Şase primari, prea mulţi pentru Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă iniţiativa va fi susţinută în Parlament, atunci Chişinăul va avea un primar şi cinci pretori, aşa cum e în prezent FOTO. Alexandru Tarlev
Dacă iniţiativa va fi susţinută în Parlament, atunci Chişinăul va avea un primar şi cinci pretori, aşa cum e în prezent FOTO. Alexandru Tarlev

Alegerea primarilor de sectoare şi a consiliilor sectoriale în municipiul Chişinău ar putea deveni o normă începând cu anul 2019 şi nu din acest an, aşa cum prevede Legea privind administraţia publică locală, adoptată în 2006.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a înregistrat o iniţiativă de modificare a Legii privind administraţia publică locală. Liberal-democratul propune amânarea până în anul 2019 a prevederilor care vizează instituirea „consiliilor sectoriale” şi „primăriilor sectoarelor” în capitală.

Noi subdiviziuni, noi cheltuieli

Potrivit PLDM, instituirea noilor subdiviziuni teritoriale în municipiul Chişinău din 2015 „va genera dificultăţi la nivel de funcţionare a autorităţilor create. Cadrul legislativ în vigoare nu prevede competenţe pentru aceste structuri şi nici raporturi între autorităţile municipale existente cu cele nou create. Astfel, înfiinţarea unei structuri noi cu competenţe vaste necesită o reglementare mai detaliată decât simpla trimitere la normele existente”, se menţionează în nota informativă a proiectului de lege. Autorul mai menţionează că nu există un mecanism clar care ar prevede modalitatea repartizării veniturilor şi distribuirii cheltuielilor către sector, având în vedere că singurul destinatar al acestor venituri este bugetul municipal Chişinău.

Liberalii, la Curtea Constituţională

Ideea de a amâna prevederile actuale până la scrutinul local din 2019 ar putea fi susţinută în Parlament şi de liberali. PL a pregătit chiar şi o sesizare la Curtea Constituţională, prin care solicită păstrarea condiţiilor actuale de funcţionare a administraţiei capitalei. „Noi dorim ca acest lucru să fie rezolvat pe cale legală. Legea privind administraţia publică locală din 2006 este una contraproductivă şi va îngreuna mult procesul administrativ din municipiul Chişinău. Această lege va dubla armata funcţionarilor şi bugetul destinat administraţiei”, a declarat, pentru Adevărul Moldova, deputatul PL,Valeriu Munteanu.

Secretarul CEC, Andrei Volentir: Iniţiativa de a alege primarii de sector şi de a forma consilii sectoriale este o parte a noii legi cu privire la administraţia publică, adoptată în decembrie 2006. Asfel de iniţiative au fost înregistrate în anul 1994 şi în 2001. Noua lege avea o remarcă, precum că primarii de sector se vor alege odată cu scrutinul general din 2011. Ulterior, Parlamentul a făcut o notificare în norma dată şi s-a substituit 2011 cu 2015, urmând ca prevederile legii să intre în vigoare odată cu stabilirea datei alegerilor generale locale din acest an.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite