Bunul samaritean din Sălaj. Cine este femeia care atinge cu fapte bune vieţile celor năpăstuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Ţurcaş a făcut o misiune din a-i ajuta pe cei aflaţi la nevoie FOTO Andreea Vilcovschi
Corina Ţurcaş a făcut o misiune din a-i ajuta pe cei aflaţi la nevoie FOTO Andreea Vilcovschi

Numele Corinei Ţurcaş este asociat în Sălaj cu ideea de acţiuni caritabile pentru persoanele aflate în situaţii dificile. Femeia a făcut o misiune din a-i mobiliza pe oamenii cu suflet mare pentru a veni în sprijinul celor nevoiaşi.

Vestea că un coleg de grădiniţă al fiicei sale a fost diagnosticat cu neuroblastom stadiul IV, în toamna anului trecut, a căzut ca un trăznet asupra Corinei Ţurcaş, o femeie de 39 de ani din Zalău şi mamă a doi copii. Ştia că tratamentul de care avea nevoie micuţul în vârstă de doar trei ani implica nişte cheltuieli considerabile şi că părinţii copilului nu dispuneau de bani suficienţi. De aici până la a mobiliza un oraş întreg, nu a mai fost decât un pas.

100.000 de lei pentru tratamentul unui copil grav bolnav
Campania umanitară “Ajutaţi-l pe Andrei” a debutat pe Facebook. Acolo, Corina a creat un grup al cărui unic scop îl reprezenta strângerea de fonduri pentru colegul din grupa mică al fiicei sale.

Tot Zalăul a fost împânzit cu afişe prin care era făcut cunoscut cazul lui Andrei şi conturile bancare în care doritorii puteau face donaţii, iar în magazine au fost amplasate urne pentru donaţii. În tot acest timp, femeia a continuat demersul început pe reţeaua de socializare, promovând cazul lui Andrei şi vorbind despre greutăţile financiare cărora trebuie să le facă faţă părinţii pentru a putea să-i asigure pruncului lor tratamentul necesar.

Implicarea Corinei nu s-a oprit aici. În scurt timp, femeia, sprijinită de câteva prietene, a reuşit să organizeze un amplu spectacol caritabil la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău. În holul instituţiei, mai multe mămici au pus în vânzare haine ori diverse produse hand-made, banii astfel strânşi fiind donaţi lui Andrei. Pe scenă au cântat şi au dansat pentru micuţul greu încercat de soartă chiar şi colegii săi din grupa mică.

Eforturile şi dăruirea ei au fost pe deplin răsplătite, pentru că la finalul campaniei, în conturile părinţilor lui Andrei intraseră peste 100.000 de lei, bani care le-a permis să îşi ducă fiul pentru tratament, la o clinică din Italia.

Un munte de modestie
Cu o modestie rar întâlnită şi privind înapoi, Corina lasă de înţeles că singurul său merit în tot demersul acesta a fost cel moral: “Când am făcut public cazul, nu m-am gandit nici o secundă la cât de departe voi ajunge. De fapt, singurul meu merit a fost că am reuşit să sensibilizez atâta lume. Tot ce am reuşit să fac pentru Andrei li se datorează oamenilor cu suflet mare, care au reacţionat asa cum este firesc la strigătul meu de ajutor pentru acest copil crunt lovit de viaţă. Multe mă sensibilizează în viaţa aceasta, dar când e vorba de copii, îmi plânge sufletul indiferent dacă îl cunosc sau nu. Pe Andrei îl cunosc şi nu am putut să tac, am strigat cât am putut de tare că vreau să îl ajut şi prin intermediul reţeie de socializare, glasul meu a fost auzit. Mii de oameni s-au implicat şi am reuşit să sprijinim financiar familia”.

Oamenii simpli ştiu să fie darnici
Acţiunea “Ajutaţi-l pe Andrei” a fost prima dintr-un lung şir de demersuri menite să întindă o mână de ajutor celor aflaţi la nevoie. Au fost atât de multe, încât le-a pierdut numărătoarea. A strâns bani, alimente, haine, încălţăminte şi diverse alte bunuri, pe care le distribuie, mai apoi, persoanelor nevoiaşe.

Împreună cu câteva prietene s-a implicat în campania “Împreună-i vom face fericiţi”, derulată pe grupul cu acelaşi nume de pe Facebook. “Acolo prezentăm diferite cazuri la care lumea reacţionează, fiecare în limita posibilităţilor, cu mai mult sau mai puţin. Există şi persoane din afara ţării care ne trimit bani pentru diverse cazuri, oameni din oraş care donează bunuri, iar noi facem totul public cu dovezi, respectiv poze şi încercăm în felul nostru să transmitem emoţiile care generează din faptele lor frumoase”.

Despre oamenii care se implică în acţiunile caritabile pe care le organizează, Corina spune că toţi sunt oameni simpli, care doresc să facă o faptă bună. Unii dintre ei o fac în mod anonim, dar răspund „prezent” de fiecare dată când zălăuanca anunţă pe reţeaua de socializare că a dat startul unei noi campanii. „Există un domn anonim chiar şi pentru mine, care mă sprijină în tot ceea ce fac. La fiecare acţiune participă cu mai mult decât putem duce noi, lucru care mă ajută enorm, deoarece reuşesc să dublez numărul beneficiarilor preconizat iniţial”, subliniază femeia.

Sufletul său e atât de mare, încât ar putea cuprinde în el o lume întreagă. Tocmai de aceea nu poate rămâne impasibilă când află că un seamăn de-al său se află la ananghie. S-a implicat trup şi suflet pentru a veni în sprijinul unei familii greu încercate din localitatea Şimleu Silvaniei, o familie cu şapte copii care trăieşte într-o singură cameră şi ale cărei surse de venit sunt alocaţiile şi ajutorul social, la care se adaugă, din când în când, banii făcuţi de tatăl care munceşte cu ziua şi de mama care face menaj. Soarta i-a lovit crunt în urmă cu câteva luni, după ce mezina familiei, într-un moment de neatenţie a părinţilor, a băut din soluţia de curăţenie pe care a găsit-o într-o sticlă. Copila în vârstă de trei ani este şi acum sub observaţie medicală şi din cauza arsurilor chimice suferite nu poate consuma decât lichide şi un lapte special, care presupune un efort financiar greu de susţinut de către părinţi. Oamenii cu suflet au donat mobilier, îmbrăcăminte, un hidrofor şi o cadă de baie, dar şi bani.

Ajutoarele Moşului
Graţie implicării Corinei şi a felului în care îi mobilizează pe cei cu suflet mare, Moş Nicolae şi Moş Crăciun au ajuns şi în casele copiilor mai puţin norocoşi: „În decembrie, de Moş Nicolae, am făcut împreună cu mai multe mămici vreo 60 de pachete cu dulciuri pentru copiii din familiile nevoiaşe. Acţiunea s-a bucurat de mare succes, aşa că la propunerea prietenelor mele, ne-am mobilizat şi pentru Crăciun. De data aceasta s-a implicat şi mai multa lume şi s-au adunat foarte multe produse. Am reuşit, astfel, să bucurăm 130 de copii.

Oamenii au înţeles că împreună putem face multe şi răspund de fiecare dată fiecarei acţiuni pe care o propun. Fericire mai mare nu cred că există pe lume, decât să ştii că ai ajutat pe cineva care chiar are nevoie. Am o satisfacţie deosebită când văd că lumea înţelege că faptele bune se fac cu un minim de efort”.
Demersurile sale au continuat şi în acest an, când, de Paşte, a organizat acţiunea „Cadoul iepuraşului”. 27 de familii nevoiaşe din judeţ au primit atunci pachete cu alimente.

Zâmbetul, răsplata de aur
Pentru Ziua Copilului, zălăuanca a venit cu o nouă idee. „Zâmbet de copil” este o campanie pentru copiii instituţionalizaţi în centrele din Sălaj, dar şi pentru cei din familii cu posibilităţi materiale reduse. Şi-a propus să ajute în jur de 100 de copii, dar după ce a promovat demersul său pe diverse grupuri, s-au anunţat atât de mulţi binevoitori, încât numărul beneficiarilor proiectului său va depăşi 300. „Voiam să ajutăm copiii din familiile nevoiaşe, dar dacă s-au adunat atât de multe persoane dispuse să facă o faptă bună, ne vom îndrepta şi spre Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, unde există 114 copii, şi spre Centrul Social Multifuncţional din Cehu Silvaniei, în cadrul căruia sunt instituţionalizaţi 116 copii, 36 din ei fiind bebeluşi”, explică zălăuanca.

Nu aşteaptă niciun fel de recompensă pentru nimic din ceea ce face. Zâmbetul copiilor, al tuturor celor pe care îi ajută este cea mai mare răsplată pe care o poate primi, care o însufleţeşte şi o motivează să continue faptele bune.

Vă mai recomandăm:

„Aurul mov“ cu care o tânără din Sălaj a dat lovitura în afaceri: cultivă lavandă şi face produse artizanale cu care i-a înnebunit pe francezi şi pe italieni
 

Ce presupune meseria de doula. Povestea uneia dintre singurele femei din Ardeal care practică îndeletnicirea exotică
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite