În Republica Moldova au apărut mai multe republici online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Republica Moldova au apărut mai multe republici online FOTO: Adevarul
În Republica Moldova au apărut mai multe republici online FOTO: Adevarul

În reţeaua de socializare rusă vk.com au apărut pagini ale unor organizaţii care seamănă enorm cu organizaţiile teroriste din estul Ucrainei - „Republica Populară Doneţk” şi „ Republica Populară Lugansk”. Organizaţiile apărute se numesc „Republica Populară Bălţi”, „Republica Populară Moldova” şi „Republica Populară Găgăuzia”.

Toate aceste pagini au câteva lucruri în comun - acestea ar fi fost create şi sunt întreţinute de una şi aceeaşi persoană. Cel puţin în informaţiile despre aceste pagini fugurează una şi aceeaşi adresă electronică: sidius.1990@mail.ru. Un alt element care leagă aceste pagini este faptul că apar steagurile acestor organizaţii virtuale cu câte o stemă. Stema este una şi aceeaşi - vulturul cu două capete, identic cu cel al Federaţiei Ruse. Diferenţa este că pe abdomenul vulturului simbolistica diferă. Pentru Bălţi este un arcaş, pentru Găgăuzia sunt trei steluţe pe fundal albastru, iar pentru Moldova este bourul pe fundal roşu şi albastru.

Simboluri româneşti amestecate cu simboluri ruseşti

Însemnul heraldic afişat de pentru aşa numita „Republică Populară Bălţi” este cel puţin contradictoriu: amestecă simboluri cu origini româneşti cu însemne imperial ruse. Astfel, stema creată de un anonim conţine o acvilă bicefală rusă ce poartă un scut fasciat argint-albastru cu un arcaş moldovean medieval. Stema Bălţiului din perioada ţaristă are un cap de cal alb pe fond roşu, arcaşul moldovean apărând pe stema oraşului Bălţi în perioada în care Basarabia făcea parte din România, respectiv în anul 1930. Arcaşul a fost menţinut şi prin decizia Comisiei de Heraldică de la Chişinău din anul 2006. Stema aşa numitei „Republici Populare Bălţi” combină astfel un simbol provenind din România cu acvila bicefală a Rusiei.

Imnul „republicii Bălţi”

Pe toate cele trei pagini sunt distribuite ştiri despre activitatea lui Renato Usatîi, despre formaţiunea pe care o conduce Partidul Nostru şi, mai puţin, despre activitatea Partidului Socialiştilor. Alte postări se referă la Transnistria, la falimentul Republicii Moldova ca stat. Totodată, sunt redistribuite şi articolele altor pagini, cum ar „Republica Armenia de Est”.

Se pare că pagina „Republica Populară Bălţi” este şi cea mai îngrijită. Pe aceasta se observă o mai mare activitate şi are mai mulţi membri - 432 faţă de 111 câţi are pagina destinată „republicii populare Moldova” sau 203 câţi are „republica populară Găgăuzia.

Pe pagina „Republicii Populare Bălţi”  este postată şi o melodie, prezentată drept imnul „republicii”. Acest imn este interpretat de un oarcare rapper pe numele Karasi. Pe Youtube, unde sunt încărcate două melodii ale autorului, acesta apare cu numele de Dimon Karasev. Imnul „republicii bălţene” are denumirea „Bălţiul împotriva românilor” în care se spune că Bălţiul este un oraş rusesc unde nu se vorbeşte româneşte şi că autorul nu recunoaşte tricolorul. „A venit timpul războiului. Trebuie să ridicăm drapelul, steagul roşu albastru”. Într-o altă melodie autorul anunţă că „Bălţiul este visul românesc”.

Referendumul comuniştilor

Am încercat să aflăm opinia primarului municipiului Bălţi cu privire la asemenea organizaţie. La sediul partidului ni s-a spus că domnul Usatîi este în vacanţă şi nu se află în republică, de aceea ar trebui să revenim după 19 iulie. Juristul Partidului Nostru, Nicolae Margarint, ne-a declarat că asemenea pagini pot fi deschise cu miile şi că este o provocare.

Totdată, în luna mai a anului, consilierii comunişti din municipiul Bălţi au propus să organizeze un referendum în care locuitorii să decidă cu privire la conferirea municipiului statut de autonomie. Motivul invocat de consilierii comunişti este că majoritatea banilor acumulaţi în regiune, circa 80%, se duc în bugetul central al Republicii Moldova.

Usatîi şi referendumurile

Juristul PN ne-a spus că Renato Usatîi nu susţine niciun fel de referendum, cel puţin nu referendumul din Bălţi şi a făcut trimitere la o conferinţă din 27 mai. La acea conferinţă Usatîi se întreabă „de ce comuniştii tocmai acum au decis să pună întrebarea cu privire la referendum, deşi au avut opt ani de guvernare în care puteau să crească bugetul Bălţiului”. Usatîi nu a spus clar că nu susţine referendumul din Bălţi.

Doi dintre consilierii comunişti care au fost printre autorii iniţiativei s-au eschivat de la un răspuns când au auzit întrebarea. Astfel, Andrei Poniatovschi a declarat că nu ne poate vorbi pentru că e în vacanţă. Iar Vitali Povonschi ne-a spus, după ce a auzit întrebarea, să-l sunăm peste 30 de minute pentru că se află la volan. Apoi nu a mai răspuns.

Cu toate acestea, se pare că lui Usatîi îi sunt pe plac referendumurile. Acesta a susţinut cu 500.000 de lei plebiscitul neconstituţional organizat în UTA Găgăuzia pe 2 februarie 2012, în care locuitorii regiunii au votat că în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde statalitatea prin unirea cu România, regiunea va avea dreptul să iasă din republică. Atunci, Usatîi a numit Găgăuzia „corabia care apără statalitatea moldovenească”.

În noiembrie 2014, actualul primar al mun. Bălţi declara că, după ce va ajunge în Parlament, va organiza un referendum cu privire la „limba şi naţionalitatea moldovenilor”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite