FOTO Producătorii care au mizat pe delicatesele tradiţionale. Cum au dat lovitura cu clisa afumată, caşul de capră şi pălinca de prune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sălajul are trei producatori atestaţi FOTO Colaj
Sălajul are trei producatori atestaţi FOTO Colaj

10 produse din carne de porc, trei din lapte şi două feluri de pălincă se află pe lista produselor tradiţionale atestate în Sălaj.

Doar trei producători din judeţul Sălaj au făcut, până în prezent, demersuri pentru a-şi atesta produsele tradiţionale, convinşi de avantajul reţetele autentice şi al ingredientelor naturale. Cele mai multe astfel de produse - 10 la număr - ies pe poarta fabricii Siciliana din Şimleu Silvaniei, sub sigla "Cordiş", după numele celor doi soţi care au pus bazele acestei afaceri de familie în urmă cu aproape două decenii.

Pecie (pulpă de porc) şi pecie lungă (cotlet) afumată, peştişor afumat, clisă afumată, cârnăciori picanţi, cârnaţi de casă, piept afumat, costiţă, ceafă şi şuncă afumată sunt realizate toate după reţete moştenite din bătrâni, pe care le respectă cu sfinţenie.

De la mezeluri, la produse tradiţionale

Afacerea de la Şimleu a pornit în 1999, cu un abator şi o mică fabrică de mezeluri, pentru ca după câţiva ani, odată cu introducerea legislaţiei privind protecţia indicaţiilor geografice şi a denumirilor de origine ale produselor agricole şi alimentare, soţii Cordiş au decis că ar fi binevenită o schimbare a activităţii fabricii. "Toate mezelurile noastre erau realizate din ingrediente naturale, fără adaosuri, însă invazia produselor ieftine şi pline de aditivi ne-au pus în pericol afacerea. Pentru că nu eram dispuşi să facem rabat la calitate, ne-am gândit chiar să închidem totul. A apărut, însă, legislaţia ce încuraja fabricarea de produse traţionale, iar lucrurile au luat o nouă turnură pentru noi", îşi aminteşte Ileana Cordiş.

A fost momentul în care în oferta firmei au apărut afumăturile realizate după reţetele vechi, pentru care familia Cordiş a şi demarat procedurile de atestare. "Costiţă, ceafă, pecie, cârnăciori... au fost 13 produse atunci, toate realizate exact aşa cum le făceau şi bunicii şi străbunicii noştri, cu condimentele clasice, precum sarea, piperul ori boiaua", spune antreprenoarea. Câţiva ani mai târziu, după modificarea legii în domeniu, firma Siciliana a reatestat 10 dintre ele. Vor urma alte trei - moeticul (caltaboşul), jumările şi slăninuţa fiartă cu usturoi şi boia, în timp ce pentru pecia lungă (cotlet) afumată, planurile de viitor includ atestarea ca produs cu denumire de origine protejată în Uniunea Europeană. "Consumatorii apreciază gustul autentic şi calitatea, chiar dacă asta presupune să plătească mai mult", adaugă sălăjeanca.

În prezent, delicatesele "Cordiş" se vând prin magazinul propriu din Şimleu şi rulota amplasată pe platoul din centrul Zalăului, dar şi la diverse târguri din ţară. Nu facem producţie mare, pentru a nu risca să pierdem din calitate. Am refuzat să pătrundem în magazinele mari preferăm să le vindem direct consumatorilor, având astfel ocazia de a le explica cum sunt făcute, ce gust au, cum le pot consuma", punctează reprezentanta firmei.

Afacere de familie cu produse din lapte de capră

În Moiad, un sat aflat la circa 30 de kilometri de Zalău, o altă familie de oameni gospodari a înţeles cât este de important să ducă mai departe tradiţiile culinare ale locului şi că pot obţine, astfel, câştiguri consistente. Soţii Florica şi Nicolae Porumb au înfiinţat acum 10 ani o fermă de capre, ce numără, în prezent, 360 de capete. O parte din producţia de lapte o distribuie către o fabrică din Cluj, iar pe cealaltă o procesează pentru a obţine diverse produse. Pe trei dintre ele - telemea, caş şi brânză de burduf - le-au atestat în 2018 ca produse tradiţionale în cursul anului trecut, un al patrulea - caşcaval - urmând să primească un certificat similar în aceste zile.

"Procedura nu este deloc dificilă, iar pentru noi, atestarea produselor a fost un pas extrem de important. Ne-am format deja o clientelă şi am ajuns în situaţia în care nu mai trebuie să merg la piaţă pentru a vinde produsele. Vindem totul de acasă, iar acum ne gândim să atestăm tradiţional şi urda de capră", afirmă Florica Porumb.

Cel de-al treilea sălăjean care şi-a atestat produsele tradiţionale este Grigore Ardelean, acesta obţinând certificare pentru pălinca de fructe şi pentru cea de prune.

Potrivit oficialilor Direcţiei Agricole Sălaj, atestarea oferă garanţia unui produs fără aditivi alimenari, realizat după o reţetă tradiţională şi un procedeu tehnologic tradiţional, de o calitate superioară produselor procesate industrial.

Mai puteţi citi:

PlatFerma, locul care îi aduce împreună pe fermieri şi gurmanzi. Povestea pieţei online care promovează hrana sănătoasă

Afacere cu prăjituri după reţetele străbunicii: „Sunt dintr-o carte atât de veche, că a trebuit să lipesc paginile“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite