23 de copii autişti fac gratuit terapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii cu autism beneficiază de terapie gratuită FOTO Fundaţia Romanian Angel Appeal
Copiii cu autism beneficiază de terapie gratuită FOTO Fundaţia Romanian Angel Appeal

23 de copii şi tineri diagnosticaţi cu autism fac, gratuit, terapie comportamentală, în cadrul unui centru înfiinţat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.

Centrul funcţionează, de aproape un an, în sediul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap (fosta Şcoală 13) şi oferă intervenţii personalizate fiecărui beneficiar, în funcţie de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare şi disponibilitatea sa şi a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru. Potrivit şefei Complexului de Servicii Comunitare, Onorica Ardelean, în acest moment vin la terapie 23 din totalul de 50 de copii şi tineri din Sălaj diagnosticaţi psihiatric cu această boală. Chiar şi aşa – spune directorul – personalul este insuficient, în special în privinţa încadrării cu psihologi, faţă de necesarul de minim trei, centrul având, acum, unul singur.


Este vorba despre psihologul Sorina Chiş, care ne-a explicat cum funcţionează terapia în cazul acestor pacienţi. "În cazul copiilor mici, verificăm dacă au contact vizual, dacă răspund la nume şi cum interacţionează cu obiectele din jur. La tineri, ne concentrăm asupra altor aspecte, încercăm să-i ajutăm să se descurce singuri în societate şi să comunice mai usor. Fiecare activitate desfăşurată în cadrul sesiunilor are un rol anume, iar noi ne străduim să-i ajutăm cât mai mult, astfel încât părinţii şi copii să plece bucuroşi de la terapie".
Potrivit unui comunicat de presă al Fundaţia Romanian Angel Appeal, în tulburările de spectru autist terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficienţă este crescut atunci când afecţiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) şi copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenţie specializată. Din acest motiv, este esenţial ca părinţii să-şi observe foarte bine copilul şi să fie atenţi la orice comportament neobişnuit al acestuia, încă din primele luni de viaţă. În cazul în care au suspiciuni, părinţii trebuie să i le semnaleze medicului de familie şi să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.


Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, însă următoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarmă: par că nu aud şi nu răspund niciodată la nume; nu observă persoanele din jur şi nu sunt interesaţi de jocul altor copii; par că nu ştiu să se joace cu jucăriile; au alte comportamente specifice tulburării (mişcări repetitive, ataşament neobişnuit faţă de obiecte).


Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Sălaj a fost înfiinţat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Direcţia Protecţia Copilului şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, prin proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă! – program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite