Riscurile diabetului gestaţional. De ce este importantă monitorizarea glicemiei în sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiune specifică sarcinii, diabetul gestaţional dispare, de cele mai multe ori, de la sine, după naştere. Cu toate aceste, medicii specialişti susţin că este absolut obligatoriu ca boala să fie monitorizată pe tot parcursul sarcinii, ea putând avea efecte nedorite asupra sănătăţii bebeluşului şi mamei.

Boala, ce afectează aproximativ 4% din gravide, apare din cauza insuficienţei organismului de a secreta insulină în cantităţi necesare pentru a menţine glicemia (cantitatea de glucoză din sânge) în limite normale.

În majoritatea cazurilor, diabetul gestaţional nu presupune simptome specifice, însă testarea regulată a glicemiei va indica apariţia vreunei probleme. În situaţiile de acest gen, medicul ginecolog va îndruma viitoarea mamă către un specialist în boli metabolice şi nutriţie. "Diabetul gestaţional este un factor de risc atât pentru copil, care poate dezvolta în timp pobezitate şi intoleranţă la glucoză, cât şi pentru mamă, care riscă să dezvolte în timp tiabet de tip 2", susţine dr. Daniela Zaharie, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi metabolism, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

În ceea ce priveşte cauzele care determină apariţia diabetului gestaţional, specialiştii vorbesc despre un risc crescut la femeile trecute de 35 de ani, cele hipertensive ori supraponderale, cu istoric familial şi la cele care au născut anterior un copil cu greutate mai mare de 4,5 kg,

"Monitorizarea glicemiei în timpul sarcinii nu este întâmplător obligatorie. Ca urmare, pentru a evalua gravida cu risc ori pe cea care are deja diagnostic, trebuie să existe o legătură mai strânsă între diabetolog şi ginecolog, astfel încât femeia să poată duce sarcina la termen în condiţii normale", explică medicul. După naştere, mama trebuie să fie reevaluată.

Potrivit spuselor sale, evoluţia bolii poate fi imprevizibilă, motiv pentru care monitorizarea este esenţială:

"Gravida poate să facă o formă de diabet gestaţional care remite odată cu naştera, existând, însă, riscul ca mama să dezvolte mai târziu diabet de tip 2. Pe de altă parte, poate să rămână, după venirea bebeluşului pe lume, cu o formă de diabet zaharat de tip 2 ori ajunge să aibă diabet tip 1, cu debut în timpul sarcinii. Tocmai pentru că există aceste riscuri, boala trebuie urmărită din timp, pentru a şti spre ce se îndreaptă".

Din fericire, diabetul gestational poate fi tinut sub control cu ajutorul unei alimentaţii echilibrate, a exerciţiilor fizice şi, după caz, a medicaţiei specifice.

Nediagnosticat, diabetul gestaţional poate da complicaţii pentru nou-născut: macrosomia (copilul se naşte cu o greutate peste cea normală), naşterea prematură ori sindrom de detresă respiratorie (plamanii copilului nu sunt maturizati suficient, iar respiratia este dificila), hipoglicemie, policitemie (creşterea numărului de globule roşii din sânge), hipocalcemie (nivel redus de calciu), problem cardiace, diabet de tip 2 ulterior sau obezitate.

Vă mai recomandăm:

Semnele ce trădează că bebeluşul tău are limba fixată sau ciudata afecţiune „aţă sub limbă” - explicaţiile medicilor

Boala oaselor fragile, cum ne ferim copiii de una dintre cele mai teribile afecţiuni care îi pândesc pe cei mici

Ce presupune meseria de doula. Povestea uneia dintre singurele femei din Ardeal care practică îndeletnicirea exotică

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite