Expert economic: Sectorul animalier din Moldova are nevoie de modernizare la scară de ferme mici şi mijlocii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul animalier se confruntă cu probleme ca urmare a reformelor care şchiopătează. O problemă mare este concentrarea animalelor în gospodăriile casnice şi ponderea redusă a suprafeţelor culturilor pentru nutreţ în structura culturilor agricole.

În anul curent, reducerea efectivului de animale nu fost stopată, efectivul de animale de toate speciile s-a redus. Drept consecinţă, sectorul animalier nu permite livrarea de cantităţi suficiente pe piaţa internă, pentru consum şi prelucrare industrială, iar acest lucru favorizează intrarea pe piaţa internă a producţiei similare din import. Constatarea aparţine directorului de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.

Potrivit lui Viorel Chivriga, este nevoie de liberalizarea pieţei factorilor de producere, dar şi de măsuri de protecţie pentru produsele locale de origine animalieră pe piaţa internă, deoarece Republica Moldova este invadată de produse din Ucraina, Rusia, Belarus, România şi Polonia. Sectorul are nevoie de o modernizare la scară de ferme mici şi mijlocii, de o dotare tehnică calitativă temeinică a fermelor, de creşterea calităţii şi ponderii culturilor pentru nutreţ în structura culturilor agricole etc.

În ceea ce priveşte culturile agricole, acestea au atins un nivel care îi mulţumeşte pe agricultori. Recolta culturilor cerealiere din grupa întâi a înregistrat un nivel mediu – 1,1 milioane tone, dintre care circa 350 de mii de tone vor fi utilizate pe intern pentru înfiinţarea culturilor agricole pentru recolta anului 2019, pentru acoperirea necesităţilor industriei de panificaţie şi sectorului animalier.

Viorel Chivriga menţionează că pentru înregistrarea unor progrese mai mari în sectorul agricol e nevoie de o modernizare mai rapidă a fermelor agricole, de asigurarea unui acces mai sigur a fermierilor moldoveni la pieţele externe şi, în primul rând, la piaţa internă, dar şi eliminarea vulnerabilităţilor pentru sector. Vulnerabilităţile ţin de exodul braţelor de muncă din mediul rural, infrastructura agricolă învechită, în primul rând în cea ce priveşte sistemele de irigare.

Emisiunea „15 minute de realism economic” este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite