Calvarul Basarabiei, sărbătorit în Găgăuzia. Ce spun analiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La indicaţia başcanului, Găgăuzia va serba pe 28 iunie - ziua când în 1940 Basarabia a fost anexată de URSS ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov - „eliberarea de regimul fascist al lui Ion Antonescu“.

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a dispus deja iniţierea pregătirilor pentru a sărbători „ziua eliberării de regimul fascist al lui Ion Antonescu“. Cetăţenii trebuie să cunoască cât mai mult despre istoria lor. În această zi, în 1940, am fost salvaţi de la nimicire“, a declarat başcanul.

Istoricul Mihai Taşcă susţine însă că başcanul ar trebui să se documenteze mai bine vizavi de evenimentele din această zi. „28 iunie a fost o zi de ocupare, nu de eliberare. Găgăuzii, la fel ca şi moldovenii din Basarabia, au avut de suferit în egală măsură. Au fost duşi în Siberia, au fost folosiţi în calitate de carne de tun în armata roşie. Foametea a bântuit cel mai mult în partea de sud a Republicii Moldova. Nu cred că toţi găgăuzii gândesc la fel ca Formuzal“, a comentat specialistul. „În această zi, Mihail Formuzal ar trebui să meargă la cimitire să-i comemoreze pe strămoşii săi care au fost duşi în gulag de bolşevici şi nu s-au mai întors“, mai adaugă Mihai Taşcă.

„Se pregăteşte de alegeriI“

Analiştii politici spun că, de fapt, decizia liderului de la Comrat înseamnă începutul pregătirilor pentru alegeri. „Formuzal încearcă să apară într-o lumină avantajoasă în faţa alegătorilor din Găgăuzia. El conduce un partid şi speră că astfel va aduna voturi“, crede Anatol Ţaranu. Potrivit analistului, „Chişinăul trebuie să vadă în ce măsură această indicaţie a başcanului se înscrie în norma legală“.

De aceeaşi părere e şi Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, care susţine că Guvernul ar trebui să se implice mai mult în consolidarea memoriei ce de ţine ocupaţia sovietică. „Multe lucruri care se întâmplă în autonomia găgăuză demonstrează că noi nu avem Guvern şi nici stat, doar credem că avem. Gestul başcanului doar va tensiona relaţiile dintre Chişinău şi Comrat, dar şi dintre diferite grupuri sociale.

Aceste lucruri nu trebuie zgândărite, trebuie să rămână neatinse. Şi aşa situaţia în ţară nu e simplă deloc“, afirmă Arcadie Barbăroşie. Analistul sugerează conducerii ţării să-i ceară socoteală lui Mihail Formuzal, care e şi membru al Executivului. 

Ziua ocupaţiei sovietice

În 2010, 28 iunie 1940 a fost declarată Ziua ocupaţiei sovietice, printr-un decret de Mihai Ghimpu, pe atunci preşedinte interimar al ţării. Potrivit decretului, în această zi, în toate localităţile ţării urmau să fie coborâte în bernă drapelele de stat şi să fie păstrat un moment de reculegere în memoria celor care au avut de suferit de pe urma ocupaţiei sovietice. Printr-o decizie a Curţii Constituţionale, decretul a fost ulterior anulat.

Cine este Antonescu

Ion Antonescu nici nu era încă prim-ministru al României atunci când URSS a anexat Basarabia. A fost prim-ministru al României din 4 septembrie1940 până în 23 august 1944. Tot el a decis intrarea României în al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei, pe baza promisiunilor lui Hitler că teritoriile româneşti pierdute în 1940 ca urmare a Dictatului de la Viena şi Pactului Ribbentrop-Molotov vor fi retrocedate României. Pe 23 august 1944, mareşalul Ion Antonescu a fost arestat din ordinul regelui Mihai I.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite