Evreul care a făcut să se scrie despre un oraş din Sălaj în Los Angeles Times

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul producător de la Hollywood Joe Pasternak, născut în oraşul sălăjean Şimleu Silvaniei, a vorbit, într-un interviu acordat în 1980 publicaţiei americane L.A. Times, despre originile sale, menţionând, astfel, şi numele localităţii sale natale.

Pentru că în momentul în care s-a născut Sălajul făcea parte din Ungaria, producătorul hollywood-ian vorbeşte în interviul său despre "Szilagy - Smolyo", adică denumirea în limba maghiară a oraşului Şimleu Silvaniei, admiţând, faţă de jurnalistul american, că este un nume foarte greu de pronunţat. Articolul nu zăboveşte prea mult asupra oraşului din Sălaj, reţinând doar faptul că Pasternak spunea că visul său din copilăria de la Şimleu Silvaniei era să aibă propria sa baie - o aluzie la condiţiile nu tocmai de lux care erau în acea vreme în oraş, cu toate că în comunitatea de evrei din Şimleu Silvaniei, din care făcea parte şi Pasternak, nivelul de trai era semnificativ mai ridicat decât în rest.

De vină pentru amintire nu foarte plăcute legate de viaţa din Şimleu a fost şi faptul că tatăl său a rămas fără slujbă, ceea ce a făcut ca tânărul Joseph să emigreze, împreună cu familia, în SUA, 1921. Avea atunci doar 20 de ani şi şi-a început „cariera” într-o fabrică de curele din Philadelphia. S-a mutat apoi la New York, unde a lucrat mai întâi într-o cafenea, după care s-a apropiat de lumea filmului, angajându-se ca spălător de vase la Long Island Paramount Studio. Şi-a încercat norocul ca actor, încercarea dovedindu-se, însă, un eşec total. La un moment dat, însă, unui regizor i s-a făcut milă de bietul spălător de vase şi la luat ca al patrulea său asistent, cu un salariu de 16 dolari pe săptămână. La Hollywood a ajuns în acelaşi an, odată cu închiderea sudioului Paramount din Long Island. Flerul său fulminant l-au ajutat să avanseze rapid în carieră, fiind trimis, imediat, la Berlin, ca director al studioului Universal Pictures din capitala germană. La 28 de ani era deja un realizator consacrat în Austria şi Germania, realizând, prin casa de filme Universal Pictures, musical-uri în limba germană pentru piaţa internaţională. La Hollywood se întoarce în 1936, unde lucrează tot pentru Universal Pictures. Toarnă, în acelaşi an, filmul „Three Smart Girls”, având-o ca protagonsită pe cântăreaţa americană de 14 ani Deanna Durbin. Filmul devine mare succes de box-office şi, împreună cu alte nouă producţii pe care Pasternak le face cu Deanna Durbin,  salvează Universal Picture de la faliment. Joe Pasternak este creditat şi cu salvarea carierei marei actriţe Marlene Dietrich, care intrase într-un con de umbră până când productorul a luat-o sub protecţia sa şi a distribuit-o în filmele sale.

În 1941 s-a mutat la Metro – Goldwyn – Mayer, unde a continuat să producă musical-uri, lucrând şi promovând voci precum cele ale lui Kathryn Grayson, Jane Powell şi Mario Lanza. Cel mai mare succes al său este filmul „The Great Caruso (1951), cu tenorul Mario Lanza în rolul principal. În 1960 a produs pentru MGM musical-uri ce l-au avut în prim plan pe regele rock-and-roll-ului, Elvis Presley.
 

Citeşte şi FOTO Românul care a marcat istoria Hollywood-ului: a salvat de la faliment Universal Picture, a făcut filme cu Elvis Presley şi a resuscitat cariera actriţei Marlene Dietrich

Povestea tragică a unei comunităţi: ce n-a distrus Holocaustul, a spulberat comunismul

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite