Demers inedit pentru relansarea cânepii româneşti: casă din fibre vegetale la Grădina Zmeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O casă construită din cânepă va putea fi admirată în curând în apropierea Grădinii Zmeilor, din locul numit Bulbuci. Ideea aparţine unei sălăjence care luptă pentru reînvierea tradiţiei cultivării şi prelucăririi acestei plante.

Construcţia experimentală şi demostrativă va fi amenajată cu prilejul „Zilei Cânepii”, în 5-6 august 2016, în cadrul unui proiect-pilot pe care sălăjeanca Leontina Prodan, secretarul Asociaţiei Culturale Tradiţii şi Identitate, îl derulează la Gîlgău Almaşului, în parteneriat cu arhitectul Ileana Mavrodin, de la Casa Verde.

„Va fi o căsuţă experimentală, dar funcţională, hexagonală, asemeni unui fagure. Fiecare perete va fi făcut diferit, dintr-un amestec de var şi cânepă, în proporţii diferite. Într-o primă fază vom crea fundaţia din piatră şi unul dintre cei şase pereţi ai casei. Pe viitor, mi-aş dori să putem amenaja un sat turistic din căsuţe din cânepă”, ne-a declarat Leontina Prodan, cunoscută în România pentru eforturile pe care le depune de mai bine de 15 ani pentru a relansa tradiţia cultivării şi prelucrării cânepii în sistem gospodăresc. „Cânepa este cea mai veche plantă cultivată pe Pământ, care trebuie repusă în drepturi. România are nevoie de legi care să susţină cultivarea cânepii în gospodăriile rurale. Pe vremuri, cine nu cultiva cânepă nu avea cu ce să se îmbrace. Bunicii şi străbunicii noştri purtau costume populare din cânepă, un material deosebit de rezistent”, a mai spus sălăjeanca.

După cum a ţinut să precizeze, cânepa a fost folosită ca material de construcţie din cele mai vechi timpuri, graţie eficienţei şi durabilităţii ei: „Cânepa are o putere calorică de trei ori mai mare decât lemnul, este un foarte bun termoizolant şi o durabilitate crescută. Cele mai vechi ziduri dacice descoperite aveau cânepă în compoziţie”.

„Ziua Cânepii” va avea loc în 5 şi 6 august, la Grădina Botanică din Jibou şi la Grădina Zmeilor de la Gîlgău Almaşului. În prima zi, manifestarea va cuprinde mese rotunde, comunicări şi dezbateri, în domeniu şi autorităţi, prilej cu care vor fi prezentate noi posibilităţi de cultură, procesare şi valorificare a cânepii româneşti în sistem industrial sau gospodăresc.

În cea de-a doua zi, cei interesaţi vor putea lua parte la ateliere meşteşugăreşti, în cadrul cărora vor învăţa să confecţioneze păpuşa din cânepă cu noduri, să coasă şi să brodeze tradiţional, vor putea urmări piese de teatru popular şi de păpuşi.

Vă mai recomandăm:

Savorile bucatelor romane, redescoperite la Porolissum Fest 2016. Programul complet al festivalului de reconstituire istorică

Spăcelul de Sălaj, model pentru iile de astăzi. Cum topeau sătencele cânepa pe rouă, pentru a-şi decora cămăşile tradiţionale

Cine sunt „Nimfele Dace“, tinerele care dansează fermecător şi fac cunoscută în Europa istoria antică a României VIDEO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite