Ei sunt speranţa revigorării turismului sălăjean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Cheile Bicazului
În Cheile Bicazului

Un grup de tineri sălăjeni a vizitat, zilele trecute, frumoasa Bucovină, nu doar pentru a-i admira peisajele, ci mai ales pentru a vedea cum au reuşit cei de acolo să facă din zonă o destinaţie turistică de top.

24 de studenţi din anii I şi II de studiu de la Facultatea de Geografia Turismului -  ExtensieaZalău a Universităţii Babeş - Bolyai Cluj Napoca - s-au aflat, timp de câteva zile, în Bucovina, în încercarea de a vedea pe viu ce înseamnă infrastructura şi promovarea uneia dintre cele mai apreciate zone turistice a ţării.
Potrivit asistentului universitar dr. Benedek Rozalia, traseul a fost stabilit la seminarii, astfel încât să acopere şi aspectele didactico - ştiinţifice urmărite, dar să fie, în acelaşi timp, şi atractive pentru studenţi. Prima oprire a fost făcută la Piatra Fântânele, la Hotelul Castel Dracula de acolo, unde studenţii au văzut câtă notorietate poate aduce unui loc un personaj precum Dracula, cu ajutorul de nepreţuit dat de Bram Stoker. A urmat apoi staţiunea Vatra Dornei şi emblematica Mănăstire Voroneţ. Traseul a continuat cu atelierele de ceramică neagră de la Marginea, herghelia de la Rădăuţi, datând din tipmpurile Imperiului Habsburgic (1887), Cetatea de Scaun a Sucevei, lacul Izvorul Muntelui, Casa Memorială Ion Creangă, Cheiele Bicazului, Salina Praid şi canionul de sare din zonă şi, în final, staţiunea Sovata.
”Au fost patru zile pline în care noi, studenţii Extensiei Zalău a Universităţii Babeş Bolyai, am făcut un periplu prin nord-estul ţării. A fost o bună ocazie pentru noi, cei care suntem pregătiţi să fim viitorii specialişti în domeniul turismului, să descoperim diferite forme de amenajare turistică din ţara noastră”, spune Cristina Pop, studentă în anul II la facultatea menţionată. Potrivit tinerei, aplicaţia le-a dat ocazia să vadă atât modalităţi de promovare a obiectivelor naturale, cât şi amenajări ”care au puterea de a atrage mii de turişti anual, aşa cum, spre exemplu, este Salina de la Praid, care, dintr-o mină de sare, a devenit un loc de interes, în urma amenajărilor făcute: un parc de aventură, locuri de joacă pentru copii, un restaurant şi o biserică”.

Studenţii de azi sunt cei de la care se aşteaptă revigorarea turismului sălăjean de mâine, pentru că ei vor fi viitorii agenţi de turism, prospectori regionali şi angajaţi ai centrelor de promovare turistică înfiinţate de primării. ”Potenţial există - şi mă gândesc aici la Porolissum, la Grădina Botanică din Jibou, dar şi la potenţialul balnear al judeţului, insuficient exploatat. Nu în ultimul rând, consider că şi fabrica de şampanie de la Şimleu poate reprezenta un punct de atracţie turistică. Noi îi pregătim pe aceşti tineri tocmai pentru a contribui la dezvoltarea turistică viitoare a Sălajului. Îi aşteptăm şi pe alţii să se înscrie, în perioada 15 – 21 iulie, la admiterea în anul I”, spune asist.univ.dr. Benedek Rozalia.

Vă mai recomandăm:

Cum a apărut prima grădiniţă din România. Povestea baronului maghiar care visa să-i educe pe copiii ţăranilor

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite