Sală de sport dărâmată pentru a face loc uneia moderne. Noua investiţie nu a fost începută nici după trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de amenajare a unei săli moderne de sport a fost lăsat de izbelişte după ce Compania Naţională de Investiţii a reziliat contractul încheiat cu firma constructoare.

O investiţie anunţată în urmă cu trei ani a fost dată uitării. Ceea ce trebuia să fie o sală de sport modernă, cu 250 de locuri şi un teren de handbal, destinat elevilor sălăjeni, nu este decât o întindere de noroi. Asta după ce Compania Naţională de Investiţii, cea care s-a angajat să implementeze acest proiect, a decis să rezileze contractul, de comun acord cu constructorul. Autorităţile dau asigurări că ideea contruirii unui astfel de obiectiv nu a fost abandonată, însă nimeni nu ştie când vor fi reluate lucrările.

Pentru proiectul amintit, Consiliul Judeţean Sălaj, asigura, în 2015, demolarea sălii de sport ce a aparţinut fostei Şcoli Speciale şi se angaja să predea Ministerului Dezvoltării, prin CNI, pe bază de protocol, terenul de 4.000 de metri pătraţi, liber de orice sarcini. Autorităţile judeţene au pus parcela la dispoziţie, iar CNI a organizat, în 2015, licitaţia în vederea desemnării constructorului. "Ca urmare a demarării procedurii de achiziţie publică, societatea desemnată câştigătoare a fost asocierea SC Simbac Construct-Proget SRL", ne-au transmis oficialii CNI.

Totuşi, şantierul nu a fost deschis niciodată. "Din cauza imposibilităţii predării amplasamentului de către beneficiar către CNI SA, contractul a fost reziliat, acest lucru fiind agreat atât de constructor, cât şi de Compania Naţională de Investiţii", explică sursa citată, adăugând că în perioada următoare va fi demarată o nouă procedură de achiziţie publică în vederea implementării proiectului. "Menţionăm că în urma întâlnirii avute cu reprezentanţii CJ Sălaj, s-a stabilit ca în perioada următoare municipalitatea (sic!) să demareze procedura privind realizarea adaptării proiectului tehnic la condiţiile de amplasament, dat fiind faptul că pe amplasament există piloane (sic!) de beton de la vechea construcţie ce nu au putut fi demolaţi", se mai arată în răspunsul CNI, ce poartă semnătura directorului general Manuela Irina Pătrăşcoiu.

"Dacă totul s-ar fi desfăşurat normal, investiţia trebuia să fie gata"

Astfel, susţine sursa citată, obiectivul va fi finalizat după predarea amplasamentului, liber de orice sarcini, "aşa cum este prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 25/2001 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în corelare cu alocaţiile bugetare destinate fiecărui program, respectiv subprogram derulat de CNI SA".
De cealaltă parte, oficialii sălăjeni dau de înţeles că nu au nicio vină şi că autorităţile judeţene şi-au onorat obligaţiile. Singura problemă este dată de unul dintre pilonii care susţin terenul şi care s-ar suprapune cu proiectul tehnic al viitoarea construcţii. "Noi am făcut o suprapunere a amplasamentului şi avem soluţia expertului care a efectuat un studiu geo-tehnic, potrivit căruia există un singur pilon care se suprapune din totalul celor existenţi acolo. În opinia expertului, prezenţa respectivilor piloni este de natură a stabiliza zona şi nu trebuie demolaţi; este nevoie doar de o mică modificare în proiect pentru ca acea suprapunere să nu mai existe. În opinia noastră, acest lucru se putea face şi în timpul execuţiei. Dacă totul s-ar fi desfăşurat normal, investiţia trebuia să fie gata", ne-a declarat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.

Acesta consideră că motivul invocat de către cei de la CNI este doar un pretext şi că situaţia creată este o consecinţă a faptului că "prima licitaţie a fost subofertată, iar constructorul şi-a dat seama că nu o poate executa, aşa că a încercat să găsească tot felul de motive şi să ajungă la reziliere". Potrivit şefului administraţiei judeţene, există condiţii pentru ca licitaţia să fie reluată: "Există un proiect, există un angajament al CNI şi nu cred că e loc de întors. De altfel, în urmai unei întâlniri recente pe care oficialii CJ Sălaj au avut-o cu reprezentanţii CNI ni s-au dat asigurări că demersurile vor fi reluate".

Vă mai recomandăm:

România lucrului prost făcut. Campusul şcolar la care se lucrează de un deceniu: o investiţie de peste 22 milioane de lei, blocată

România lucrului prost făcut. Sistemul de camere video care a costat o avere şi a ajuns un banal decor urban la Zalău

Heliportul de un milion de lei construit fără loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite