FC Vaslui, o echipă de fotbal care a scris istorie: 11 ani de la înfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucuria suporterilor vasluieni la partida cu Dacia Unirea Brăila din 2002
Bucuria suporterilor vasluieni la partida cu Dacia Unirea Brăila din 2002

FC Vaslui este, poate, cea mai frumoasă echipă de fotbal care, de-a lungul puţinilor ani de când activează pe prima scenă a fotbalului românesc a reuşit să facă cinste ţării noastre în întâlnirile din Europa. La 13 ani de la înfiinţare, „Adevărul“ vă propune o retrospectivă a celor mai furmoase momente din istoria acestui club.

Înfiinţată în vara anului 2002, FC Vaslui a reuşit performanţa ca după doar trei ani să promoveze pe prima scenă a fotbalului românesc. A fost un vis îndeplinit pentru mii de susţinători ai acestui sport, de toate vârstele, dintr-un oraş care nu ieşea cu nimic în evidenţă la nivel de ţară. „Vasluiul poate fi mândru de această promovare meritată, promovare jucată pe teren. Îmbucurător este faptul că aici s-a realizat o performanţă curată. Când eram în Divizia A, am auzit că nu poţi să promovezi dacă nu faci blaturi, însă la Vaslui, drept să vă spun, nu au existat aşa ceva", spunea la acea vreme, Mircea Rednic, antrenorul care reuşise marea performanţă.

Beneficiind de finanţarea binecunoscutului om de afaceri, fost mare arbitru internaţional, Adrian Porumboiu, formaţia vasluiană avea să devină una din forţele campionatului românesc de fotbal, fără ca nici cel mai fin cunoscător al fenomenului să se aştepte la aşa ceva. În 2005, în primul an de Liga I, parcursul echipei avea să fie unul destul de slab, dar plin de ambiţie şi dorinţă de afirmare. În acel sezon, „galben-verzii“ au terminat pe locul 14, salvarea venind de la acelaşi Mircea Rednic, cel care îl înlocuise pe banca tehnică pe Basarab Panduru din cauza rezultatelor dezastruoase ale acestuia din urmă. 

În sezonul următor, FC Vaslui a avut o altă faţă, devenind surpriza plăcută a campionatului. Fotbaliştii vasluieni ajung în acel sezonpână în 16-mile Cupei României, iar la final s-au clasat pe poziţia a 8-a a clasamentului. Cei care au contribuit la obţinerea acestor performanţe au fost antrenorii Gheorghe Mulţescu (etapele 1-9) şi Viorel Hizo. 

2007-2008, sezonul de referinţă pentru FC Vaslui

După un parcurs excelent în Liga I, Vasluiul ocupă poziţia a 7-a, ceea ce îi dă dreptul să participe, în premieră, în cupele europene. După două meciuri de calificare, Vasluiul reuşeşte să câştige şi primul trofeu internaţional, Cupa UEFA Intertoto, în faţa formaţiei Nefchti Baku, cu două victorii, una mai frumoasă decât cealaltă, 2-1 în deplasare şi 2-0 la Vaslui. Parcursul european continuă în acel an cu play-offul din Cupa UEFA, Vasluiul nereuşind, însă, să se califice mai departe, deşi nu a suferit nicio înfrângere, 0-0 şi 1-1 cu Slavia Praga, cehii reuşind sezonul următor să câştige campionatul în ţara de baştină. Cei care au dirijat echipa de pe banca tehnică în acel sezon au fost Dorinel Munteanu (etapele 1-26) şi Emil Săndoi. 

Ascensiunea formaţiei vasluiene a continuat şi în campionatul 2008-2009, atunci când în Cupa României a ajuns până în semifinale, iar campionatul l-a terminat pe poziţia a 5-a. Având, din nou, dreptul  de a participa în Cupa UEFA, de această dată în penultimul tur preliminar, FC Vaslui reuşeşte să se califice mai departe, după ce a trecut de cei de la Omonia Nicosia, în două manşe,  cu scorul general de 3-1. Din nou cu un pas înainte de grupele Cupei UEFA, Vasluiul cade la tragerea la sorţi cu una dintre cele mai galonate echipe din Grecia, AEK Atena. Victorie la Vaslui cu 2-1, însă în meciul retur grecii s-au impus cu 3-0, „galben-verzii“ ratând din nou participarea în grupe. Tot atunci a fost şi sezonul în care scandalurile legate de banca tehnică  aveau să facă deliciul presei sportive şi de scandal, după ce la cârma echipei s-au perindat trei tehnicieni: Viorel Hizo (etapele 1-13), Viorel Moldovan (etapele 14-32) şi Cristi Dulca, fostul secund al „Dulăului“. 

În sezonul 2009-2010, tot cu Dulca pe banca tehnică, Vasluiul începe destul de bine campionatul. După opt etape, echipa este preluată de Marius Lăcătuş, cel care avea să aducă o primă clasare pe podium la final, locul III. Această performanţă a calificat-o direct pe FC Vaslui în play-off-ul nou înfiinţate Europa League. Coeficientul mic al echipei în clasamentul UEFA a făcut ca la tragerea la sorţi, FC Vaslui să întâlnească o formaţie de prim rang din Franta. Lille OSC era adversarul „galben-verzilor" din 2010 în Europa şi, după egal acasă, 0-0, a urmat un 0-2 în deplasare, Vasluiul ratând din nou o calificare în grupe.

Sezonul 2011-2012 a fost unul remarcabil 

Sezonul 2010-2011 avea să aducă un plus de imagine echipei patronate, pe atunci, de Adrian Porumboiu, prin aducerea pe banca tehnică a lui Lopez Caro, un antrenor cu un CV remarcabil. Tehnicianul spaniol avea să fie o dezamăgire şi, după doar 10 etape, este demis, urmând din nou un scandal imens. La a treia „descălecare“, Viorel Hizo este rechemat să salveze echipa şi reuşeşte să termine campionatul pe poziţia a 3-a, iar în Cupa României să ajungă până în 16-imi.

2011, a fost, însă, un an remarcabil pentru Vaslui. A încheiat sezonul pe poziţia a doua a clasamentului şi a  participat în premieră în preliminariile UEFA Champions League. Twente Enschede a încheiat, însă, repede visul de Champions League al Vasluiului după 0-2 în Olanda şi 0-0 la Piatra Neamţ. Europa League părea mai la îndemâna Vasluiului, astfel că, în play-off, formaţia vasluiană s-a văzut din nou în faţa unei formaţii din Cehia, rivala Slaviei Praga, Sparta. În al patrulea an de insistenţă la porţile Europei, Vasluiul a reuşit un rezultat excelent pe teren propriu, 2-0 la Piatra Neamţ şi, cu toate că a fost învinsă la Praga cu scorul de 1-0, FC Vaslui şi-a trecut numele pe lista participanţilor din grupele Europa League!

Lazio Roma, Sporting Lisabona şi FC Zurich au fost adversarii pe care sorţii i-au tras pentru galben-verzi. După un prim 2-2 la Roma, Vasluiul nota în premieră, aşa cum site-ul UEFA a descris, surpriza serii in Europa League, iar vasluienii porneau cu dreptul în cea mai disputată competiţie a Europei. A urmat din nou un 2-2 la Piatra Neamţ cu FC Zurich, 0-2 la Lisabona cu Sporting, 0-0 cu Lazio Roma acasă şi, probabil, cea mai importantă victorie din ultimii ani pentru Vaslui, 1-0 cu Sporting Lisabona pe teren propriu. FC Vaslui a strâns 6 puncte în această campanie de Europa League, pierzând în ultimul meci şansa de a se califica în fazele eliminatorii din primăvara europeană.

Tot în acel sezon, FC Vaslui a făcut cunoştinţă cu cel mai bun şi apreciat antrenor care s-a perindat pe banca tehnică a echipei, Augusto Inacio, cel care avea să fie înlocuit la sfârşitul sezonului de Marius Şumudică, tehnician care avea să fie înlocuit după doar 9 etape, cu Viorel Hizo, adus pentru a patra oară la Vaslui. „Dulăul“ nu a mai reuşit să schimbe pasa proastă prin care echipa a trecut sezonul trecut, fiind şi el înlocuit cu Gabi Balint, cel care avea să antreneze echipa doar pentru ultimele opt etape. FC Vaslui termină sezonul 2012-2013 pe locul al 5-lea, fiind eliminată din Cupa României în 16-imi. 

Pentru sezonul 2013-2014 lucrurile se anunţă a fi difice pentru FC Vaslui, deoarece Adrian Porumboiu şi-a anunţat retragerea finanţării de la echipă, dorind, în acelaşi timp, ca „numele său să nu mai fie asociat cu această formaţie“. 

Citeşte şi:

Adrian Porumboiu şi-a anunţat retragerea de la FC Vaslui printr-o scrisoare de adio: „Rămân fanul lor“

Oamenii care conduc acum clubul FC Vaslui sunt certaţi cu legea. Cui i-a lăsat Porumboiu moştenire echipa

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite