Metodele perverse prin care două familii din Vaslui au fost minţite că le-au murit rudele. Hoţii se foloseau de detalii intime despre victime: „Plângea la telefon”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai cunoscut mijloc de înşelăciune folosit de escroci pentru a lua sume importante de bani de la cei care le cad în plasă a evoluat pe măsură ce “metoda accidentul” a devenit mai cunoscută. Ţintele escrocilor sunt tot mai înalte, abordând persoane care cu greu pot fi păcălite.

Modul de abordare al victimelor de escorci este tot mai complex. “Adevărul” prezintă relatările a două persoane care au trăit momente de coşmar după ce indivizi necunoscuţi au încercat să îi stoarcă de bani anunţându-le tragedii. E vorba despre persoane mature, informate, cu educaţie şi care au acces la informaţii. O profesoară şi un informatician din Bârlad au fost la un pas să fie victime la interval de câteva zile. Infractorii cunoşteau detalii din familiile acestora, le ştiau numele, obiceiurile, chiar formulele de alint.

Telefonul din miezul nopţii

Într-un prim caz, profesoara a fost sunată la ora 2.30 dimineaţa pe telefonul fix. Escrocii au profitat că victima era proaspăt trezită din somn. S-a dat drept fratele victimei, chiar a folosit alintul pe care bărbatul obişnuia să-l adreseze surorii. Presupusul frate i-a spus că a murit mama, că e la spital, că s-a întâmplat nenorocirea la mai puţin de un an după moartea tatălui. Aceste detalii suprapuse peste zăpăceala trezirii bruşte în mijlocul nopţii, au făcut-o pe femeie să sară din pat fără a se gândi vreo secundă că totul e doar o glumă proastă.

“Plângea la telefon, vorbea ca un om disperat. Nu am putut să realizez că nu e vocea fratelui meu. Folosea expresiile lui, vorbea ca atunci când făcea crize de diabet, fiind insulinodependent. Am încercat să-mi păstrez calmul pentru a-mi linişti fratele. Persoana care a sunat a precizat că e la spital şi că are nevoie de bani. A întrebat dacă ştiu ce bani are mama în casă şi i-am răspuns: doar ştii că nu are bani. M-a întrebat dacă ea am bani şi când i-am spus că am vreo 150 de lei s-a întrerupt convorbirea”, a povestit femeia.

În minte i s-au conturat tot felul de scenarii. Îşi reproşa că nu şi-a vizitat mama cu o seară înainte, se gândea că fratele ar putea să facă o criză hipoglicemică, calcula de unde ar putea să facă rost de bani în plină noapte. Totodată s-a întrebat de ce a sunat pe fix când de obicei o suna pe telefonul mobil. În timp ce se îmbrăca atât ea cât şi soţul pentru a pleca la primul bancomat şi apoi să se ducă la spital au apărut mai multe semne de întrebare: “De ce ar avea nevoie de bani pentru spitalizare?”. Mama acestora nu fusese internată şi o problemă ivită peste noapte nu ar fi necesitat cheluieli, şi-au spus cei doi soţi.

Escrocul deconspirat: "Sugi p..."

Telefonul fix a sunat din nou după 2-3 minute, când sora şi soţul acesteia erau deja îmbrăcaţi, gata să iasă pe uşă. “Fratele” i-a reproşat printre sughiţuri de plâns că i-a închis telefonul, apoi i-a spus că dincolo de moartea mamei s-a mai întâmplat o nenorocire. “Sor-mea, am omorât o femeie în accident de maşină”. În acel moment victima i-a spus: "Tu n-ai cum să fii fratele meu". Replica i-a trezit pe loc : "Sugi p..." şi a închis. Abia atunci s-au uitat pe afişajul telefonului şi au văzut că au fost sunaţi de pe număr privat. Nu au sunat mama şi fratele până dimineaţa ştiind că sunt bolnavi şi ar putea să le producă un şoc.

Trei bătrâni din Craiova au fost înşelaţi prin metoda accidentul Foto

În disperare, fiind în stare de şoc, au sunat la Poliţie pentru a spune ce au păţit. Li s-a confirmat că au fost la un pas să fie escrocaţi şi că este foarte greu să fie depistat cel care i-a sunat, cel mai probabil, fiind sunaţi de pe o cartelă reîncărcabilă.

Altă abordare prin SMS: "Sună urgent la acest număr"

În celălalt caz, un bărbat a fost sunat pe mobil, de pe un număr din Anglia. Întâi a primit un SMS cu mesajul: "Sună urgent la acest număr". “Nu am sunat, nu obişnuiesc să dau teelfoane fără să verific înainte”, a spus informaticianul.

Un bărbat care ştia cum îl cheamă, i-a cerut să confirme numele mamei sale. I-a spus sec că femeia a murit şi că e nevoie de bani pentru repatrierea trupului neînsufleţit. Starea de panică s-a instalat. A cerut detalii pe care nu le-a primit rămânând să fie recontactat. La numărul din Anglia nu a mai răspuns nimeni. Mama victimei munceşte în străinătate şi fiul vorbise cu ea cu o seară înainte. Ştia că are un drum de făcut din Germania spre Austria.

"Au fost ore în care am zis că înebunesc. Mama nu avea semnal la telefon şi chiar dacă am luat în calcul că a fost o tentativă de înşelăciune, până am reuşit să dau de ea a fost un calvar. Până la urmă am fost puşi în legătură  (n.r. mama/fiu) prin Consulat", a povestit victima.

Niciunul din cazuri nu a fost reclamat la poliţie deşi în prima situaţie femeia a sunat chiar în acea noapte la 112 şi a explicat ce a păţit. I s-a spus că cel mai probabil a fost sunată de pe o cartelă şi e aproape imposibil să ia urma escrocului.

Nu vă panicaţi, sunaţi la 112

Metoda accidentul a făcut în primii ani victime în rândul vârstnicilor, fiind peroane uşor influenţabile. Pe măsură ce numărul victimelor a crescut şi au fost intens mediatizate cazurile, escorcii s-au specializat. Au abordări din ce în ce mai diverse, cunosc detalii despre vicitme, dau indicii pe care victimele, luate pe neaşteptate, le consideră ca fiind de necontestat.

Poliţiştii atenţionează că oricine poate fi implicat într-un accident de circulaţie, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgenţă. De asemenea, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

"Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi la acele unităţi pentru confirmare. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor "poveşti" anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie”, a precizat Loredana David, responsabil mass-media în cadrul IPJ Vaslui.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite