Afacerea cămătarilor din Jibou mergea ca pe roate de ani buni. Unul dintre liderii grupării - chiar fiul bulibaşei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre membrii reţelei au fost prinşi în flagrant marţi FOTO DIICOT
O parte dintre membrii reţelei au fost prinşi în flagrant marţi FOTO DIICOT

Peste o sută de victime, toate persoane sărace, şi averi frumuşele strânse, lună de lună, de la cei căzuţi în capcana cămătăriei. Este bilanţul mai multor ani în care afacerea cu cămătăria a ţiganilor din cartierul Cărămidari din Jibou a mers ca pe roate, fără să fie deranjată de oamenii legii.

Cel puţin 30.000 de lei pe lună. Atât făceau, potrivit procurorilor DIICOT Sălaj, membrii grupării de cămătărie ce acţiona în Jibou şi care a fost destructurată săptămâna aceasta de oamenii legii. Cămătarii, ţigani din cartierul Cărămidarilor din Jibou, sunt, cu toţii, înrudiţi între ei şi îşi alegeau victimele - culmea, din rândul membrilor aceleiaşi comunităţi ţigăneşti. Mai mult, potrivit procurorului şef DIICOT Dan Buduşan, unul dintre membrii reţelei era chiar fiul bulibaşei din Jibou, Balog Iosif, care, în loc să protejeze comunitatea, a contribuit la instalarea unei stări de teroare, mai cu seamă în rândul celor care au avut neinspiraţia să apeleze la bani de la cămătari.

Dan Buduşan povesteşte că, la audierea victimelor, acestea au fost foarte reticente în a da declaraţii, de frica urmărilor pe care le-ar putea suporta după ce cămătarii vor scăpa de închisoare, asta dacă vor ajunge în spatele gratiilor.

Procurorul mai spune că, din declaraţiile victimelor, rezultă că afacerea cămătarilor mergea ca pe roate de aproximativ zece ani. "Reacţia comunităţii faţă de noi, când ne-am dus acolo la percheziţii a fost neaşteptată. Efectiv, s-au bucurat că, în sfârşit, a venit cineva să facă puţină "curăţenie" în cartierul lor", precizează procurorul DIICOT.

Întrebată dacă poliţiştii din Jibou ştiau de existenţa acestui fenomen în oraşul lor, având în vedere că durează de atâta vreme, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, ne-a declarat că poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul IPJ au cercetat încă din 2010 mai multe persoane din această grupare, sub coordonarea procurorilor parchetelor de pe lângă Judecătoria Zalău, respectiv Tribunalul Sălaj. În cursul anului trecut, au apărut elemente de criminalitate informatică, mai exact au apărut informaţii potrivit cărora cămătarii le luau victimelor şi cardurile bancare, aşa că dosarul a fost declinat către DIICOT - Biroul Teritorial Sălaj. Purtătorul de cuvânt al IPJ precizează că înainte de noiembrie 2011, când a intrat în vigoare legea care interzice cămătăria, nici măcar nu exista o bază legală prin care să se combată acest fenomen, de aceea şi cercetările începute de poliţişti în 2010 au fost iniţiate pe infracţiunea de şantaj.

Chiar şi odată cu apariţia acestei legi (nr.216/2011), pedepsele pentru cămătărie sunt destul de mici - între şase luni şi cinci ani de închisoare. Deoacamdată, opt dintre cei 15 învinuiţi din acest dosar sunt în arest preventiv pentru 29 de zile. Alte trei persoane, prin care şi doi factori poştali din Jibou care duceau banii victimelor direct la cămătari, au interdicţia de a părăsi ţara, iar patru sunt cercetate în stare de libertate.

Precizăm că la acţiunea de destructurare a grupării de la Jibou au contrinuit Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sălaj, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, lucrătorii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj - care a asigurat suportul informaţional şi tehnic necesar.

 

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite