Feerie muzicală la pătrat. De Crăciun, Chişinău Youth Orchestra pregăteşte două concerte inedite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 24 şi 26 decembrie, la Sala cu Orgă, vor avea loc două concerte susţinute de Chişinău Youth Orchestra: primul dedicat serii de Ajun, iar cel de-al doilea va marca lansarea unui nou ansamblu, de coarde.

În Ajunul Crăciunului, zece coruri din toată ţara şi artistul Cătălin Josan, acompaniaţi de instrumentiştii de la Chişinău Youth Orchestra, vor cânta colinde şi piese de iarnă reunite într-un spectacol simfonic „Seara celor zece coruri“.

Feeria muzicală va fi condusă de dirijorul Andriano Marian, care, împreună cu Asociaţia Muzical-Corală, a selectat cu jumătate de an în urmă colectivele corale. „Dacă pentru orchestra mea să cânte la Sala cu Orgă este ceva obişnuit, sunt oameni pentru care e o mare bucurie să ajungă pe o scenă din Chişinău“, spune dirijorul Chişinău Youth Orchestra.

Corişti din Rezina, Bălţi şi Taraclia

Cei norocoşi vor fi artiştii din „Doina Nistrului“ din Rezina, corul de tineret „Gaudeamus“, colectivul de copii „Izvoraş muzical“ din Bălţi, corul de bărbaţi al Mănăstirii Curchi, ansamblul bulgăresc din oraşul Tvardiţa, raionul Taraclia, şi cinci coruri din Chişinău: „Cantabile“, „Sonor“, capela corală „Moldova“, corul MAI „Credo“ şi artiştii de la „Lia Ciocârlia“. „În total, vor participa în jur de 300 de oameni, iar fiecare cor va cânta două-trei lucrări. I-am rugat să interpereteze atât piese străine, cât şi colinde din bătrâni“, explică Andriano Marian.

Avem repetiţii în fiecare zi şi emoţii foarte mari, pentru că doar cei care nu sunt responabili nu au emoţii. Ion Scutelnic conducătorul artistic al corului „Doina Nistrului“ de la Rezina

Amestec de colinde româneşti cu piese de John Lennon

Unii au ales piese neobişnuite, cum a făcut dirijoarea corului „Izvoraş muzical“,Tatiana Buliga. Cei 65 de corişti ai săi vor cânta „Christmas song“ de John Lennon şi o piesă de Dan Teodorescu, solistul formaţiei „Taxi“. „Chiar dacă avem şi repertoriu folcloric, copii de astăzi au o predispoziţie aparte pentru cultura străină şi este greu să-i orientezi spre tradiţii. Important e că lor le place, iar piesele acestea nu diminuează spiritul sărbătorilor. Ei sunt foarte entuziasmaţi şi aşteaptă să le dăruiască chişinăuienilor atmosfera Crăciunului“, mărturiseşte dirijoarea din Bălţi.

Corul „Doina Nistrului“ de la Rezina a optat însă pentru trei colinde româneşti. „Vom cânta «Bună dimineaţa la Moş Ajun», «Mare minune se arată» şi «Nouă azi ne-a răsărit». Avem repetiţii în fiecare zi şi emoţii foarte mari, pentru că doar cei care nu sunt responabili nu au emoţii“, râde conducătorul artistic al corului, Ion Scutelnic.

380 de oameni pe o scenă

După prestaţia corurilor, pe scenă va ieşi Chişinău Youth Orchestra cu un colind compus special pentru acest concert, bazat pe teme şi motive muzicale din nord-vestul României. O altă compoziţie va fi formată din fragmentele celebrelor teme muzicale precum „Gingle Bells“, „Somewhere in my memory“, „O, ce veste minunată“, „Christmas Lullaby“ şi soundtrack-urile din seria filmelor „Singur acasă“. Cu orchestra va evolua artistul Cătălin Josan cu un colaj de piese celebre ale lui Michael Buble sau Frank Sinatra.

Pentru noi contează satisfacţia publicului, iar oricine procură un bilet devine automat prietenul şi «complicele» nostru în promovarea muzicii clasice. Andriano Marian dirijor Chişinău Youth String Orchestra

La sfârşitul serii, corurile participante vor cânta împreună cu instrumentiştii, pe scenă adunându-se peste 380 de oameni. „Suntem peste două miliarde de creştini în lumea asta şi Crăciunul e o mare sărbătoare pentru noi toţi. Prin muzica noastră vrem să fim mai aproape de oameni şi să le aducem lumină“, afirmă Andriano Marian.

Muzică elegantă, cântată la instrumente cu coarde

După Crăciun va avea loc concertul „Suvenir muzical“, cu care va debuta Chişinău Youth String Orchestra. Noua echipă este un proiect al lui Andriano Marian, care a adunat 22 cei mai talentaţi tineri muzicieni de coarde din întreaga lume, de la Moscova până la Chicago. „Ideea a venit de la o discuţie cu orchestranţii. Ei spuneau, mai în glumă, mai în serios, că vor să cânte o muzică camerală, atentă la detalii, elegantă. Un alt aspect e că la noi în ţară instrumentiştii de coarde sunt cel mai bine instruiţi muzicieni“, susţine dirijorul.

În contrast cu festivalul de colinde, orchestra va interpreta, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea de la Iaşi, muzică de cameră timp de o oră şi jumătate. „Am selectat compozitori din diverse ţări: austriacul Gustav Mahler, norvegianul Edvard Hagerup Grieg, finlandezul Jean Sibelius, rusul Piotr Ceaikovski, dar şi un compozitor din Moldova, Vladimir Ciolac. Am inclus şi perioade muzicale diferite, de la baroc, la clasicism“, enumeră Andriano.

El spune că ambele evenimente sunt foarte importante pentru Chişinău Youth Orchestra. „Noi luptăm pentru a face concerte bune, care aduc ceva nou. Pentru noi contează satisfacţia publicului, iar oricine procură un bilet, devine automat prietenul şi «complicele» nostru în promovarea muzicii clasice“, recunoaşte dirijorul.

Bilete la preţuri sociale

Ambele concerte vor începe la ora 18.00, iar biletele costă între 20 şi 60 de lei. Pentru evenimentul de lansare a Chişinău Youth String Orchestra biletele pot fi achiziţionate inclusiv online, de pe iticket.md. „Îndemnăm lumea să vină, mai ales că biletele sunt la preţuri sociale“, a subliniat Andriano Marian.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite