Cum să faci o delicioasă mâncare de primăvară. Verdeţurile care dau gust desăvârşit
0În plin sezon al verdeţurilor, putem să gătim foarte multe preparate interesante, bogate în vitaminele atât de necesare pentru o sănătate de fier.
Leurda, loboda, urzicile, podbalul şi măcrişul pot fi folosite ca ingrediente de bază în preparate extrem de gustoase, pline de vitamine. Mâncarea de podbal şi măcriş cu carne de porc este una dintre reţetele de primăvară pe care trebuie să le încercaţi în sezonul verdeţurilor.
Pentru acest preparat, spune cunoscutul bucătar Mircea Groza, aveţi nevoie de frunze proaspete de podbal, frunze de măcriş, carne de porc, mai grasă, o bucată de muşchiuleţ afumat, orez, ceapă verde, mărar, cimbru, sare, piper, boia dulce, ulei, untură.
Începeţi cu funzele de podbal şi cu cele de măcriş, pe care le curăţaţi bine, le spălaţi în mai multe ape, apoi le lăsaţi la scurs. Daţi carnea prin maşina de tocat şi amestecaţi cu un pumn de orez, sare, piper şi boia dulce, aşa cum procedaţi la umplutura pentru sarmale. Tocaţi mărunt trei-patru fire de ceapă verde, pe care le căliţi mai apoi cu o lingură de ulei. Adăugaţi peste carne, aromaţi cu mărar verde din abundenţă, şi el mărunţit, şi cu puţin cimbru uscat. Împărţiţi amestecul rezultat în două.
Tăiaţi fâşii frunzele de podbal şi pe cele de măcriş, amestecaţi-le cu sare şi piper şi împărţiţi în trei părţi. Ungeţi fundul unei oale cu untură şi aşezaţi în straturi carnea şi verdeţurile: începeţi cu un strat de măcriş şi podbal, continuaţi cu carnea, apoi din nou verdeţui, carne şi deasupra, ultimul strat verde. Completaţi cu apă caldă până la nivelul ultimului strat. Aşezaţi peste oală o farfurie întoarsă şi un capac şi lăsaţi să fiarbă la foc molcom, circa o oră, până este gătit orezul.
Se serveşte alături de smântână.
Vă mai recomandăm:
Reţetă cu verdeţuri de primăvară. Cum faci cea mai gustoasă mâncare de leurdă, urzici şi spanac
Gustarea perfectă la iarbă verde: cum să faci cea mai bună slănină friptă