Vasluienii rămân fără produse din carne, atestate tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnati Piata Operei Timisoara

Preparatele din carne atestate tradiţional din judeţul Vaslui sunt în pericol de a-şi pierde renumele. În prezent, în judeţul Vaslui sunt înregistrate 31 de preparate tradiţionale din carne , iar producătorii acestora au avut la dispoziţie nouă luni să obţină reatestarea lor, lucru nu s-a întâmplat. Dacă până pe 11 septembrie nu se întâmplă o minune, Vasluiul rămâne fără niciun preparat tradiţional atestat.

Potrivit noilor normative care reglementează produsele tradiţionale, cantitatea produsă zilnic va fi limitată, la alimente, la 400 de kilograme (sau litri) pe zi, cu excepţia produselor de panificaţie, unde cantitatea nu trebuie să depăşească 800 de kilograme pe zi. Agenţii economici vasluieni susţin că noile cerinţe de atestare sunt atât de severe, încât firmele nu mai sunt dispuse să investească în fabricarea acestor produse. Este vorba despre linie de producţie specială, materie primă locală şi o reţetă veche de peste 30 de ani. Chiar dacă termenul limită de atestare a produselor tradiţionale bate la uşă, în judeţ nu a fost certificat niciun produs. Trei mari societăţi aveau atestate peste 30 de produse tradiţionale s-au interesat de noile prevederi privind reţetele tradiţionale, însă nu au mai făcut alte demersuri. Cele trei societăţI comerciale din judeţ care au în prezent atestate produse tradiţionale sunt Vascar SA, Koket SA şI PF Râpanu Liviu din Huşi. Patronii primelor două societăţI au serioase probleme cu legea. La Vascar, directorul general şi acţionarul majoritar, Gabriela Ciuburciu, o influentă femeie de afaceri din Vaslui, este judecată în două dosare pentru fraude cu fonduri europene, în aceasta vara fiind arestată prevenitv pentru o lună. În cazul societăţii Koket, întreaga conducerea a societăţii a ajuns după gratii,  trei dintre acţionarii majoritari şi directorii firmei fiind condamnaţi definitiv pentru infracţiuni economice şi de crimă organizată.

Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui, a spus că au fost notificate societăţile comerciale privind îndeplinirea noilor condiţii de atestare şi rămâne la latitudinea operatorilor economici dacă vor investi în atestarea produselor tradiţionale. Cerinţele sunt foarte stricte. „Materia primă folosită la produsele tradiţionale trebuie să fie materie primă locală, nu din import. Reţeta tradiţională după care se prepară produsul trebuie să fie veche de peste 30 de ani şi trebuie să se facă dovada că este atestată istoric. Trebuie să existe linii separate de producţie pentru produse tradiţionale, iar malaxarea să se facă manual. Un operator nu poate produce mai mult de 150 kilograme de produse tradiţionale/zi, fără niciun fel de conservanţi, aditivi etc. Afumarea produselor din carne să se facă cu lemn, nu cu rumeguş etc.”, a declarat Crudu, directorul DAJ.

Se pierd atestatele

Atestatele emise până acum pentru produsele tradiţionale nu vor mai fi valabile de la sfarşitul lunii septembrie. De la această dată produsele tradiţionale vor trebui să corespundă unor noi cerinţe impuse de Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Producătorii care nu îşi refac dosarele vor pierde atestarea pentru produsele tradiţionale şi nu vor mai putea comercializa produse sub această titulatură. „Specialiştii noştri vor merge la faţa locului pentru a verifica dacă ceea ce este trecut în dosar este şi în realitate. Dacă totul este conform cerinţelor legale, documentaţia se trimite la Ministerul Agriculturii, unde trece printr-o comisie şi în funcţie de rezultat se dă sau nu atestatul. în caz favorabil, producătorul va primi atestatul şi logoul cu însemnul tradiţional, care va fi înscris pe fiecare etichetă”, a mai spus Gigel Crudu. 

În ultimii cinci ani, producătorii vasluieni au atestat 31 de produse tradiţionale preparate din carne: pastramă porc, muşchi porc, piept porc, cârnaţi de vită proaspeţi, ceafă afumată tradiţională, cârnaţii ţărăneşti de oaie, şuncă porc tradiţională etc. Producătorii trebuie să întocmească un nou caiet de sarcini pentru atestare, care va cuprinde o serie de elemente din care să rezulte unicitatea produsului, caracteristicile acestuia, a materiilor prime care să nu conţină în compoziţie aditivi alimentari, coloranţi, arome, vitamine, îndulcitori şi alte produse de sinteză. De asemenea, va mai conţine înscrisuri, elemente bibliografice cu referinţă la vechimea produsului, care să demonstreze transmiterea unei tradiţii de la o generaţie la alta din care să rezulte legătura istorică a produsului tradiţional cu locul de producţie. Potrivit Direcţiei Agricole din Vaslui anul trecut producătorii din judeţul Vaslui nu au mai înregistrat niciun produs tradiţional, după ce, în ultimii cinci ani, aceiaşi producători au atestat tradiţional 31 de preparate din carne. În anul 2012, în judeţ au fost înregistrate şi atestate 5 produse tradiţionale. Şi anul 2011 a fost o perioadă propice pentru înregistrarea retetelor tradiţionale, alte 10 preparate din carne fiind omologate. În perioada 2008 – 2010, producătorii vasluieni au înregistrat alte 16 produse preparate din carne.  

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite