FOTO Muzeul care se întinde în trei judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un concept atipic de muzeu va fi lansat la începutul lunii noiembrie în Sălaj, Maramureş şi Satu Mare. Este vorba despre un muzeu ”distribuit”, ce va acoperi zona Ţării Codrului, ce cuprinde spaţii din cele trei judeţe, dar care a aparţinut, înainte de reorganizarea teritorială din 1968, exclusiv Sălajului.

Printr-un proiect iniţiat de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, intitulat ”Luminile Codrului” şi care a beneficiat de o finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, zona Ţării Codrului a făcut, în ultimele luni, obiectul unei cercetări etnografice de teren, dar şi a unui greoi proces de identificare, în podurile caselor ori în ungherele ascunse ale gospodăriilor codrenilor, a acelor obiecte neschimbate de trecerea timpului.


 Unele dintre ele sunt folosite şi azi. Altele au fost cumpărate prin proiect sau donate de proprietari, urmând a se constitui în exponate ale punctelor de informare culturală ce vor fi înfiinţate în cele trei judeţe. Inaugurarea lor va avea loc luni, 3 noiembrie, de la ora 10.00 –  în clădirea Şcolii vechi din satul Corund, comuna Bogdand, judeţul Satu-Mare, de la ora 12.00 - în clădirea Clubului Copiilor din Cehu Silvaniei, judeţul Sălaj şi de la ora 14.00 – la Casa Memorială „George Pop de Băseşti” din satul Băseşti, comuna Băseşti, judeţul Maramureş, unde va avea loc şi festivitatea de închidere a proiectului.


Valoarea totală a proiectului este de 82.828 de lei, din care 62.105 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă prin AFCN, iar aproximativ 20.723 de lei contribuţia Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. Zona etnografică „De sub Codru”, al cărei pol de dezvoltare este oraşul Cehu Silvaniei, este o zonă bogată în tradiţii populare, în obiceiuri, cu un folclor variat şi autentic, cu tradiţie meşteşugărească specifică, cu un potenţial de resuscitare, valorificare şi conservare a aspectelor arhaice ale habitatului rural. Aflată la confluenţa a trei judeţe: Sălaj, Maramureş şi Satu Mare, zona „De sub Codru” îşi justifică identitatea şi omogenitatea în primul rând ca patrimoniu etnografic şi cultural comun.


Potrivit reprezentanţilor centrului, prin implementarea acestui proiect, vor fi aduse la lumină valori culturale neglijate şi în pericol de dispariţie şi se va realiza o promovare a acestora la nivel regional şi naţional.
Nu este primul demers de acest fel al Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. Un proiect asemănător derulat anul trecut, tot cu finanţare de la AFCN, a pus în valoare patru case ţărăneşti din Sălaj, toate locuite şi astăzi, şi care prezintă turistului interesat modul de viaţă tradiţional al ţăranului român de acum o sută de ani. Proiectul s-a întitulat ”Acasă, ca demult”.

Citeşte şi Premieră naţională: patru case ţărăneşti vor fi restaurate, iar proprietarii lor - învăţaţi să facă turism tradiţional

FOTO Casele în care timpul a stat în loc

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite