Experţi: Rusia ar putea deschide al doilea front, din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a lansat o operaţiune de fortificare a graniţei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, după ce a primit mai multe semnale şi chiar ameninţări că militarii ruşi din Transnistria ar putea destabiliza situaţia din regiunea Odesa. Experţii moldoveni susţin că trupele ruse ce staţionează în stânga Nistrului pot interveni atât în Est, în ţara vecină, cât şi în Vest, spre Chişinău.

 Ostilităţile militare din Ucraina se apropie tot mai mult de noi. Serviciul de grăniceri al Ucrainei a demarat zilele trecute o operaţiune specială la frontiera cu Moldova, ce are ca scop sporirea controlului dinspre republica separatistă. Asta după ce atât oficiali ruşi şi europeni, dar şi mai mulţi experţi au vorbit despre un posibil scenariu de destabilizare în zona noastră.

FORŢE SPECIALE, DETAŞATE LA TIRASPOL

„Pe fondul unei crize politice şi economice din Ucraina, orice tentativă de îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreană şi restul lumii ar fi o ameninţare directă la securitatea şi libertăţile constituţionale ale celor 200.000 de cetăţeni ruşi cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituţionale ale cetăţenilor săi“, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, într-o postare pe Twitter.

Recent deputatul rus Roman Hudeakov a adresat o scrisoare Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse în care solicită examinarea posibilităţii de a recunoaşte independenţa regiunii transnistrene. Mai mult, Dmitri Tâmciuk, directorul Centrului de cercetări politico-militare de la Kiev, a afirmat că Rusia a redirecţionat anumite unităţi speciale spre Transnistria, în ultimele zile sosind aici câteva sute de militari din trupele de elită.

În contextul crizei din Crimeea, preşedintele Lituaniei Dalia Grybauskaite a declarat că Moldova este următoarea ţintă a Kremlinului. „Rusia încearcă să recreeze frontierele celui de-al Doilea Război Mondial, iar după Ucraina va urma Republica Moldova, iar după Republica Moldova alte ţări“, a declarat Grybauskaite, citată de AFP.

FAZA A DOUA A OPERAŢIUNII

La Chişinău, autorităţile moldovene nu au depăşit faza îngrijorărilor. În cadrul şedinţei Comisiei securitate naţională a Parlamentului, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan, a recunoscut că se aşteaptă la provocări în stânga Nistrului, menţionând totodată că instituţiile responsabile că sunt gata să le facă faţă.

Şi experţii moldoveni spun că regiunea separatistă a Republicii Moldova este următoarea pe lista Moscovei. „Odată ce Federaţia Rusă va continua acţiunile, prin agresiune militară, în regiunea autonomă Crimeea, toate privirile se vor îndrepta spre Transnistria, pentru că, din punct de vedere al retoricii Kremlinului, Transnistria va fi faza a doua a operaţiunii“, susţine analistul Viorel Cibotaru.

Potrivit expertului, ruşii şi-au întărit forţele militare în timp şi au transmis semnalele respective spre Chişinău. „Sunt fapte care vorbesc despre anumite acţiuni care ar conduce la înstrăinarea acestui teritoriu al Republicii Moldova din componenţa sa. Federaţia Rusă continuă lucrările de consolidare a aeroportului militar, care poate primi avioane militare ruseşti; au fost încercări de a duce în Trasnistria elicoptere noi de luptă, circa 250 de autovehicule de mare tonaj pentru deplasarea armamentului şi efectivului militar; au fost depistate transporturi de arme uşoare pentru subunutăţile forţelor armate ale acestei republici nerecunoscute şi multe alte acţiuni care vorbesc despre faptul că factorul militar în Transnistria se consolidează şi se extinde“, enumeră Viorel Cibotaru.

Ar fi trebuit să depăşim demult faza exprimării unor îngrijorări privind situaţia din Ucraina. Avem nevoie ca instituţiile să funcţioneze adecvat. Viorel Cibotaru, analist

GATA SĂ INTERVINĂ ŞI ÎN EST, ŞI ÎN VEST

Tot el spune că instituţiile de la Chişinău trebuie să fie în alertă. „Suntem în pragul unui război adevărat şi felul în care se derulează episodul Crimeea vorbeşte despre continuarea tensiunilor. Forţele ruse din raioanele de est pot acţiona în ambele direcţii atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi pe teritoriul Ucrainei, cu scopul de a sprijini anumite operaţiuni ale serviciilor secrete ruse în regiunile Odesa şi Viniţa. În cazul în care astfel de lupte s-ar declanşa ele ar putea cuprinde şi zona noastră“, susţine Viorel Cibotaru.

Scenariile ar putea fi diferite, însă analistul nu-l exclude şi pe cel al Crimeii. „Putem vorbi inclusiv de măsuri de neutralizare a capacităţii de apărare a forţelor armate ale Republicii Moldova. Operaţiuni de genul celor care au fost în Crimeea nu pot fi excluse: ocuparea aeroportului din Chişinău, blocarea marilor unităţi ale Armatei Naţionale, a trupelor de carabineri etc.“, conchide Viorel Cibotaru.

De aceeaşi părere este şi expertul în reglementarea transnistreană Oazu Nantoi. „Raioanele de Est sunt controlate de Federaţia Rusă. Dacă Rusia ar fi reuşit să destabilizeze situaţia la Odesa, atunci trupele ruseşti din raionele de est ale Republicii Moldova ar fi intervenit“, opinează Oazu Nantoi.

În ultimii doi ani, trupele ruse au fost fortificate. În funcţie de ce ordin primesc din Federaţia Rusă, acestea pot ocupa Chişinăul sau Odesa. Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană

PROTEST PRO-RUSIA, AMÂNAT

Ieri trebuia să aibă loc la Tiraspol un protest în sprijinul forţelor proruseşti din estul şi sudul Ucrainei, dar acesta a fost amânat. Potrivit portalului dniester.ru, cel care a solicitat autorizare pentru organizarea mitingului a fost Anatoli Dirun, liderului unui ONG din Tiraspol şi totodată deputat în Sovietul Suprem din partea fracţiunii „Obnovlenie“. Dirun a spus că autorităţi orăşeneşti nu au dat curs solicitării. Portalul mai menţionează că liderul republicii separatiste, Evgheni Şevciuk, nu a comentat deocamdată ultimele evenimente din Ucraina.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite