Azi s-a dat startul la operaţii în noul bloc chirurgical al Spitalului Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele operaţii vor fi făcute în sălile de chirurgie oftalmologică şi hepatică Foto: Andrei Rizescu
Primele operaţii vor fi făcute în sălile de chirurgie oftalmologică şi hepatică Foto: Andrei Rizescu

Primele intervenţii din blocul chirurgical din cadrul Spitalului Republican, inaugurat ieri, au fost programate pentru astăzi, în sălile de operaţii oftalmologice şi hepatice.

Noul bloc chirurgical al Spitalului Republican a fost deschis ieri cu trei săli de operaţii şi 75 de paturi de Terapie Intensivă, iar primele operaţii vor avea loc astăzi. E vorba despre 15 intervenţii oftalmologice şi cinci în salonul de chirurgie hepatică, iar de luni va fi pusă în funcţiune şi cea de-a treia sală de operaţii, pentru intervenţiile de cardiochirurgie.

În total, blocul chirurgical va avea 16 săli de chirurgie, printre care una hibrid care va fi utilizată pentru operaţii de mare precizie pe creier şi pe coloana vertebrală, şi săli pentru transplant, operaţii toracice, urologice, abdominale, ORL şi cardio-vasculare.

Inaugurare cu „dedicaţie“

În sălile de terapie intensivă paturile sunt dotate cu toată aparatura necesară de monitorizare a bolnavilor, iar medicii şi asistentele îi monitorizează de la un pupitru informatic unde pot vedea toţi parametrii vitali ai fiecărui pacient în parte. „În 2010, Spitalul Republican avea doar un citoscop ruginit împrumutat din Cantemir.

N-aveam rezonanţă magnetică, angiografie, ecografie, endoscopie, chirurgie minim invazivă. Veţi vedea tehnologii moderne integrate. Avem o sală hibrid cu cele mai înalte tehnologii pentru efectuarea de operaţii pe creier, pe cord, chirurgie ortopedică şi alte intervenţii“, a spus ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, care n-a uitat să-şi ridice în slăvi şeful de partid, fostul premier Vlad Filat, pentru iniţiativa de-a construi noul edificiu spitalicesc.

„Nu este o coincidenţă că astăzi este ziua preşedintelui PLDM Vlad Filat, care este şi iniţiatorul acestui mare-mare proiect, ce reprezintă un prim pas într-o cale lungă de modernizare a serviciilor de sănătate din Republica Moldova“, a adăugat ministrul. „Este un proiect care demonstrează cu precizie spiritul de prietenie al multor state faţă de Republica Moldova. La construcţia şi dotarea acestui edificiu au contribuit prietenii noştri de la Washington până la Tokyo, bineînţeles, prin Europa“, a precizat premierul Iurie Leancă, prezent şi el la inaugurarea de ieri.

100 de transplanturi de ficat pe an

Autorităţile din Sănătate preconizează că anual vor fi făcute în acest bloc chirurgical circa 100 de transplanturi hepatice, renale şi de cornee şi circa 1.400 de operaţii vasculare arteriale. „Avem medici şi asistente medicale foarte bine pregătiţi. Am deschis acest bloc nou cu tehnologie chirurgicală de ultimă oră, cu o secţie de sterilizare modernă, bancă de sânge şi laborator de urgenţă. Ne dorim ca în perioada următoare să modernizăm şi vechiul bloc chirurgical, astfel încât să desfăşurăm un număr cât mai mare de operaţii“, a declarat şi directorul spitalului, Sergiu Popa.

El a adăugat că specialiştii care vor lucra în acest bloc chirurgical au fost pregătiţi în spitalele universitare din Graz (Austria), Leipzig (Germania) şi Geneva (Elveţia). Pentru construcţia edificiului, Ministerul Sănătăţii a primit mai multe finanţări din partea Băncii Mondiale, a Ministerului de Finanţe din Austria, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite