Morţii din spitalele vasluiene care au zguduit opinia publică: tinere decedate după naştere, copilul în agonie după o „indigestie” şi bătrânul mort în drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandaluri în spitalele vasluiene
Scandaluri în spitalele vasluiene

Suspiciunile de culpă medicală s-au ţinut lanţ în 2015 pentru spitalele vasluiene şi mai multe cazuri au ajuns în atenţia opiniei publice stârnind reacţii din cele mai dure. Anchetele privind cauza decesului sunt în desfăşurare

Un prim caz care a aruncat o pată neagră asupra medicilor vasluieni s-a înregistrat în urmă cu aproape un an. Georgiana-Oana Acsinte (20 ani), din localitatea vasluiană Hoceni, a murit într-un spital din Iaşi. Era gravidă în luna a opta şi s-a impus operaţia de cezariană. La scurt timp a decedat şi familia i-a acuzat pe medicii din Huşi, unde s-a prezentat iniţial, că au cerut transferul la o clinică de specialitate mult prea târziu.

Tânăra s-a internat pe 9 ianuarie la Spitalul „Dimitrie Castroian” Huşi, acuzând o stare de răceală şi rău general.  Tânăra de 20 ani a avut o sarcină fără probleme, fiind monitorizată de medicul ginecolog Ovidiu Sandu încă de la începutul sarcinii.
Soţul acesteia a spus la acel moment că medici huşeni i-au administrat paracetamol şi au cerut transferul la Iaşi, la spitalul de Boli Infecţioase după 7-8 zile. După două zile a fost transferată la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi unde i s-a făcut cezariana (pe 23 ianuarie n.r.) şi a adus pe lume o fetiţă sănătoasă. “Medicul de acolo mi-a spus că a fost o operaţie complicată din cauza poziţiei fătului. La opt zile după operaţie a fost trimisă din nou la Spitalul de Boli Infecţioase, unde starea ei s-a înrăutăţit, fiind mutată la Terapie Intensivă, unde a şi decedat.", a declarat la puţin timp după deces Andrei Acsinte, soţul tinerei decedate.

Soţul îndoliat a depus plângere la Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Iaşi împotriva medicilor care ar fi trebui să-i îngrijească soţia, fiind convins că a fost vorba despre culpă medicală.

Bătrânul mort în drum după externare

Alt scandal a izbucnit la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad în martie 2015. Gheorghe Cavalic (84 ani), din localitatea vasluiană Unţeşti, comuna Bogdăneşti, a fost adus cu ambulanţa la spital pe 9 martie la solicitarea medicului de familie din sat. Bătrânul era “puţin răcit”, după cum au spus fiii acestuia, şi medicul curant a suspectat că este vorba despre o pneumonie. Diagnosticul a fost confirmat de medicii bârlădeni. În cele aproximativ cinci ore cât a stat în spital a fost supus mai multor investigaţii şi controale iar în jurul orei 17.00 a fost lăsat să plece acasă.

culita cavalica

FOTO Unul din fiii bătrânului mort în drum şi-a exprimat nemulţumirea

Bătrânul a murit în drum după aproximativ 40 de minute de la externare, cu foile medicale în buzunar. La necropsie s-a stabilit că a murit din cauza unei “cardiomiopatii ischemice cronice decompensate”. În urma anchetei desfăşurate la spitalul bârlădean, trei medici au fost sancţionaţi de către DSP Vaslui cu amenzi în valoare de 1.000 lei pentru că aceşia nu ar fi trebuit să permită pacientului să părăsească spitalul fără însoţitor.

Tânărul mort după vaccinul antitetanos

La sfârşitul lunii aprilie 2015, un alt caz a aruncat o pată neagră asupra medicilor. Un tânăr de 27 de ani din localitatea vasluiană Iana a murit la câteva zile după ce s-a rănit la un picior cu un utilaj agricol. Familia a depus plângere împotriva medicilor bârlădeni fiind convinşi că a fost vorba despre neglijenţă. Vasile Moldoveanu (27 ani), din localitatea Iana, se afla la munca câmpului pe 22 aprilie, alături de tatăl său, când s-a accidentat la o gambă cu un utilaj agricol. Rana era cât un bob de mazăre şi au tratat-o iniţial acasă.

Tânărul s-a prezentat la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad după câteva zile unde i s-a făcut vaccinul antitetanos şi a fost supus unor intervenţii chirurgicale de curăţare a plăgii infectate. Evoluţia a fost fulminantă, piciorul accidentat s-a cangrenat şi pacientul a fost transferat la Iaşi. Se suspectează că tânărul s-ar fi infectat cu o bacterie periculoasă de tip Clostridiun Difficile, preluată din sol.

Familia îndoliată i-a acuzat pe medicii bârlădeni de neglijenţă şi au susţinut că aceştia nu l-ar fi îngrijit corespunzător deşi tânărul ţipa de durere. Abia după două zile de la internare, la insistenţele părinţilor pacientului, acesta a fost transferat la Iaşi.

Naştere uşoară, lehuza moartă

Pe 27 mai, o tânără de 20 de ani care a născut spontan un băieţel perfect sănătos a murit sub ochii medicilor obstetricieni de la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad. Alina Cazacu (foto jos) a murit în sala de naşteri după cinci ore de la prezentarea la spital. Chiar ea a sunat la 112 şi a chemat o ambulanţă când a simţit că s-a apropiat sorocul. Potrivit fişei medicale, pacienta a fost consultată imediat după prezentare şi s-a constatat debutul travaliului. A fost dusă în sala de travaliu şi, la ora 12.30, i s-a rupt membrana spontan. Avea pulsul şi tensiunea normale. A născut fără probleme, natural. Naşterea a fost înregistrată la ora 13.40. Copilul, un băieţel de 2.300 de grame, a primit nota 9. După ce l-a adus pe lume pe cel de-al doilea copil al său, un băieţel de 2.300 grame, a intrat în stop cardio-respirator iresuscitabil.

image

În urma necropsiei şi a analizelor efectuate imediat după naştere, s-a stabilit posibila cauză a decsului. Se suspectează că tânăra suferea de sindromul HELLP, o boală rară şi periculoasă care apare în ultimele săptămâni de sarcină sau ulterior naşterii. Medicii legişti au eliminat una din potenţialele cauze ale morţii, respectiv cea de embolie amniotică. Dosarul etse în lucru la IML Iaşi şi dacă vor fi neclarităţi verdictul final îl vor da medicii legişti de la Institutul “Mina Minovici” Bucureşti.

Băieţelul de 10 ani, mort după o “indigestie”

Pe 6 decembrie, un elev de clasa a IV-a, din localitatea Grăjdeni-Fruntişeni, care nu a fost bolnav niciodată, a murit în agonie pe un pat de spital, la Iaşi, cu diagnosticul de meningită virală. Ştefănuţ Lazăr (10 ani), unul din cei şase copii ai familiei, a murit în noaptea de Moş Nicolae după o săptămână de agonie.

stefanel lazar

Copilul nu a fost niciodată bolnav şi nici nu s-a plâns de dureri de cap. Pentru prima dată a acuzat stări de rău în noaptea de 27/28 noiembrie când a prezentat greaţă şi stări de vomă. Cum îi era din ce în ce mai rău, părinţii au chemat o ambulanţă şi l-au dus în aceeaşi noapte la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad unde a ajuns puţin după ora 3.30 dimineaţa. Florin Popa, medicul pediatru de gardă, i-a pus diagnosticul „dispepsie” (indigestie) şi după administrarea unui tratament în ambulatoriu şi prescrierea unei reţete a fost lăsat să plece acasă.

O zi mai târziu, pe 29 noiembrie, starea de sănătate s-a agravat brusc. Copilul nu mai putea să-şi ţină capul drept, acuza dureri de cap, avea privire înceţoşată. În jurul prânzului, la ora 12.27, a ajuns la secţia Boli Infecţioase din cadrul spitalului bârlădean cu febră mare şi convulsii. A fost internat cu suspiciune de meningoencefalită. Cum starea de sănătate continua să fie extrem de gravă, în seara zilei următoare (30 noiembrie, ora 19.30) a fost transferat de urgenţă la Spitalul Sf. Spiridon” Iaşi unde a şi murit o săptămână mai târziu, în noaptea de 6/7 decembrie.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite