Drama fostei soţii a vicelui ANSVSA, o profesoară găsită la volan în pragul comei alcoolice: „Infracţiune comisă pe fondul problemelor din familie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivarea judecătorilor în cazul condamnării unei femei de 33 ani din Bârlad, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei rutiere, scoate la iveală implicaţiile profunde pe care le pot avea probleme din familie asupra unei persoane, în cazul de faţă o profesoară respectabilă.

Alexandra Petcu, fosta soţie a subsecretarului de stat Traian Petcu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a fost condamnată în toamna anului trecut la un an şi patru luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, fiind găsită vinovată de săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.  

Concret, tânăra de 33 de ani a provocat pe 14 februarie 2017 un accident rutier uşor, soldat cu pagube materiale, după ce pe fondul consumului de băuturi alcoolice a scăpat controlul asupra volanului şi a intrat într-un autoturism parcat pe marginea părţii carosabile. 

Iniţial, s-a vehiculat că femeia se afla în autoturism cu cei trei copii ai săi, însă acest amănunt nu a fost reţinut în actul de sesizare al instanţei. Probele biologice au indicat că Alexandra Petcu avea o alcoolemie de 1,75 mg alcool pur în sânge. În faţa anchetatorilor femeia şi-a recunoscut faptele şi le-a pus pe seama problemelor grave pe care le avea cu fostul ei soţ, Traian Petcu (foto dreapta). Presa locală din Vaslui a scris despre relaţiile extragonjugale ale vicepreşedintelui ANSVSA, însă acest informaţii nu au fost confirmate oficial de părţile implicate. 

image

Cazul profesoarei Alexandra Petcu a stârnit multe controverse pe plan local cu atât mai mult cu cât aceasta era cunoscută în comunitate ca fiind un cadru didactic responsabil şi respectabil, implicat în activităţi culturale şi educative.

Însăşi conduita anterioară a acesteia a contribuit la aplicarea unei pedepse minime. În motivarea instanţei se precizează că, pentru a putea depăşi trauma produsă în urma divorţului, survenit urmare a problemelor conjugale, Alexandra Petcu a avut nevoie de şedinţe de recuperare psihologică. 

”Inculpata are o atitudine normală, un comportament în concordanţă cu conduita socială promovată de societate, aşa cum rezultă din caracterizările depuse la dosar, este o persoană cu studii superioare, a dus o viaţă onestă, este cadru didactic. Inculpata s-a aflat până la data de 13.02.2017, cât şi după accidentul din această zi, în centrul unui ansamblu de preocupări care îi influenţează în mod pozitiv conştiinţa, caracterul şi deprinderile. Un indiciu deosebit de relevant al periculozităţii persoanei infractorului îl constituie atitudinea sa din trecut faţă de exigenţele legii penale, iar din fişa de cazier reiese faptul că este la prima nerespectare a legii penale. Infracţiunea a fost săvârşită pe fondul problemelor din familie, aşa cum inculpata a arătat, dovada fiind Convenţia autentificată sub nr. 195 de la data de 20.02.2017.  Este relevat faptul că inculpata conştientizează problemele emoţionale provocate de divorţ şi urmează şedinţe de psihoterapie”, se menţionează în motivarea Curţii de Apel Iaşi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care au instrumentat ancheta în acest caz, au solicitat o pedeapsă mai aspră, însă instanţa de control judiciar a respins apelul menţinând condamnarea instanţei de fond. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite