Încă două persoane, reţinute în dosarul fostului preşedinte al raionului Criuleni

Încă două persoane, reţinute în dosarul fostului preşedinte al raionului Criuleni

FOTO agora.md

Fostul vicepreşedinte al raionului Criuleni şi şoferul ex-preşedintelui de raion au fost reţinuţi de ofiţerii şi procurorii anticorupţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit CNA, aceştia sunt bănuiţi că ar fi beneficiat de mijloace financiare din fondurile europene, acţionând în complicitate cu alţi agenţi publici din cadrul Consiliului Raional Criuleni. 

Bănuiţii ar fi estorcat şi primit bani în proporţii deosebit de mari pentru a nu bloca activitatea a două proiecte investiţionale europene şi pentru a determina Consiliul să transfere 10 % din finanţare în conturile acestora.

Aceştia au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar în privinţa lor urmează a fi decisă aplicarea măsurii preventive.
Amintim că, încă două persoane au fost reţinute săptămâna trecută, fiind bănuite de pretinderea a aproximativ 1.700.000 de lei de la câţiva agenţi economici, implicaţi în executarea unor proiecte europene. Este vorba de fostul preşedinte al raionul Criuleni, Vitalie Rotaru, şi un manager de proiect.

Potrivit materialelor examinate, s-a constatat că, în 2012, Consiliul Raional Criuleni a semnat cu Asociaţia pentru Studii Sociale Aplicate „ASSTREIA” un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării durabile a localităţilor din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reuşit obţinerea a două contracte de grant, în valoare de peste 2.000.000 de euro, pentru proiectul „CBCRuR Waste”, Consiliul Raional Criuleni având calitatea de lider al partenerilor din România şi Ucraina, şi „CRING”, proiect în care CR Criuleni a beneficiat de fonduri europene.

După lansarea proiectelor, bănuiţii ar fi şantajat membrii Asociaţiei pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte personale. Aceştia ar fi creat impedimente firmelor, implicate în executarea proiectelor, stopând procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, din Criuleni; refuzând alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator, prin ameninţarea că nu va crea întreprinderea de salubritate; că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere pasivă. Totodată mai multe percheziţii au fost efectuate în vederea fortificării probatoriului.
citeste totul despre: