O firmă din Austria se va ocupa de gunoaiele sălăjenilor. Cât ne va costa asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean a finalizat procedura de desemnare a operatorului căruia îi va concesiona gestiunea serviciului public de salubrizare al judeţului Sălaj, realizat pe parcursul ultimilor ani printr-o finanţare, în cea mai mare parte europeană, în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Este vorba, de fapt, despre o asociere de firme între SC Brantner Servicii Ecologice SA, subsidiara din Cluj Napoca a Brantner Group Austria, şi Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL. Asocierea a fost singura care a depus ofertă în urma anunţului postat pe SEAP de Consiliului Judeţean Sălaj – se arată într-un proiect de hotărâre ce va fi supus sâmbătă, 31 ianuarie, aprobării consilierilor judeţeni.


Potrivit documentului, asocierea se va ocupa de gestiunea serviciului public de management şi operare al centrului de management integrat al deşeurilor de la Dobrin, de managementul şi de operarea staţiilor de transfer de la Crasna, Surduc şi Sânmihaiu Almaşului, de transportul deşeurilor de la staţiile de transfer la depozitul de la Dobrin, de monitorizarea celor patru depozite neconforme închise (Cehu Silvaniei, Şimleu Silvaniei, Jibou şi, în curând, Crişeni), dar şi de managementul şi de operarea drumurilor de acces către centrul de management integrat al deşeurilor de la Dobrin şi către cele trei staţii de transfer.


Contractul se încheie cu o durată de 15 ani (180 de luni), asocierea urmând să plătească anual Consiliului Judeţean, cu titlu de redevenţă, câte 892.990,13 lei, dar nu mai puţin de 10,9 la sută din valoarea veniturilor anuale.


În schimb, asocierea va realiza venituri din ”taxarea” tuturor operatorilor care vor aduce deşeuri în staţiile de transfer ori la depozitul de la Dobrin, care va fi singurul care va funcţiona la nivelul judeţului. Astfel, pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată, asocierea va percepe câte 58 de lei. 18 lei pe tonă este tariful pentru compostare, 52 de lei/tonă, pentru sortare, şi 53 de lei/tonă, pentru transfer.


Toate aceste tarife se vor regăsi, în final, în facturile fiecăruia dintre noi, deşi conducerea judeţului susţine că există şanse ca operatorii locali să nu crească, totuşi, preţurile.

”Consultantul ce a elaborat analiza financiară a acestui proiect a pornit de la tarifele care se practică în prezent de către cel mai mare operator, în condiţiile în care în Sălaj există mai mulţi operatori, cu tarife diferite. Ca urmare, preţul de referinţă cu care va începe licitaţia pentru viitorul operator pe partea de transport şi colectare a deşeurilor nu va fi mai mare decât cel actual. Veniturile operatorului se obţin însă şi din valorificarea diverselor componente ale deşeurilor menajere: hârtie, pet-uri, textile, sticlă, metal. Dacă va exista o colectare selectivă semnificativă de la populaţie, atunci cred că operatorul, obţinând venituri suplimentare, nu va mai fi interesat de majorarea tarifelor”, spuneTiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.
 

Citeşte şi Ce-am fost şi ce-am ajuns. Zalăul, după 25 de ani de economie de piaţă şi democraţie

S-a rupt lanţul de iubire. Primăria şi Consiliul Judeţean nu mai împart ”tutela” asupra echipelor de handbal şi de volei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite