VIDEO Ambulanţe înzăpezite, pacienţi inconştienţi. Cum înfruntă ambulanţierii vasluieni troienele pentru a ajunge la beţivi sau pacienţi cu dureri de genunchi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echiaj SAJ Vaslui, înzăpezit noaptea trecută în timpul unei intervenţii în comuna Roşieşti                                                                                                                                Foto: Facebook
Echiaj SAJ Vaslui, înzăpezit noaptea trecută în timpul unei intervenţii în comuna Roşieşti                                                                                                                                Foto: Facebook

Intervenţii extrem de dificile pentru ambulanţierii vasluieni care, noaptea trecută, au rămas blocaţi în timpul misiunilor, în troiene de peste un metru, formate în urma viscolului. În contextul creşterii timpilor de misiune, ca urmare a stării drumurilor, ambulanţierii sunt luaţi cu asalt de vasluienii care exagerează sau invocă simptome imaginare, numai pentru a fi siguri că ajunge o salvare la ei să îi ducă la spital.

Ambulanţierii au fost scoşi din zăpadă în urma intrvenţiei colegilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ajungând la cazuri cu ajutorul şenilatelor sau cu utilaje de deszăpezire în faţă.

Pe un viscol puternic şi un ger cumplit salvatorii au rămas înzăpeziţi în comuna Roşieşti, la Dragomireşti sau la Voineşti, având la rândul lor nevoie de salvare.

Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât la destinaţie echipajele constată că urgenţele nu sunt de fapt urgenţe, în multe dintre cazuri fiind vorba fie de afecţiuni banale ce nici măcar nu au nevoie de spitalizare, afecţiuni cronice sau chiar inventate.   

Noaptea trecută, un echipaj de la SAJ Vaslui a rămas blocat în timp ce se deplasa la o solicitare care viza „un pacient în stare gravă, inconştient“. Rămaşi înzăpeziţi, ambulanţierii au solicitat ajutorul şenilatei pentru a ajunge cât mai repede la urgenţă. Nu mică avea să fie surpriza echipajului medical când a ajuns la destinaţie, „pacientul inconştient“, fiind, de fapt, beat, cuprins de un somn profund. 

Un alt pacient a solicitat ajutorul ambulanţei, invocând dureri la un genunchi şi înţepături în piept. După un drum de coşmar, la destinaţie, ambulanţierii aveau să constate că pacientul avea doar afecţiuni reumatice, înţepăturile în piept fiind invocate pentru a fi sigur că ajunge ambulanţa la el.

Reprezentanţii SAJ Vaslui spun că din cauza stării drumurilor, timpii de misiune s-au dublat sau chiar triplat. Pe acest fond, după sărbători sunt asaltaţi cu solicitări, numărul acestora dublându-se.

Multe dintre solicitări, însă, nu reprezintă urgenţe pacienţii exagerând cu descrierea simptomelor doar pentru a fi siguri ca va ajunge o ambulanţă la ei să îi transporte la spital.Cum nu ambulanţierii nu ştiu ce îi aşteaptă la celălalt capăt al firului de telefon, duc o luptă contra cronometri pentru a ajunge cât mai repede la locul solicitării. Conducerea SAJ Vaslui face apel la polulaţie să dea dovadă de seriozitate atunci când se cere ajutorul la Ambulanţă.

„Îi rugăm pe toţi cei care au tendinţa de a exagera atunci când fac solicitarea să dea dovadă de corectitudine şi să se gândească la faptul că poate cineva apropiat lor se află cu adevărat într-o situaţie gravă şi are nevoie de ajutor, iar ambulanţa să nu ajungă în timp optim pentru că este blocată într-o intervenţie care nu reprezintă o urgenţă“, a declarat, pentru „Adevărul“, Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite