FOTO Ideea care ar putea schimba faţadele clădirilor din România: grădini verticale în loc de ziduri cenuşii
0Ideea aparţine şi a fost pusă în practică de specialiştii Centrului de Cercetări Biologice din Jibou, judeţul Sălaj, care au gândit un sistem de grădini verticale ce se montează pe faţadele clădirilor.
Potrivit directorului centrului, Cosmin Sicora, grădinile verticale se bazează pe un sistem de casete metalice, în care se pune pământ în amestec cu turbă şi în care se plantează anumite specii de flori. „Este preferabil să se folosească plante de covor, care se pretează pentru a fi crescute cu densitate mare, pentru a nu se vedea substratul”, explică Sicora. Pentru a învinge gravitaţia care ar face ca, în mod normal, pământul şi turba din casetele montate vertical, să cadă, peste acest substrat a fost pusă o folie, care îl ţine la locul său.
„Cea mai mare provocare a fost aspersia, adică să găsim un mod de a uda în permanenţă aceste casete, fără a afecta zidul de dedesupt. Am conceput unul bazat pe o conductă principală, pe care sunt prinse rânduri de picurători, pentru fiecare casetă”, explică cercetătorul.
Casetele sunt prinse pe zid cu ajutorul unei schele metalice, cu acest sistem fiind izolate, până acum, faţadele mai multor clădiri anexe ale centrului. Pentru că există deja doritori care şi-au exprimat intenţia de a folosi acest sistem la propiile locuinţe, Cosmin Sicora spune că îşi va patenta ideea şi va începe producerea de astfel de casete, care ulterior să poată fi vândute celor interesaţi. „Putem planta flori de aceeaşi culoare, dar se poate opta şi pentru o paletă multicoloră, care să formeze, spre exemplu, imaginea pixelilor dintr-o fotografie”, spune el. Cercetătorul spune că aceia care vor dori să îşi placheze locuinţele cu asffel de casete vor trebui să ţină cont de orientarea faţă de soare a faţadelor respective, pentru că nu orice plantă rezistă, spre exemplu, unei orientări nordice.
Şi frumos, şi practic
Printre avantajele acestor grădini verticale se numără, dincolo de aspectul de poveste al clădirii acoperite cu astfel de covoare florale, şi efectul de protecţie al celor ce locuiesc în clădire în faţa temperaturilor extreme ale verii şi iernii. Specialiştii susţin că, în plus, o grădină verticală întârzie sau chiar împiedică fenomenul de colmatare a canalizării din cauza ploilor sau zăpezilor, reţinând apa de ploaie şi reglând cantitatea scurgerilor de apă pe perete.
Potrivit lui Cosmin Sicora, costul unei astfel de plăci ar ajunge la aproximativ 65 de lei. 17 lei sunt necesari pentru suportul metalic şi manoperă, iar diferenţa de 48 de lei reprezintă costul plantelor şi al turbei în care sunt sădite acestea.
Citeşte şi FOTO "Ţara Lalelelor" s-a mutat în România, la Jibou. Cât mai durează "minunea"
FOTO "Ţara Lalelelor" s-a mutat în România, la Jibou. Cât mai durează "minunea"
Citeste mai mult: adev.ro/mmf0dy
FOTO "Ţara Lalelelor" s-a mutat în România, la Jibou. Cât mai durează "minunea"
Citeste mai mult: adev.ro/mmf0dy
FOTO "Ţara Lalelelor" s-a mutat în România, la Jibou. Cât mai durează "minunea"
Citeste mai mult: adev.ro/mmf0dy