de duş. „De multă vreme nu mai cumpăr fond de ten de la piaţă. Ultima dată când mi-am luat mi-au apărut pete roşii pe faţă“, afirmă şi Dina Palanciuc, o altă clientă.

„Oamenii trebuie să verifice termenul de valabilitate, să se asigure că produsele cosmetice sunt sigilate, că n-au sedimente sau alte componente dubioase şi să se uite pe ambalaj după modul de utilizare, datele de producător şi eventualele contraindicaţii. Dacă lipsesc aceste date, produsul e cu probleme“, precizează Nicolai Olaraşu, inspector APC. Acesta a adăugat că articolele cu probleme vor fi retrase de pe piaţă.

50.600 de lei este valoarea amenzilor acordate ieri de inspectorii de la Protecţia Consumatorului, pentru lipsa documentelor de însoţire a mărfii şi a avizelor sanitare, produse contrafăcute şi cosmeticele păstrate în condiţii improprii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite