Trimitere în judecată în dosarul evaziunii fiscale de 14 milioane de euro. Cum fentau statul omul de afaceri Vasile Valer Boer şi complicii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prejudiciul produs statului se ridică la aproape 63 de milioane de lei
Prejudiciul produs statului se ridică la aproape 63 de milioane de lei

Procurorii DNA Oradea au finalizat cercetările în dosarul în care omul de afaceri şimleuan Vasile Valer Boer, este acuzat că, alături de mai mulţi complici, a produs în prejudiciu statului de aproximativ 14 milioane de euro. Prejudiciul a fost produs în urma unor tranzacţii cu produse petroliere.

Potrivit unui comunicat al DNA, Vasile Valer Boer a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de evaziune fiscală în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată.  În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi CONSTANTIN MARIA, CONSTANTIN GABRIEL, POENAR IOAN, PĂDURE ION, STANCIU NECULAI, FLORESCU PĂSTOREL, CEAUŞ CĂTĂLIN, CIOACĂ DUMITRU, toţi în stare de arest preventiv şi JIPA ANDREI, TEODOSIU FLORIN SILVIU, JIPA AURORA CĂTĂLINA, PATCA CAMELIA VIORICA, PAVEL CRISTIAN, în stare de libertate, administratori ai unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare a banilor în formă continuată. Şi firma administrată de şimleuan, SC OILSERV TOTAL SRL, prin care s-ar fi săvârşit infracţiunile de evaziune fiscală în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată, intră sub incidenţa trimiterii în judecată, precum şi mai multe societăţi complice la aceste infracţiuni: SC CREMER MAR SRL, SC NESTER MAR SRL, SC SERESA SRL,  SC DURSTIL OIL SRL,  SC NEBSTAR OIL SRL, SC CATMAR OIL COMPANY SRL, SC NES GRAND OIL SRL, SC UNITED GRAND PETROLEUM SRL, SC ATLANTIC PETROLEUM SRL, SC FANOIL TRANSPORT SRL, SC MISFIL DEVELOPMENT SRL, SC CATISERV SRL,  SC AGRO ZEN HD SRL, SC OIL BEST TEAM SRL, SC VANESA SRL, SC SAVI SPECIAL SRL, SC KLASS LOGISTIC SRL, SC ELECTROMETAL SISTEM SRL, SC MABO OIL SRL şi SC CEREAL BOMA SRL.

Caracatiţă evazionistă întinsă în întreaga ţară

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2008-2012, inculpatul Boer Vasile Valer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăţi comerciale. Reţeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip “fantomă. Beneficiarii finali ai acestor circuite comerciale frauduloase erau societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC OILSERV TOTAL SRL.

Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, societate administrată de Boer Vasile Valer şi prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip „fantomă”.Scopul acestor acţiuni era comercializarea motorinei la un preţ competitiv pe piaţa internă, raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi, ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize, TVA aferentă şi impozit pe profit.

În perioada anilor 2008 – 2012, inculpatul Boer Vasile Valer a introdus în circuitul evazionist mai multe societăţi comerciale în calitate de furnizori de facturi fiscale prin care se atestau achiziţii nereale de produse energetice accizabile, în special motorină, dar şi alte categorii de produse, altele decât energetice, pentru SC OILSERV TOTAL SRL în calitate de cumpărător. Scopul urmărit era acela de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, în principal accizele aferente  produselor energetice accizabile, TVA şi impozit pe profit.

Majoritatea societăţilor comerciale implicate aveau un comportament tip „fantomă”, cu sedii sociale declarate fictiv, fiind înfiinţate şi folosite în mai multe circuite de fraudare a bugetului de stat, acestea fiind administrate formal, în unele cazuri chiar de persoanele care le-au înfiinţat strict în acest scop sau de persoane interpuse, atrase în schimbul remiterii unor sume de bani, dar şi societăţi comerciale care iniţial au derulat activităţi dar ulterior au fost introduse în aceste circuite ilicite, în toate cazurile având rolul de a genera facturi fiscale privind operaţiuni comerciale nereale.

SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, administrată de inculpatul Boer Vasile Valer, a comercializat în perioada 2008 – 2012, produse energetice accizabile, în speţă motorină, în afara cadrului legal stabilit de legiuitor, respectiv a unui antrepozit fiscal, fără să se poată stabili cu exactitate dacă produsele energetice comercializate prin circuitul economic ilicit, simulat, provin de la un antrepozitar autorizat, de la un furnizor înregistrat în condiţiile legii sau de la un importator. 

"Important este faptul că dacă acciza aferentă acestei categorii de produs energetic a fost înregistrată ca obligaţie de plată, în cauză a intervenit exigibilitatea acesteia. Astfel, obligaţia de plată a revenit persoanei juridice care nu poate justifica provenienţa legală a produselor accizabile achiziţionate şi înregistrate în evidenţa contabilă, în speţă SC OILSERV TOTAL SRL", precizează procurorii.

Acelaşi modus operandi a fost folosit de inculpatul Boer Vasile Valer şi în relaţionarea cu societăţi comerciale care emiteau facturi fiscale pentru alte categorii de mărfuri decât produse energetice accizabile, respectiv pentru achiziţii fictive de mărfuri, aşa cum este cazul SC ELECTRO METAL SISTEM SRL, reprezentată de inculpata Patca Camelia Viorica, societate aflată, ca majoritatea furnizorilor SC OILSERV TOTAL SRL, în procedură de insolvenţă.

Aceste societăţi comerciale erau interesate să-şi diminueze în mod fraudulos obligaţiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul naţional produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăţi de la clienţii lor, fiind inclusă în preţurile de vânzare evidenţiate pe facturile fiscale emise.

Pentru a crea aparenţa unui circuit comercial licit, societăţile comerciale, „furnizori” de produse petroliere accizabile, în unele cazuri au fost conduse formal, în contabilităţile primare ale acestora, fiind înregistrate facturi fiscale privind achiziţii fictive de produse energetice de la alte firme având comportament tip „fantomă”. Alteori, aceleaşi firme au depus chiar declaraţii privind obligaţiile către bugetul de stat aferente operaţiunilor comerciale efectuate, cu scopul de a crea o aparenţă de legalitate şi pentru ca eventuale controale ale unor organe de control fiscal să nu aprofundeze verificarea acestor operaţiuni comerciale.

Astfel, după ce SC OILSERV TOTAL SRL, ca şi cumpărător/plătitor, făcea plăţi, prin virament bancar, către societăţile „furnizoare” implicate, administrate formal de diferiţi interpuşi, aceştia efectuau retragerea din contul bancar al societăţilor respective, în numerar, a sumelor de bani virate de SC OILSERV TOTAL SRL. Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, inculpatului Boer Vasile Valer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, de circa 2-3 % din sumele retrase, pe care le foloseau în interes personal. Aceste sume se constituiau ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor ”furnizoare”.

Sumele retrase din conturile bancare ca rezultat al activităţilor infracţionale au fost reintroduse în circuitele bancare pentru reluarea altor cicluri de operaţiuni comerciale evazioniste sau, după caz, au fost folosite în interes personal de persoanele implicate.

Conform verificărilor efectuate s-a evidenţiat că, în perioada 2008 – 2012, SC OILSERV TOTAL SRL a efectuat plăţi prin virament bancar către societăţile menţionate în circuitul comercial evazionist, în cuantum de 96.114.282 lei, din care a fost ridicată în numerar din conturile acestor societăţi suma totală de 61.679.475 lei (fără comisioanele bancare).

Având în vedere că circa 2-3 % din suma retrasă era oprită de administratorii formali ai firmelor furnizoare de facturi fiscale, rezultă că inculpatului Boer Vasile Valer i-a fost restituită în perioada 2008 - 2012 suma de 60.749.634 lei în numerar, provenită din activităţile infracţionale, sumă reintrodusă în circuitele comerciale ale SC OILSERV TOTAL SRL.

Prejudiciul total adus bugetului de stat, cuantificat în cauză, rezultat din însumarea prejudiciilor intermediare stabilite pe fiecare relaţie comercială în parte, reţinut în sarcina SC OILSERV TOTAL SRL prin reprezentantul său legal, Boer Vasile Valer, în complicitate cu ceilalţi inculpaţi, persoane fizice şi persoane juridice, cercetaţi în cauză este de 62.819.772 lei, (cca. 14.000.000 euro),  din care: 26.064.125 lei accize, 23.243.488 lei TVA, 13.512,159 lei impozit pe profit, aferente unui volum de produse energetice accizabile comercializate în afara cadrului legal de 25.123.620 litri.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi mobile proprietatea inculpaţilor: Boer Vasile Valer, SC OILSERV TOTAL SRL, CEAUŞ CĂTĂLIN şi STANCIU NECULAI.

Arestat într-un dosar al DIICOT Sălaj

Vasile Valer Boer este arestat din luna martie, însă într-un alt dosar, tot de evaziune fiscală şi spălare de bani, instrumentat, de această dată de procurorii DIICOT. În dosarul din Sălaj, şimleauanul, alături de alţi oameni de afaceri din judeţ, ar fi produs, tot prin intermediul unor firme fantomă, un prejudiciu de 5 milioane de euro.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite