FOTO Şezătoarea care încurajează faptele bune. Mărţişoare tradiţionale în schimbul burselor pentru educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mâini pricepute au cusut mărţişoare în cadrul unei acţiuni ce a promovat zestrea tradiţională şi a încurajat faptele bune.

Numeroase mărţişoare viu colorate, cu elemente etnografice simplificate din cultura sălăjeană şi alte modele diverse, au fost confecţionate joi, 22 februarie, în cadrul unei şezători de lucru de tip clacă, organizată de către Fundaţia Agapis şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Ineditul eveniment a reunit persoane de toate vârstele, începători sau cu experienţă într-ale lucrului manual, care s-au alăturat, astfel, unui demers de suflet, ce încurajează faptele bune. Ghidaţi de profesori şi meşteri populari talentaţi, femei şi copii au cusut şi au croşetat simboluri ale primăverii,  pe pînza de casă sau din comerţ din bumbac si cânepă, cu fire de lână sau bumbac, care pot fi achiziţionate de pe Facebook sau de la Târgul de mărţişoare ce va avea loc sâmbătă, 24 februarie, la Centrul de Cultură. Banii astfel strânşi vor fi direcţionaţi către fondul de burse pentru educaţie al Fundaţiei Agapis, într-un demers prin care oamenii sunt încurajaţi să dăruiască, să se implice activ în comunitate, să fapte bune.

"Pentru că lucrurile bune se fac împreună, cu implicare, coasem, croşetăm, legăm fundiţe cu aţă alb-roşie şi pregătim o adevărată colecţie cu dichisuri de primăvară. Facem mărţişoare şi fiecare o face în stilul propriu. Vom scoate mărţişoarele la vânzare şi licitaţie, iar întreaga sumă va fi folosită pentru completarea fondului de burse pentru educaţie Agapis şi Filantropia Porolissum. Mai exact, pentru plata taxei de şcolarizare a trei tinere din Şărmăşag, care urmează cursurile de ţesut la Centrul de Cultură. Am considerat ca asta le poate ajuta sa înceapă să înveţe o meserie concretă. Încercăm să îi învăţăm să pescuiască, vorba proverbului. Şi, să nu uităm, din acest an, nu purtăm un simplu mărţişor, ci o piesă din lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii", a precizat Alina Zară Prunean, iniţiatoarea acestei acţiuni şi reprezentant Agapis.

"Această manifestare vizează ceea ce a mai rămas din spaţiul cultural al judeţului Sălaj. Nu ştim câţi mai confecţionează astăzi mărţişoare, nu ştim ce mai înseamnă astăzi partea de tradiţie, ne bucurăm că la Centrul de Cultură au venit multe femei care înceastă să reînvie acest obicei. Va veni şi primăvara şi va veni şi speranţa pentru acest neam. Este un semn, din punctul meu de vedere, că mai avem şanse de a supravieţui", a spus, la rândul său, Daniel Săuca, directorul CCAJS.

Evenimentul face parte din proiectul Şezători în Ţara Silvaniei, propus comunităţii de Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Locală Agapis, în parteneriat cu CCAJS, Asociaţia Filantropia Porolissum şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus.

Şezătoare de lucru la Zalău

Vă mai recomandăm:

Cadouri cu suflet românesc. Kitul de suveniruri care promovează meşteşugurile tradiţionale şi alină dorul de casă

Tradiţii peste care s-a aşternut praful. „Danţul în şură“, locul unde se perfectau căsătoriile din satul sălăjean

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite