FOTO Sala de bal a Zalăului, inaugurată cu un cocktail elegant. Cine dansa, pe vremuri, aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscută de contemporani mai degrabă ca şi sala Cinematografului Libertatea, fosta sală de bal a oraşului, aflată în Clădirea Transilvania, revine de zilele acestea la strălucirea sa iniţială. Ea va fi inaugurată printr-un eveniment la care organizatorii impun ţinută "black tie".

Locul în care la începutul secolului trecut mica burghezime locală mergea la spectacole de teatru şi de operă şi care găzduia celebrele baluri de pe vremuri va fi din nou disponibil publicului după ce în ultimii ani spaţiul a fost închis pentru renovare. Este vorba despre fosta sală de bal din Clădirea Transilvania, ce va fi inuagurată joi, 10 mai, printr-un cocktail la care Primăria Municipiului Zalău a invitat, cu precădere, potenţiali viitori utilizatori ai sălii, promovate ca una dintre cele mai frumoase spaţii pentru organizarea de evenimente din Transilvania. 

"În cele aproximativ două ore cât va dura evenimentul, vom avea muzică simfonică, pentru că aici, pe vremuri, zălăuanii veneau la spectacole de teatru şi operă. Tot aici veneau la baluri, de unde şi demonstraţia de dans pe care am inclus-o în program. Vom avea şi muzică de fanfară, pentru a ne duce cu gândul la cel mai important bal care avea loc aici, care era legat de prezenţa în Zalău a Batalionului 7 Vânători de Munte, singurul batalion de voluntari români, format de frontul italian la sfârşitul primului război mondial", a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, ideea ce a stat la baza cocktailul-ui, Ramona Butcovan, şeful serviciului Managementul Proiectelor din cadrul Primăria Municipiului Zalău.

Restaurarea sălii de bal a avut loc în cadrul proiectului ”Reabilitarea clădirii monument istoric – Clădirea Transilvania din Zalău”  ajuns la final, după 30 de luni de implementare, luna aceasta. Valoarea totală a proiectului a fost de 5.892.129,42 lei, din care 3.579.647,72 lei reprezintă contribuţia Fondului European pentru Dezvoltare Regională, 1.849.543,84 lei reprezintă contribuţia din bugetul de stat, iar 462.937,85 lei reprezintă contribuţia locală, incluzând aici şi cheltuielile neeligibile. Beneficiarul proiectului este Unitatea Administrativ Teritorială Municipul Zalău, Organismul Intermediar este Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest, iar Autoritatea de Management este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Scopul proiectului a fost de a pune în valoare Clădirea Transilvania, de a o promova şi de a o reintroduce în circuitul public. Punerea în valoare a clădirii a fost realizată prin lucrările de reabilitare ale Corpului C al Clădirii Transilvania, lucrările de reconstituire a picturii murale din fosta sală de bal, amenajarea acesteia în spaţiu multifuncţional şi alte lucrări ce au vizat întreaga clădire (de exemplu realizarea sistemului de iluminat arhitectural exterior sau montarea unor stâlpi de iluminat public, în acord cu Clădirea Transilvania şi ansamblul urban Piaţa Iuliu Maniu).   

Promovarea Clădirii Transilvania s-a făcut prin realizarea unei pagini de internet dedicate (www.cladireatransilvania.ro), publicarea unor articole în presă, transmiterea unei scrisori de prezentare a clădirii unui număr de 200 de organizaţii – posibili utilizatori ai clădirii, realizarea a 5.000 de pliante, din care 4.500 în limba română şi 500 în limba engleză, publicarea pe trei pagini de internet a unui banner web, timp de o lună, realizarea unui banner stradal. 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite