Neîncrederea unui procuror vasluian: îi percheziţiona pe cei care îi dădeau mită
0Vasile Şelaru, procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie.
Procurorul Vasile Şelaru (53 de ani) a fost arestat în luna iulie, fiind acuzat că a solicitat bani de la mai multe persoane, cărora le promitea că va interveni pe lângă alţi magistraţi pentru a le soluţiona favorabil dosarele în care erau cercetaţi. Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA arată că magistratul vasluian era extrem de prudent cu cei cărora le vindea influenţa, ajungând până într-acolo încât la întâlnire îi controla în genţi şi buzunare, ca nu cumva să deţină aparatură de înregistrare asupra lor.
Cel care avea să îl înfunde pe procurorul vasluian a fost un spărgător de locuinţe din zona Huşiului. În timp ce Ionel Lăcătuşu era judecat pentru săvârşirea a nouă furturi din locuinţe şi societăţi, procurorul Şelaru i-a solicitat acestuia 130.000 de lei, cu titlu de împrumut, şi un miel pentru masa de Paşte. La câteva săptămâni de la primirea banilor, Şelaru i-a restituit fratelului lui Lăcătuşu 5.000 de lei, diferenţa de 8.000 de lei fiind păstrată de procuror pentru „demersuri în sensul soluţionării favorabile a cererii de recurs“.
Promisiuni peste promisiuni
Deşi procurorul îi promitea câ îl va scăpa de pedeapsă, Ionel Lăcătuşu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Îngrijorat că familia hoţului ar putea să îl reclame, Şelaru, spun procurorii DNA, le-a dat asigurări că „se va ocupa personal“ să obţină o soluţie favorabilă la instanţa de recurs. Totuşi, la recurs, Curtea de Apel a menţinut sentinţa instanţei huşene. Între timp, rudele hoţului s-au dus la DNA.
În timp ce era monitorizat de procurorii anticorupţie, Şelaru le dădea asigurări membrilor familiei Lăcătuşu că încă nu au pierdut cauza şi că vor reuşi să răstoarne sentinţa în căile extraordinare de atac, iar pentru a le mai câştiga din încredere s-a oferit să le plătească el avocatul, oferindu-le 1.000 de lei, din propriul buzunar. Gestul, spun apropiaţii procurorului Şelaru, trădează disperarea, teama magistratului că ar putea fi deconspirat.
Butic în garajul Parchetului
Deşi oficial îşi desfăşura activitatea ca procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, Şelaru se ocupa şi de tranzacţii cu maşini aduse din străinătate şi vândute la suprapreţ în oraş, deţinea un magazin în apropierea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, dar şi suprafeţe de teren (la Murgeni şi în comuna Mihai Eminescu, din Botoşani) date în arendă. Produsele obţinute în urma arendării terenurilor (zahăr, ulei) le vindea prin intermediul poliţiştilor de la posturile de poliţie din mediul rural sau chiar la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, unde improvizase un adevărat butic în garajul instituţiei. În momentul în care vestea a ajuns la urechile superiorilor, lui Şelaru i s-a cerut să înceteze orice act de comerţ în incinta instituţiei sau în apropierea acesteia.
Colegii procurorului povestesc că anul trecut acesta a împrumutat un grefier cu bani pentru a cumpăra un bilet la loto, care s-a dovedit câştigător. Şelaru nu doar că i-ar fi cerut înapoi banii pe bilet, dar ar fi solicitat să împartă valoarea câştigului (puţin peste 2.000 de lei), motivând că, dacă nu l-ar fi împrumutat cu bani, nu ar fi câştigat.
Vasile Şelaru era şi procurorul cu cel mai mare venit din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. Acesta este beneficiarul unei pensii sociale de handicap (suferă de o infirmitate la un picior), motiv pentru care veniturile salariale obţinute din activitatea de procuror nu erau impozitate. Potrivit ultimei declaraţii de avere, în care şi-a consemnat veniturile salariale, în 2012 Şelaru a câştigat aproximativ 120.000 lei ca procuror, la care s-au adăugat 2.755 de lei pensia de invaliditate şi 9.100 de euro din vânzarea unei maşini şi a unei motociclete. Vasile Şelaru este arestat preventiv şi se află după gratii încă din luna iulie.