Zece dintre cele mai spectaculoase lacuri din România. Apele cu culori uimitoare ascunse în munţi şi înconjurate de peisaje care-ţi taie respiraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România deţine o colecţie impresionantă de lacuri, unele dintre ele unice în lume. Ascunse în munţi sau înconjurate de peisaje ce-ţi taie respiraţia, lacurile din România sunt unele dintre principalele atracţii turistice în timpul verii.

”Adevărul” vă prezintă, astăzi, zece din cele mai spectaculoase lacuri din ţara noastră.

1. Lacul Ursu ( Mureş)

Aflat în staţiunea Sovata, Lacul Ursu deţine trei recorduri mondiale, fiind cel mai mare lac helioterm din lume, singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată şi este singurul lac natural din lume despre care se ştie cu certitudine data exactă la care s-a format!

Lacul Ursu s-a format pe 27 mai 1875, când a avut loc o prăbuşire de teren, în urma căreia s-a creat o formaţiune geologică, de natură carsto-salină. Şi-a primit numele după forma sa, care seamănă cu o piele de urs.

Aflat la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare, la are o suprafaţă de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lăţimea de 170 m şi o salinitate medie de 250g/l, lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.

Lacul Ursu FOTO B1

Imagine indisponibilă

Apa lacului deţine proprietăţi unice în intreaga Europă şi este recomandată pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. 

2. Lacul Albastru (Maramureş)

Situat la o altitudine de 500 de metri, la poalele Munţilor Gutâi, Lacul Albastru este singurul lac din lume care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină. Acesta s-a format prin prăbuşirea unei galerii miniere de pe filonul Domnişoara în anii 1919 – 1920.

Lacul Albastru FOTO laculalbastru.ro

Imagine indisponibilă

Culoarea apei este cea care conferă unicitate lacului: verde-albăstrui, uneori cu reflexe de smarald. Când mina este inundată, urmare a sulfurilor, apa lacului capătă o nuanţă purofundă de verde, cu accente de albastru. Mai mult, când în apa acului se află mai multe persoane, aceasta îşi schimbă culoarea într-un albastru puternic

3. Lacul Sfânta Ana (Harghita)

Lacul Sfântu Ana este considerat fenomen natural unic în Europa de Est, deoarece este singurul lac de crater vulcanic. Lacul este situat în masivul Ciomatu, în apropiere de Băile Tuşnad, la o altitudine de 946 metri. Lacul Sfânta Ana are o formă aproape circulară, o suprafaţă de 19,50 hectare şi o adâncime maximă de 7 metri.  Apa lacului Sfânta Ana are o cantitate redusă de oxigen şi ,de aceea, este lipsită şi de viaţă.

4. Lacul Roşu (Harghita)
 

FOTO Romania Turism

Imagine indisponibilă

Lacul Roşu este cel mai mare lac natural montan din România situat între Bicaz şi Gheorghieni. Având aspectul unei păduri scufundate lacul oferă privelişti de vis, apa având o culoare specială de verde închis, datorată oxizilor şi hidroxizii de fier. Potrivit specialiştilor, formarea Lacului Roşu s-ar fi produs, în anul 1838, când, în urma unui cutremur, terenul a alunecat formând astfel o închidere pe vale. O altă ipoteză este aceea că în anul 1837, în urma unor furtuni puternice, au avut loc alunecări masive de teren opturând. Martorii alunecării de teren sunt copacii pietrificaţi, ale căror trunchiuri retezate pot fi văzute şi astăzi la suprafaţa lacului.

5. Lacul Iezerul Ighielului (Alba)

Situat la aproximativ 25 de kilometri de Alba Iulia, Iezerul Igheilului este unic în ţara noastră, fiind cel mai mare lac carstic din România, cu o lungime de 450 m şi lăţime de 150-420 m, format în calcare jurasice, pe o bază de roci eruptive.

FOTO Turism Transilvania

Imagine indisponibilă

Lacul s-a format în urma unor alunecări de teren,  pe o suprafaţă calcaroasă. Culoarea apei este una spectaculoasă, de verde smarald.  lacul Iezerul-Ighiel a fost declarat arie protejată în anul 2000.

6. Lacul Iezer (Maramureş)

O altă comoară a naturii, unică în România, este Lacul Iezer din Munţii Rodnei. Principala atracţie a lacului o reprezintă forma acestuia.

FOTO: România Montană

Imagine indisponibilă

Aflat la o altitudine de 1.825 de metri, cu o suprafaţă de 3.450 de metri pătraţi, lacul se întinde sub forma hărţii României.   

7. Lacul Ochiul Beiului (Caraş-Severin)

În Parcul Naţional Cheile Nerei, pe Valea Râului Beu, se află unul dintre cele mai fermecătoate lacuri din ţară: Ochiul Beiului. Lacul, de origine carstică, are forma unui crater cu adâncimea de 3,6 metri, iar culoarea apei este de un albastru uimitor.

FOTO: DIGI24

Imagine indisponibilă

Acest lac nu îngheaţă niciodată, temperatura apei rămânând constantă tot timpul anului, între 4 şi 8 grade Celsius. Tot în Parcul Naţional Cheile Nerei se află şi Lacul Dracului, considerat un fenoment  carstic unic în România. Acesta a luat naştere în urma prăbuşirii bolţii unei peşteri, iar o parte a tavanului a rămas deasupra lacului. 

9. Lacul Vulturilor (Buzău)

Lacul Vulturilor, format la peste 1.400 de metri altitudine, se află într-o zonă puţin cunoscută de turişti, cu peisaje sălbatice.Lacul Vulturilor sau ”Lacul fără fund” se găseşte pe partea estică a versantului Mălâia, la altitudinea de 1.420 metri, în Munţii Siriului. Este un lac periglaciar, aflat pe suprafaţa comunei Chiojdu, judeţul Buzău.

  

Imagine indisponibilă

Denumirea de ”Lacul Vulturilor” este legată de numele marelui scriitor Alexandru Valhuţă şi a însemnărilor sale făcute în opera sa ”România Pitorească”.  Vlahuţă spune că acesta ar fi fost sălaşul de primăvară al vulturilor, ei având obiceiul să işi înveţe puii să zboare în această regiune: “vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”.  

9. Lacul Bucura (Hunedoara)

FOTO Turist în România

Imagine indisponibilă

Lacul  Bucura este cel mai mare lac glaciar din ţară şi unul dintre cele mai frumoase lacuri din Retezat, masivul în care găsim peste 50 de lacuri, tăuri şi ochiuri de apă, formate în căldările munţilor. Bucura are o suprafaţă de aproape nouă hectare şi se află la peste 2.000 de metri altitudine, la poalele celor mai înalte vârfuri ale Retzatului. 

10 . Lacul Bâlea (Sibiu)

Imagine indisponibilă

Comoara din inima Munţilor Făgăraş, Lacul Bâlea, se află la o altitudine de aproximativ 2.040 m, în “inima” Munţilor Făgăraş,  şi are o suprafaţă de aproximativ 4,6 hectare şi o adâncime ce depăşeşte 11 metri.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite