Ce au în comun moldovenii cu turkmenii şi uzbecii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit ONU, doar 1,3% din populaţia Republicii Moldova este săracă Foto: Adevărul
Potrivit ONU, doar 1,3% din populaţia Republicii Moldova este săracă Foto: Adevărul

Valoarea Indicelui Dezvoltării Umane a Republicii Moldova în anul 2013 poziţionează ţara pe locul 114 (în categoria statelor cu o dezvoltare umană medie) dintr-un număr de 187 de ţări şi teritorii ale lumii recunoscute de ONU.

Indicele Dezvoltării Umane 2013 al Republicii Moldova se situează peste media de 0,614 a grupului de ţări cu o dezvoltare umană medie, dar sub media de 0,738 a statelor din Europa şi Asia Centrală. Din regiunea Europei şi Asiei Centrale, ţările care sunt apropiate de Republica Moldova ca nivel de dezvoltare umană sunt Turkmenistanul şi Uzbekistanul, ocupând în clasamentul poziţiile 105 şi 116, relevă IPN.

În raport se constată că, între anii 1980 şi 2013, speranţa de viaţă la naştere a crescut în Republica Moldova cu 3,9 ani, media anilor de şcolarizare a crescut cu 3,4, iar durata preconizată a şcolarizării – cu 0,2 ani. În aceeaşi perioadă, venitul naţional brut pe cap de locuitor s-a micşorat cu aproximativ 11,7%.

Valoarea Indicelui Inegalităţii de Gen poziţionează Republica Moldova pe locul 51 din cele 149 ţări, pentru anul 2013. În Moldova, 93,6% din femeile adulte au studii medii generale sau superioare, în comparaţie cu 96,6% indicele la bărbaţi. La fiecare 100 de mii de copii născuţi vii, 41 de femei mor din cauza problemelor legate de sarcină, iar rata de fertilitate printre adolescenţi este de 29,3 naşteri la 1000 de copii născuţi vii. Prezenţa femeilor pe piaţa muncii este de 37%, în comparaţie cu 43,3% pentru bărbaţi.

În Republica Moldova 1,3% din populaţie este săracă, în timp ce 5,2% e în prag de sărăcie. Peste 18% dintre gospodăriile persoanelor în vârstă sunt sărace. Oamenii apreciază ca cele mai mari riscuri pentru viaţa şi bunăstarea lor preţurile înalte la produsele energetice şi la cele alimentare, migraţia, schimburile climaterice şi natalitatea scăzută.

Narine Sahakyan, coordonator rezident adjunct al PNUD Moldova, prezentă la prezentarea raportului, a spus că tinerii moldoveni sunt un grup vulnerabil din punct de vedere al şomajului. „Şomajul printre tineri este de 2 ori mai mare faţă de media pe întreaga ţară”, a subliniat reprezentantul PNUD. Oficialul şi-a exprimat speranţa că autorităţile de la Chişinău vor lua în calcul datele din Raportul Dezvoltării Umane pentru a promova politicile necesare ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite