FOTO Sportul anonim, finanţat în Republica Moldova de un miliardar rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenamentul de scrimă a lotului naţional FOTO:Alexandru Tarlev
Antrenamentul de scrimă a lotului naţional FOTO:Alexandru Tarlev

Şah în formă fizică. Aşa i se mai spune scrimei, un sport care îţi dezvoltă atât calităţile fizice, cât şi cele mintale. Trebuie să-l păcăleşti pe adversar dacă vrei să-l câştigi. Totuşi, oamenii sunt mai reticenţi în privinţa acestui sport, motiv pentru care la Şcoala sportivă de Scrimă din Chişinău se antrenează aproximativ 100 de tineri.

În timp ce păşeam în sala de antrenamente din cadrul Manejului sportiv, strigătele deveneau tot mai accentuate. Antrenaţi în duel, doi băieţi de şapte ani luptau şi analizau cea mai optimă variantă de a străpunge adversarul pentru atingerea punctajului maxim.

Sport nepopular

Scrima este reprezentată de trei tipuri de arme: floreta, spada şi sabia. În comparaţie cu alte tipuri de sporturi din ţară, scrima nu este atât de populară în Republica Moldova. Federaţia de Scrimă este reprezentată doar de Şcoala sportivă de Scrimă din Chişinău, unde se antrenează tineri de la 7 la 25 de ani. Federaţia de Scrimă a fost fondată în anul 1992, preşedinte fiind pe atunci Ion Bolfa. Din 2012, preşedintele federaţiei devine Olga Cojocari. Ea susţine că părinţii nu se grăbesc să-şi dea copiii la scrimă.

image

Olga Cojocari, preşedintele Federaţiei de Scrimă din Republica Moldova FOTO Alexandru Tarlev

„Am observat o tendinţă negativă la părinţi. Ei nu vor să dea copiii să practice acest sport. Un lucru paradoxal, mai ales că şcoala noastră este o instituţie de stat, antrenamentele sunt absolut gratis, iar echipamentul le este asigurat”.

În pofida faptului că reprezentanţii federaţiei merg în fiecare an prin şcolile din capitală pentru a propune copiilor practicarea scrimei, numărul acestora nu este în creştere.

Echipament numeros şi costisitor

scrima

În timp ce preşedintele ne vorbea despre calităţile sportivilor, sala devenea aglomerată. Cu echipamentele pe braţ, tinerii bine antrenaţi se pregăteau de „luptă”. Echipamentul de scrimă are zece componente: sabia (floreta sau spada), masca, costumul alb (pantalon şi bluză), şosete albe de trei sferturi, mănuşi, încălţăminte specială şi apărătoare piept pentru fete. Acestea sunt completate de bluza electrică, ce se îmbracă peste costumul de scrimă şi este numită jachetă-lame. Nelipsite sunt şi firele de corp, care fac legătura între aparatul electric şi arma sportivului, indicând momentul atingerii adversarului. Toate aceste elemente sunt păstrate într-o geantă dimensionată special. Pe cât echipamentul de scrimă este de numeros, pe atât este de costisitor, ne spune Olga Cojocari. Astfel, cea mai simplă floretă costă 25 de euro. Iar o floretă cu care se luptă la campionatele internaţionale costă în jur de 90 de euro. De asemenea, o mască ce corespunde normelor internaţionale valorează 250 de euro, iar costumul - 300 de euro.

Sprijinul vine de la un miliardar rus

„Tot ce vedeţi aici ne-a fost oferit de către Federaţia Internaţională de Scrimă, a cărei preşedinte este Alisher Usmanov (Potrivit revistei Forbes, Usmanov este cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 14,7 miliarde de dolari - n.n.). Susţinere primim şi de la Şcoala orăşănească de Scrimă, care ne achită arenda sălii, deplasările la competiţii, iar o dată în an mai alocă o sumă şi pentru echipament. Şi Ministerul Tineretului şi Sportului ne achită câteva deplasări pe an la diferite turnee pentru seniori”, precizează preşedinta Federaţiei de Scrimă. Ea spune că este un sport dificil de coordonat.

Sabia este putere

scrima

Maria Magdalena îmbrăcată în echipamentul de scrimă FOTO: Alexandru Tarlev

Chiar dacă pare a fi un sport mai mult pentru bărbaţi, scrima este şi pe gustul fetelor. După ce şi-a demonstrat capacităţile luptând cu un băiat, Maria Magdalena ne-a spus că îi place scrima „pentru că este un sport de atenţie”. Tânăra este în clasa a doua şi se antrenează de doar patru săptămâni. Maria spune că vrea să continue să lupte. „Cei care vin aici trebuie să-şi dorească să câştige”, afirmă ea.

Cea mai recentă performanţă, obţinută de Federaţia de Scrimă din Republica Moldova, a fost medalia de aur câştigată de Mihail Barbînţa. Tânărul de 16 ani a participat la Campionatul din România, unde a ocupat locul întâi la categoria seniorilor. Televizorul l-a motivat să înceapă practicarea scrimei tocmai cu opt ani în urmă. „Am văzut la tv şi mi-a plăcut arma. Un jucător trebuie să poată să gândească, să aibă răbdare, să nu cadă în panică şi să fie echilibrat. Când mânuiesc sabia simt putere, de aceea voi continua să lupt mai departe”, ne mărturiseşte Mihail.

scrima mihail barbanta

Mihail Barbînţa(primul din stânga) la decernarea premiilor de la Campionatul din România

Copii diferiţi, abordări diferite

„Copiilor le este foarte interesant atunci când vin aici pentru prima dată. Iar când încep a înţelege regulile, apare dorinţa de a vedea cine e mai puternic şi mai rapid. Important este să le inspiri plăcerea pentru acest sport şi să ai o abordare individuală pentru fiecare”, afirmă unul dintre antrenorii de scrimă, Svetlana.
scrima

Svetlana Didîc îi dă sfaturi Mariei Magdalenei în timpul duelului FOTO: Alexandru Tarlev

În timp ce asistam la antrenamentele tinerilor, l-am întâlnit şi pe Mihail Paghiev, antrenor principal al lotului naţional de scrimă. El este unicul antrenor moldovean care a jurizat la Jocurile Olimpice din anul 2012 de la Londra. Este vorba despre finala mică dintre jucătoarele din SUA şi Rusia.

scrima

Mihail Paghiev arbitrează duelul între Rusia şi SUA pentru medalia de bronz la jocurile Olimpice din anul 2012 de la Londra

Reguli de luptă

Scrima are multe reguli care se învaţă doar în timpul antrenamentelor. Astfel, singurul obiect cu care un scrimer are voie sa îşi atingă adversarul este lama propriei arme, iar oponentul nu are voie să se apere decât cu propria armă. În ceea ce priveşte poziţia corpului, se spune că dacă piciorul din faţă ar fi spre nord, atunci cel din spate ar trebui să fie spre vest. Pentru a te apăra de un atac există trei metode: parada (a înlătura atacul prin folosirea lamei), deplasarea (a ocoli calea lamei) şi contra-atacul (a ataca în timp ce oponentul vrea să te lovească, dar înainte ca acesta să marcheze). Dintre aceste trei metode, parada este cea mai elementară, dar şi cea mai importantă de stăpânit.

image

Antrenorul Alexandru Didîc(stânga) antrenează un viitor campion la scrimă FOTO: Alexandru Tarlev

Cei mai buni scrimeri

Până la 13 ani - Nichita Timneac, Daria Zamurca, Nichita Gherman, Alexandr Demcenco

Până la 17 ani - Mihail Barbînţa, Mihail Dudchin, Nichita Şaragov, Mihai Tănase

CITEŞTE ŞI „Atletismul moldovenesc a rămas la nivelul anului 1984”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite