Jaf cu medicamente în Spitalul Judeţean Vaslui, unul dintre cele mai sărace din ţară: sute de pastile ticsite în vestiarele unor medici acuzaţi şi de luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctoriţele Simona Botez şi Doina Andrei au părăsit sediul DGA încătuşate
Doctoriţele Simona Botez şi Doina Andrei au părăsit sediul DGA încătuşate

ANCHETĂ Cutremur în Spitalul Judeţean Vaslui, unul dintre cele mai sărace din ţară, după ce ofiţerii anticorupţie, la sesizarea unei paciente, au descoperit sute de medicamente ticsite în vestiarele cadrelor medicale. Trei doctori sunt acuzaţi şi de luare de mită, avorturi ilegale şi de internări fictive.

Sute de medicamente dosite în vestiarele doctorilor au fost descoperite de poliţişti în timpul descinderilor efectuate, luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Vizaţi de anchetatori sunt în special trei medici din cadrul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie - Simona Botez, Doina Andrei şi Adrian Tănăsescu - anchetaţi şi pentru luare de mită, dar şi mai multe asistente. Anchetatorii spun însă că au suspiciuni rezonabile că şi alte cadre medicale din cadrul spitalului sunt implicate în fapte de corupţie.

Toate medicamentele găsite ascunse şi despre care oamenii legii cred că ar fi fost sustrase din spital au fost ridicate de ofiţerii anticorupţie şi inventariate la sediul DGA, în prezenţa managerului spitalului. În faţa anchetatorilor, cadrele medicale au avut venit cu propria versiune: ar fi cumprat din banii lor pastilele pentru pacienţii săraci şi, din acest motiv, le tineau în vestiare.

Denunţuri pe patul de spital

Cei trei doctori sunt acuzaţi de săvârşirea a nu mai puţin de 19 infracţiuni de luare de mită. Denunţurile au venit din partea pacientelor internate la Spitalul Judeţean, în timp ce anchetatorii efectuau cercetări în cadrul secţiei de Ginecologie. Femeile le-au declarat poliţiştilor că li s-au cerut bani pentru operaţiile de cezariană sau alte servicii medicale ginecologice, care ar fi trebuit să fie gratuite.
Pe lângă luare de mită, doctoriţiele Simona Botez şi Doina Andrei au fost puse şi sub acuzaţia de întreruperi ilegale de sarcină, oamenii legii precizând că acestea au efectuat avorturi la gravide cu sarcină mai mare de patru luni, lucru interzis de lege. Tot în timpul descinderilor DGA, de la începutul săptămânii, ofiţerii anticorupţie au descoperit pacienţi care figurau internaţi pe numele altor persoane. Din acest motiv, cele două doctoriţe sunt acuzate şi de fals intelectual. În plus, medicul Tănăsescu este acuzat şi de favorizarea infractorului, oamenii legii stabilind că acesta a sprijinit activitatea ilegală a colegei sale, Simona Botez, în spital. Lucrătorii anticorupţie au ridicat cutii întregi cu documente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, de la secţiile de ginecologie ATI şi blocul operator.

A intrat spaima în toţi doctorii

În timp ce magistraţii judecau propunerea de arestare a celor două doctoriţe, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a convocat, marţi, toţi medicii în cadrul unei şedinţe. Doctorii au fost atenţionaţi asupra situaţiei create în urma descinderii DGA şi a faptului că au fost descoperite sute de medicamente în vestiarele personale.
Medicii s-au plâns conducerii spitalului că sunt acuzaţi pe nedrept, susţinând că şi ei au medicamente în vestiare, pe care fie le-au cumpărat din banii personali, fie le-au primit ca donaţie de la diverşi reprezentanţi farmaceutici. De exemplu, unul dintre ortopezii spitalului a invocat faptul că el deţine în vestiar două tije şi ipsos special pentru intervenţii ortopedice, pe care le-ar fi achiziţionat din sume proprii, însă nu deţine documente pentru ele. Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Judeţean, le-a recomandat, însă, tuturor angajaţilor care au medicamente sau materiale sanitare în vestiare şi nu le por justifica să le distrugă.
„Am discutat cu medicii şi sper că au înţeles că nimeni nu are voie să deţină medicamente sau materiale sanitare în vestiarele personale, dacă nu le pot justifica. Dacă au chitanţe, care să arate că le-au achiziţionat singuri sau acte de donaţie, atunci nu este nicio problemă”, a declarat Ana Rinder, managerul instituţiei.

Flagrantul: un poliţist s-a dat drept amantul unei paciente

Deşi procurorii au cerut arestarea preventivă a medicilor Simona Botez şi Doina Andrei, magistraţii Tribunalului Vaslui au respins, marţi seara, propunerea, dispunând cercetarea acestora în stare de libertate, sub control judiciar. Odată cu instituirea acestei măsuri, judecătorii au dispus interdicţia ca acestea să mai poată exercita profesia de medic. În plus, nu au voie să comunice, direct sau indirect cu cei inculpaţii sau martorii din dosar. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce, pe 2 februarie, o pacientă a sunat la  Linia Tel Verde Anticorupţie, anunţând că doctoriţa Simona Botez i-a solicitat 1.500 de lei pentru a-i realiza o întrerupere de sarcină. Luni, 9 februarie, poliţiştii de la DGA au organizat flagrantul, folosindu-se de un ofiţer sub acoperire, care a pretins că este un om de afaceri, iar respectiva pacientă este amanta sa.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au contestat deja decizia judecătorilor, solicitând instanţei Superioare, Curtea de Apel Iaşi arestarea preventivă a doctoriţelor Simona Botez şi Doina Andrei.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Şefa Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi şi soţul ei, arestaţi pentru luare de mită. Şpaga venea în carnetele de note, de la studenţii la UMF

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite