În aşteptarea unei noi oferte salariale, angajaţii Rominserv IAIFO Valves au reluat lucrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii fabricii de armături industriale din Zalău au decis să reia lucrul, după trei zile în care au protestat pentru salarii mai mari.

Cei 260 de muncitori ai fabricii Rominserv IAIFO Zalău au reluat activitatea, deşi principala lor revendicare nu a fost rezolvată. Reprezentanţii salariaţilor au purtat negocieri cu cei ai conducerii companiei pe marginea majorării salariilor, fără a cădea de acord. "Am avut mai multe discuţii cu patronatul, însă nu am ajuns la un numitor comun. Totuşi, oamenii au decis să reia lucrul, după ce au obţinut promisiuni că până la sfârşitul săptămânii în curs, patronatul va veni cu o ofertă îmbunătăţită", ne-a declarat Vasile Pop, liderul sindicatului din fabrică, fără a intra în detalii cu privire la pretenţiile lucrătorilor.

În funcţie de propunerea privind creşterea lefurilor, angajaţii de la Rominsferv IAIFO Valves vor decide dacă reiau acţiunile de protest ori bat palma cu conducerea.

Reamintim că timp de trei zile, din 3 până în 5 mai, cei 260 de angajaţi ai unităţii de producţie de la Zalău au întrerupt lucrul, în cadrul unei greve spontane, declanşată pe fondul nemulţumirilore legate de salarii. Protestarii susţin că de aproape patru ani, lefurile lor nu au suferit nicio modificare, astfel că aproape jumătate dintre angajaţi sunt remuneraţi la valoarea salariului minim pe economie. "Într-o vreme, oamenii câştigau peste salariul minim, însă creşterile repetate ale acestui indicator au făcut ca majoritatea lefurilor să nu depăşească 1.450 de lei brut, deşi vorbim despre lucrători cu zeci de ani vechime în muncă", ne-a declarat Vasile Pop, liderul sindicatului din cadrul fabricii. O altă nemulţumire vizează condiţiile de muncă, protestatarii susţinând că sunt nevoiţi să lucreze în hale care sunt adevărate congelatoare pe timp de iarnă şi saune, vara.

Liderul de sindical a mai spus că reprezentanţii salariaţilor au încercat de mai multe ori în ultimii ani să poarte negocieri cu angajatorul, însă niciodată nu s-a ajuns la un numitor comun. "De fiecare dată ni se spunea că nu sunt comenzi, că funcţionăm pe pierdere şi că nu sunt bani pentru a asigura creşteri de salarii", menţionează Pop. Explicaţiile oferite de conducerea companiei nu erau departe de adevăr, ca dovadă programul redus de muncă din fabrica de la Zalău. Astfel, în unitate se lucra fie patru zile pe săptămână, fie cu o pauză de până la patru luni pe an, timp în care angajaţii erau în şomaj tehnic.

Reporterul "Adevărul" a solicitat un punct de vedere din partea conducerii Rompetrol, însă nu a primit încă un răspuns oficial.

Vă mai recomandăm:

Protest neobişnuit al unui român împotriva teoriei evoluţioniste: A incendiat panoul ce promova o expoziţie la muzeu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite