“Cultură’n şură” sau cum să transformi şurile de la ţară, în scene de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesele de teatru se joacă în şurile sătenilor FOTO echipa de proiect
Piesele de teatru se joacă în şurile sătenilor FOTO echipa de proiect

Caravana teatrală va porni spre locuri idilice, depasrte de asfaltul încins şi de aglomeraţie, urmând să poposească în perioada 23-27 august, în cinci sate sălăjene.

Aflat a patra ediţie, proiectul "Cultură'n şură" se adresează unui segment de public valoros - oamenii de la sat aflaţi la mare distanţă de centrele culturale, spectatori pentru care teatrul este greu accesibil, dar necesar. Astfel, timp de cinci zile, în Năpradea, Hida, Marca, Valcău de Jos şi Cizer vor fi jucate două spectacole de teatru, în şuri puse la dispoziţie de gospodari din comunele amintite.

Primul popas al echipei de proiect va fi în şura Rodicăi Birta, din Cheud, gazdă pentru al treilea an la rând, acolo unde va fi pus în scenă spectacolul "Experimentul", după Ion Băieşu. Regizat de Victor Olăhuţ, spectacolul îi are în distribuţie pe Iulia Gliţă, actor de teatru şi film, profesor de arta actorului cu o vastă experienţă în art-terapie şi psihodramă, Marin Grigore, actor liber profesionist, colaborator constant al teatrelor bucureştene şi din provincie, invitat la festivalul de film de la Cannes în calitate de actor în filmul „Sieranevada” de Cristi Puiu şi actriţa Florentina Năstase, nominalizată în acest an la Gala premiilor UNITER pentru cel mai bun rol secundar.
Aceeaşi piesă va pute fi urmărită şi de către sătenii din Marca, miercuri, 24 august, dar şi de către cei din Hida, joi, 25 august.

Pentru Valcău de Jos şi Cizer (sat Plesca), echipa de proiect va prezenta spectacolul "Cerere în căsătorie,", de A.P. Cehov, din distribuţia căreia fac parte actorul şi directorul Teatrului de Artă, George Constantinescu, Valentin Cristian Terente, actor al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi Florentina Năstase, actriţă la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti. Intrarea la toate cele cinci spectacole este gratuită.

În 2015, record de participare la Cheud

„Cultură'n şură” a debutat în anul 2013 în cadrul unei ediţii-pilot desfăşurate în curtea lui badea Florea a lui Juvri din comuna Hida. An de an, la reprezentaţiile din şuri au participat în medie 200 de spectatori, în satul Cheud înregistrându-se chiar un record anul trecut, când în curtea Rodicăi Birta s-au strâns în jur de 400 de oameni. Succesul caravanei teatrale a determinat extinderea proiectului în mai multe judeţe, devenind astfel un proiect cultural regional.

Proiectul şi-a început anul acesta periplul la începutul lunii iunie, oferind până acum reprezentaţii gratuite ale spectacolului „Fisura” de Flavius Lucăcel în satele Râşca din Cluj, Galda de Jos din Alba şi Săsăuş din Sibiu.
Proiectul „Cultură'n şură”, iniţiat de regizorul Victor Olăhuţ, se desfăşoară în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, aflat sub direcţiunea poetului şi publicistului Daniel Săuca. Din echipa de implementare fac parte dramaturgul Flavius Lucăcel şi actriţa Florentina Năstase.

Vă mai recomandăm:

Corneliu Coposu, acum 80 de ani, despre prestaţia slabă a României la Jocurile Olimpice: „Am făcut pe clovnii olimpiadei“

Parteneriat educaţional internaţional la Bădăcin. Peste 100 de tineri învaţă limba italiană în satul lui Iuliu Maniu

Comuna copilăriei premierului Cioloş vrea din nou în Guiness Book. Cum şi-au propus autorităţile să stabilească alt record mondial

Demers inedit pentru relansarea cânepii româneşti: casă din fibre vegetale la Grădina Zmeilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite