FOTO Ştiinţa, pe înţelesul elevilor. Cum obţinem curent electric cu o lămâie, un şurub de aluminiu şi un bănuţ de cupru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micii arheologi, în căutarea vestigiilor ascunse în nisip FOTO Andreea Vilcovschi
Micii arheologi, în căutarea vestigiilor ascunse în nisip FOTO Andreea Vilcovschi

Ştiinţa a pus stăpânire, sâmbătă, 1 octombrie, pe platoul de marmură din centrul Zalăului, acolo unde, cu prilejul "Nopţii Cercetătorilor Europeni", elevii au avut prilejul să afle o parte dintre "secretele" muncii de cercetător.

Specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, cei ai Centrului de Cercetări Biologice Jibou, precum şi elevi şi cadre didactice de la unele unităţi de învăţământ din municipiu au organizat în centrul Zalăului o serie de ateliere interactive pentru copii.

Cu acest prilej, cei mici au putut descoperi, spre exemplu, scrisul cu creioane din ceară pe tăbliţe, modul în care se conservă o insectă, s-au putut juca de-a arheologii, învăţând de la specialişti adevăraţi fiecare pas pentru recuperarea şi restaurarea lor, dar şi cum cum se descifrează inscripţiile antice.

Activităţile au trezit interesul copiilor, care au înţeles, astfel, ce se întâmplă când ne urzicăm, cum se extrage colorantul din afine, vişine ori spirulină, dar şi cum să transforme în doar zece minute apa plată în apă carbogazoasă, folosindu-se doar de bicarbonat de sodiu, oţet şi un furtun.

Printre cei care au oferit informaţii de specialitate curioşilor s-au numărat şi doi elevi din clasa a X-a de la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian", care au demostrat cum se poate obţine curent electric folosind o lămâie, un şurub de aluminiu, un bănuţ din cupru şi două fire. "Am realizat o baterie naturală. Am introdus în lămâie un şurub de aluminiu şi un bănuţ de cupru, conectate la două fire şi legate la voltmetru. Practic, electronii de pe şurubul de aluminiu se transferă pe bănuţul de aluminiu, prin intermediul sucului lămâii, care joacă rolul unui electrolit", au explicat cei doi liceeni.

Evenimentul din centrul Zalăului a încununat o întreagă săptămână dedicate cercetării ştiinţifice, ce a cuprins şi conferinţe şi ateliere experimentale în şcoli, precum şi vizite nocturne ghidate la Complexul Arheologic Porolissum.

"Săptămâna a fost una reuşită, iar manifestările încep să prindă. Consider că trebuie construit şi contat cat mai mult pe şcoli, pentru că acolo se pun bazele, acolo se cultivă curiozitatea, placerea descoperirii, pentru că, până la urmă, despre asta este vorba în cercetarea ştiinţifică", ne-a declarat Corina Bejinariu, directorul MJAI Zalău, Prin toate aceste manifestări, Zalăul s-a alăturat celor 16 oraşe din ţară care, înţelegând importanţa familiarizării publicului larg cu domenii ale cercetării ştiinţifice, au marcat "Noaptea cercetătorilor europeni". 

Vă mai recomandăm:

Superba poveste a românului care a parcurs 12.000 de kilometri pe jos, în gaci largi şi cămaşă cu fiolcaşi, şi a lăsat un costum popular în Argentina

Cum se făcea pâinea în Roma Antică: „Era unul dintre cele mai importante alimente în acele vremuri“

Copiii au invadat Muzeul Judeţean. Maraton de evenimente la Noaptea europeană a muzeelor - FOTO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite